tiistai 17. marraskuuta 2009

Repost: The Money Fix

Varsin opettavainen elokuva rahasta. Suosittelen jokaiselle. Kirjoitin tästä blogipostauksen jo viime vuonna mutta asia on edelleen varsin ajankohtainen.

Elokuva on tässä vaiheessa jo osaksi käännetty suomenkielelle (42%). Huomaa tekstauskielen valintakohta..ja sitäkin että jokainen halukas voi osallistua sen kääntämiseen.


http://www.themoneyfix.org/content/video-money-fix


THE MONEY FIX by Alan Rosenblith is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 United States License.
Partially based on a work at www.archive.org.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.themoneyfix.org.

3 kommenttia:

Tomi Astikainen kirjoitti...

Kiitos Lars mainostuksesta!

42% tehty. Tais siellä joku muukin käydä kääntämässä, kun meni niin nopsaan. Voisko joku jatkaa tästä?

Tuo on miusta hyvä suomentaa ja näyttää vanhemmillekin polville, jotka ei osaa englantia sujuvasti.

Ehkä tää pystyy tavoittamaan monet suomalaiset jos myö pidetään siitä mekkalaa.

Kiitos kaikille kääntäjille jo etukäteen!

Anonyymi kirjoitti...

Tässä filmissä näyttää olevan sama virhe kuin Money as Debt ykkösessä, eli väitetään ettei korkojen maksamiseen ole olemassa rahaa. Tosiasiassa korko kiertää pankin kautta takaisin talouteen, eikä siten vaikuta yhtälöön.

Lars Osterman kirjoitti...

Naurettava kommentti ja niin absurdi ettei kukaan sitä varmaan kehtaisi omalla nimellään edes sanoa. Kommentoija tuntuu luottavan Ed Griffinin valitettavan vääristelevään "asiantuntemukseen".

Money As Debt oli todellisuuden yksinkertaistus - tekijä ilmoitti näin jo etukäteen. Filmi oli tehty ihan tavalliselle kansalle ja koululaisille.

Money As Debt II meni sitten jo syvemmin asioihin...mutta osoittaa että korko on todellinen ongelma joka pakottaa talouskasvuun ja kestämättömään kehitykseen jonka merkit nyt jo näkyvät selvästi.

Totuus tässä asiassa on nimittäin se että ei pelkästään se korko vaan itse asiassa myös lyhennetty lainapääoma muodostaa suuren ongelman talousalueelle kun luotto poistuu. Erityisesti näin kun sekä korko että lyhennykset menevät merten taakse.

Suomi on maksanut 65 mrd euroa valtiovelan korkoina 1990-2008. Tämä rahavirta on suuntaunut 85%:sesti eli enimmäkseen ulkomaille pois Suomen talousalueelta.

Eli sekä tämä maksettu korko että kaikki Kataisen maksamat miljardilyhennykset ovat suoraan pois Suomen rahamäärästä ja rahakierrosta ja muodostaa suuren rahavajeen joka on juuri tuota mitä tuossa Money Fix elokuvassa tuotiin esiin.

Kaikki korkovirrat ovat yhä enemmän pois päin Suomesta koska Suomen pankkijärjestelmästä valtaosa on jo ulkomaisten pankkien vallassa. Voitot siirrettän siis ties minne Cayman Saarten tileille.

Miten jonkun logiikka voi tehdä tuollaista häränpyllyä "is beyond me".