keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Hyvinvointia ilman talouskasvua?

Vallitseva taloudellinen ja ekologinen kriisi osoittavat että kehitys ei voi jatkua entiseen tapaan. Tämä selviää raportista: Hyvinvointia ilman kasvua ? [Prosperity without Growth?] jonka eräs Tim Jackson on laatinut Iso-Britannian kestävän kehityksen komissiolle.

Voit katsoa Jacksonin esitelmää raportin tuloksista tästä.


The current model isnt working, says Prof Jackson, a top sustainability adviser to the UKs four governments. Instead of delivering widespread prosperity, our economies are undermining wellbeing in the richest nations and failing those in the poorest. The prevailing system has already led us to the brink of economic collapse and if left unchecked it threatens a climate catastrophe.
Osa 2.
Prosperity Without Growth: Economics for a Finite Planet (Earthscan, £12.99) is available from all good bookshops and www.earthscan.co.ukJacksonin raportista on jo ehditty kirjoittaa Suomessakin. Eräs U.B. Lindström on laatinut kokosivun artikkelin raportista. Tämä julkaistiin Hufvudstadsbladetissa (Hbl 9.11 2009, sivu14)
Luin itse tämän suurella mielenkiinnolla koska huomasin että artikkeli kyseenalaisti nykyistä tehtävänjakoa markkinoiden ja valtiovallan välillä. Nykyistä rajapyykkiä jouduttaneen siirtämään arvio Lindström. Hän katsoo löytäneensä Jacksonin raportista mm uusia syitä talousromahdukseen: Talouskasvu ja talouskasvun vaatima luotonlaajennus:

Utvidgad kreditgivning var en essentiell mekanism för att befrämja konsumtionstillväxten. Den här ekonomiska modellen var alltid ekologiskt ohållbar. Nu har det visat sig att den även ekonomiskt är instabil.
Suomeksi: Laajannettu luotonanto oli tärkeä mekanismi kulutuksen kasvun elvyttämiseen.Tämä talousmalli on aina ollut ekologisesti kestämätön. Nyt malli on osoittautunut olevansa epävakaa myös taloudellisesti.

Lindström sanoo siis sen minkä talousdemokratiakin. Nykyinen pankkitoiminta on kestämätöntä ja se pitää lopettaa sekä ekologisista syistä - että vieläpä taloudellisistakin. Aika rohkeata tekstiä konservatiivisessa valtavirtamediaa edustavassa Hbl:ssä. Veikkaa tosin että kovinkaan moni ei ole koko juttua lukenut - ei ainakaan minun silmin. Artikkelia ei ole vielä kommentoitu Hbl:n yleisönosastolla. Olin kyllä itse suunnitellut kirjoittavani jotain - tosin kokemuksesta tiedän että on varsin turha käyttää aikaa moiseen.

Oli kuitenkin hieno tunne kun sai tällaisen jutun bongattua - ja vieläpä maanantailehdessä.

Artikkeli antoi myös uutta energiaa ja ehkä vähän lisäuskoa talousdemokratian nousuun, sanoisiko "uutena poliittisena suuntauksena". Jokainen politiikkaa vähän kin tarkemmin seuraava tietää ettei yksikään nykyisistä puolueista ole viimeisten vuosikymmenten aikana julkisesti kyseenalaistanut pankkitoimintaa. Saatikka luotonlaajennuksella talouskasvuun pakottavaa olemattoman kassavarannon pankkitoimintaa...joka vivuttaa pääoman useita kymmeniä kertoja ja aiheuttaa välillisesti suunnatonta haittaa kansantaloudelle ja kansalaisten hyvinvoinnille.

Vielä yksi juttu. Tim Jacksonin raporttia on myös kritisoitu varsin kovalla kädellä. Kritiikki on lisäksi erittäin osuvaa. Tässä YouTube videona raportin parasta kritiikkiä. Äänessä Frank Rotering. "Capitalism must go. It cannot be reformed."This is a critical response to the report "Prosperity without growth?". The report was authored by Dr. Tim Jackson and released in March, 2009 by the UK's Sustainable Development Commission (SDC). Dr. Jackson is the SDC's Economics Commissioner.
Tässä lisää helmiä meille talousdemokrateille. Rotering selittää fläppitaululle piirtäen miksi kapitalismi ja talouskasvu on kestämätöntä. Tätä logiikkaa tulisi pyrkiä opettelemaan ulkoa.
"Why must capitalism grow? Why is it compelled to grow?"


A simplified description of capitalism's growth compulsion, based on the argument made by Karl Marx in the 3rd volume of "Capital".

Vielä tämä. Varsin valistavaa.This follow-up to "Why capitalism must grow" presents a more technical description of capitalism's growth compulsion, based on the argument made by Karl Marx in the 3rd volume of "Capital".

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässäpä taas syitä miksei olla missään tekemisissä ystäviesi vasemmistonuorten kannssa: http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/2052115.html

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka ymmärränkin näiden jälkimmäisten videoiden tarkoituksen selittää objektiivisesti mitä Marxin teoriat tarkoittaa, voi jollekulle ekaa kertaa sivuilla vierailevalle syntyä käsitys, että osittaisreservipankkitoiminnan kritiikki on jotain kommunistista soopaa.

Siksi noista vasemmistonuorista ja muistakin kommareista kannattaa yrittää pysyä vähintään käsivarren mitan päässä, sillä kuten englantilainen sananlasku sanoo: "If you lie down with dogs, you will get up with fleas."

Me tarvitsemme yksilönvapauksille perustuvan yhteiskuntajärjestelmän, missä ihan käytännön syistäkin rahan liikkelle laskusta vastaa valtio pankkien sijaan.

Lars Osterman kirjoitti...

Clifford Hugh Douglasin economic democracy eli talousdemokratia oli nimenomaan vastaveto ja vastavoima kommunismin ja sosialismin muodostamalle uhalle.

Talousdemokratia keksittiin siis jo 1910-luvulla ja se esitettiin maailmalle 1919-1920. Talousdemokratia sai kannatusta kaikilta yhteiskuntaluokilta - paitsi pankeilta ja pankkien juoksupojilta.

Nämä oudot kommentit vasemmistoliitosta tai vasemmistonuorista kertovat enemmän omista pakkomielteistänne.

Vasemmistonuorten piirissä on harvinaisen fiksuja nuoria ihmisiä jotka kokevat aitoa huolta yhteiskuntanne tilasta ja suunnasta kohti talousromahdusta. Monet vasemmistonuoret ovat kiinnostuneet talousdemokratiasta koska se tarjoaa uuden entistä oikeudenmukaisemman talousmallin.

Mikäli tällä erää yrittäisi hahmotella sitä keitä talousdemokratia ei kiinnosta niin arvaukseni olisi: Talousdemokratia ei kiinnosta sellaisia jotka ovat parantumattoman ahneita, narsistisia, kuvittelevat olevansa muita etevämpiä (mm jupit) ja näin katsovat että heille kuuluu enemmän kuin muille.

Mitä noihin Frank Rotering-videoihin tulee niin nehän lähinnä osoittavat MIKSI kapitalismi ei voi jatkua ilman talouskasvua.

Ja talouskasvu tulee loppumaan halusimme sitä tai ei.

Rotering osoittaa että taloskasvun loppuminen myös tarkoittaa koko kapitalismin hautaamista.

Tarvitaan uusia talousmalleja...ja veikkaan että talousdemokratian erilaiset mallit nousevat pintaan ainoina vaihtoehtoina horisontissa jo häämöttävälle Finanssieliitin Diktatuurille josta Aaron Russo varoitti amerikkalaisia dokumentissa "America from Freedom To Fascism "

Lauri kirjoitti...

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/11/1000694

Talousdemokratia Ry:n jäseniä Niinistön talousneuvostoon ? Lars ?

Lars Osterman kirjoitti...

Katselin Niinistön haastattelun. Tuo idea "vakausneuvostosta" taitaa kyllä olla täysin turha.

Niinistö istuttaa siihen ne tasan samat parrat joiden fantastisia neuvoja noudattaen tämä nykyinen ongelmatilanne on saavutettu.

Miten tuollaiset pukupäät voisivat keksiä jotain uutta ja luovaa NYT - jos eivät ole osanneet ehdottaa toimivia ideoita tähän asti.

Ekonomisti A, ekonomisti B, ekonomisti C - jokaisella vakaa pankkitausta, jokaisella talouskasvun ideologia selkärangassaan, jokaisella velkaperusteisen rahajärjestelmän täydellinen hyväksyntä takaraivossaan - eivät moiset vanhoja rakenteita puolustavat fossiilit kykene muuhun kuin mitä ovat tähänasti kyenneet.

Vakausneuvostossa tarvitaan porukkaa jotka tuntevat toisenlaisia talousmalleja. Sellaisia joita mm Douglas, Silvio Gesell, Minsky, Zarlenga, Richard C. Cook, Ellen H. Brown, Ben Dyson, James Robertson, Michael Rowbotham, Michael Linton, Bernard Lietaer ovat esittäneet.

Itse näkisin että tuollaisessa neuvostossa pitäisi istua Esko Seppänen, Markku Uusipaavalniemi, Kalle Isokallio ja jokunen IPU-lainen jne...