maanantai 22. joulukuuta 2008

Dennis Kucinich: velkaperusteinen rahajärjestelmä on ongelma

Raha syntyy vain velkana. Tämä siis koetaan ongelmaksi Yhdysvalloissa - julkisesti. Vaikka meillä ei vielä puhuta tästä niin tämä koskee myös tilannetta Suomessa ja kaikkialla muuallakin länsimaissa.
Rahajärjestelmämme on tavallaan aikapommi joka pikkuhiljaa velan kasvun myötä saavuttaa räjähdyspisteen - ja tietysti hieman eri aikaa siellä täällä eri puolilla maailmaa. Modernit urbanisoituneet JOT-yhteiskunnat missä kenelläkään ei enää ole omaa perunamaata ovat kaikkein haavoittuvimpia. (JOT=Just-On-Time)



Kucinich esittelee videon lopussa Steven Zarlengan joka siis on American Monetary Instituten johtaja.

Vielä toteaisin että "Mooses" Lipposen viime viikkoinen harmageddon vertailu ei ole ainoa tätä luokkaa oleva varoitus. Myös Espanjan keskuspankin johtaja - sanoo maansa ja koko maailman tilannetta katastrofaaliseksi.

World faces "total" financial meltdown: Bank of Spain chief

Ja kaikki vain siksi että rahavalta on muutaman kourallisen finanssioligarkin hallussa.

Kunpa tyytymätön velkaantunut kansa nyt muistaisi miten historia kertoo että Intia vapautui brittien sortovallasta.

Gandhi sanoi suunnilleen näin että 100.000 brittisotilasta ei voi hallita 400 miljooonaa intialaista elleivät intialaiset itse suostu siihen.
No tiedämme miten kävi - intialaiset tekivät passiivista vastarintaa, istahtuvat joukolla maahan kädet ristissä eivätkä enää totelleet brittejä vaikka nämä uhkaisivat aseilla ja jopa ampuivat muutamia varoitukseksi. Ainoa mitä en tajua on miten Gandhi sai sanan kiertämään. Siihen aikaan kun ei ollut kuin puskaradio.
Suomessa ja euroopassa kansalaiset voisivat porukalla lopettaa korkojen maksamisen. Kun 100 miljoonaa velallista tekee saman homma tyssää siihen - ei pankkijärjestelmällä ole resursseja tehdä muuta kuin lähetellä vakiomallisia muistutuskirjeitä ja myöhemmin vakiomallisia perintäkirjeitä. Virka-avun hakeminen ulosottotoiminnolta veisi vuosikymmeniä. Lisäksi pankeilta pitäisi vaatia alkuperäinen allekirjoitettu lainasopimus. Ainakin Yhdysvalloissa näitä ei ole olut esittää koska ne ovat niputettu ja myyty edelleen toisille. Näin velallinen on päässyt pälkähästä. Tämä oli yksi mahdollinen toimintamalli. Passiivista vastarintaa voi toki ajatella toteutettavan toisinkin - mutta sellainen voisi kyllä toimia - ainakin se nostaisi melkein heti aiheen uutiseksi ja kansalaiskeskustelu velkaperusteisen rahajärjestelmän eduista ja haitoista lähtisi käyntiin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Passiivinen vastarinta on mainio idea. Itse aion pitää mahdollisimman vähän rahaa pankissa ja viivyttää lainojeni maksua mahdollisimman pitkään. Toki minulla on "vain" 15 tuhatta opintolainaa, mutta auttaa se vähäkin. :)

Kiehtovaksi tilanne menee, mikäli heittäydyn oikein hankalaksi ja ilmoitan pankille oikeusjutusta ja syytän Osuuspankkia petoksesta. Voi olla että tuomiota ei pankille tulisi, mutta asia saisi paljon kaivattua julkisuutta (tai sitten ei, Suomen media on yhtä harvoissa käsissä kuin USA:ssakin...). Sitäpaitsi pankkia ei ehkä huvittaisi puida lainanantojärjestelmäänsä pitkään oikeusistuimissa. Saattaisivat muutkin, minua voimakkaammat tahot kiinnostua asiasta.

Se olisi hienoa, jos esim. tuhat ihmistä innostuisi tekemään saman. Pelkästään käräjöintikustannukset pakottaisivat pankin jo joihinkin toimenpiteisiin asian ratkaisemiseksi...

Lars Osterman kirjoitti...

Smoking Mirrors-blogikin kehottaa vastarintaan:

If everyone stops paying their taxes then there will never be enough jails to hold you and you’re already in jail anyway. Don’t give these thieves another dime and there won’t be any more bailouts for the criminals running the game. California is about to go broke. Let’s break every other state and every other country until this vicious cycle ends. Take that carrot and stick it up their ass.

Anonyymi kirjoitti...

Harmillista vaan on se, että ihmisiä pelottaa.

Olen seurannut tätä blogia muutaman kuukauden ja olen kiinnostunut mahdollisesti rahoittamaan erilaista toimintaa, kuten puolueen kokoon kasaamista ja kaikkea siihen liittyvää. Olisiko mahdollista jos Lars laittaisit jonkunlaisen foorumin pystyyn jonne pääsisi henkilöitä tietyin rajoituksin tai jotain vastaavaa?

Otan sinuun yhteyttä henkilökohtaisesti rahoitusasioissa kun aika on oikea.

Lars Osterman kirjoitti...

OK. Hieno juttu. Mulla vaan ei ole (vielä) kokemusta siitä miten tuollainen foorumi pystytetään... mutta en halua vaikuttaa saamattomalta joten...

...pitää kai vähän googlata tai jotain. Tai jos joku osaa neuvoa niin...


Niin ja - Hyvää Joulua kaikille !

Lars Osterman kirjoitti...

Foorumi perustettu:

Talousdemokratia-Foorumi

Kokeillan siis näin.

;-)