keskiviikko 17. joulukuuta 2008

John Perkins - Economic Hit man

John Perkins kertoo tässä tarinansa siitä mitä hän oli mukana valloittamassa useita kehitysmaita ja pakottamassa ne velkaantumaan Yhdysvaltain ja angloamerikkalaisten finanssipiirien orjavaltioiksi. Menetelmä on pitkälti sama millä Yhdysvaltojakin tyhjennetään vauraudesta tänä päivänä.

Confessions of an Economic Hit Man
Link to part 2
Link to Interview on "The Secret History of the American Empire"

Perkins charges that the proposed conditions for this debt forgiveness require countries to sell their health, education, electric, water and other public services to corporations. Those countries would also have to discontinue subsidies and trade restrictions that support local business, but accept the continued subsidization of certain G8 businesses by the US and other G8 countries, and the erection of trade barriers on imports that threaten G8 industries.

7 kommenttia:

Bad Politics kirjoitti...

Mielenkiintoista kuultavaa. Harmillista, että nämäkin tunnustukset jäävät laajalti pienelle huomiolle.

Menen suoraan asian viereen. En tiedä, aiotko itse kommentoida jotain liittyen viime keskiviikon YLE:n A-plus –ohjelmaan, mutta laitan tähän muutaman lauseen. Ohjelman voi katsoa YLE Areenalta (http://areena.yle.fi/toista?id=1728337).

Ohjelmassa esitetty valtiovarainministeri Kataisen haastattelu näköjään poikii muutamalla foorumilla melko paljon kommentteja. Uutisointi haastattelun pääpointeista näyttää siltä, että taas voisi miettiä sanomisen vastuuta kotimaisessa mediassa. Torstaiaamun otsikot huusivat aika negatiiviseen sävyyn (YLE Uutiset: ”Katainen: Synkempää kuin 90-luvun lamassa”, HS: ”Katainen: Taloustilanne synkempi kuin viime lamassa”). Ikävää, miten valtamedian tyyli vain antaa lisää vettä myllyyn. Sellaisia otsikoita kuten ”Lamalta voidaan välttyä” (Kauppalehti ma 15.12) ei siis haluta antaa, ettei vaan kuluttajan luottamus talouteen säilyisi (kärjistys)…

Itse haastattelussa oli muutama mielenkiintoinen kohta, joista voisi jatkaa spekulointia:

2:11 ”Suomessakin tehdään nyt paraikaa lainsäädäntöä siihen, että pankit voivat ottaa keskinäisiä lainamarkkinan takuita, ilman, että siitä tulee erityisiä sanktioita pankeille, koska se ei ole mikään tukipaketti, vaan tämmönen, tämmönen normaali toimintaa elvyttävä paketti.”

11:47 ”Luulen, että tulevan kevään aikana ja tulevan vuoden aikana joudumme tekemään hyvinkin epäortodoksisia ratkaisuja eli semmosia mitä missään normaali markkinatalousmaassa ei yleensä tehdä.”

Tässä Taloussanomien aiempaa uutisointia, lehden nettisivun kommenteista poimittuna:
8.4.2008 Katainen tyrmää eurotuen kriisipankeille. ”Valtiovarainministeriössä ei uskota, että, suomalaisen veronmaksajan pitäisi rientää ulkomaisten pankkien avuksi. ”

27.5.2008 Katainen: ”Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa.”

8.8.2008 Katainen pelkää liikarakentamista.

4.9.2008 Vanhanen toppuuttelee lamapelkoja; ”Valtiovarainministeriö on arvioinut Suomen ensi vuoden kasvun olevan lähes kaksi prosenttia.

30.9.2008 Katainen: Ei syytä paniikkiin tai pessimismiin: ”Talouskasvun hiipumisella ei silti rahaministerin mukaan välttämättä ole suuria vaikutuksia tavallisten ihmisten elämään, koska kuluttajien ostovoiman ennakoidaan paranevan ensi vuonna.”

6.10.2008 Katainen: Talletussuojan korotusta ei harkita: ”Suomella ei ole tarvetta nostaa pankkitalletusten suojaa, koska suomalaispankeilla ei ole kaatumisuhkaa.”

7.10.2008 Vanhanen: Suomessa tallettajilla ei hätää.

11.10.2008 Vanhanen tyynnyttelee taloushuolia. ”Suomen tilanne on kuitenkin edelleen vakaa ja talouden perusta vankka.”

13.10.2008 Pelko pakotti pankkitukeen: ”Valtiovarainministeri Jyrki Katainen esitteli maanantaina suomalaispankkien pahan päivän varalle laaditun tukipaketin. ”

Näin mielipiteet muuttuvat. Kuluttajan lähimuisti on lyhyt… Odotan mielenkiinnolla, mitä seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan.

Rauhallista joulua.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin areenan pätkässä kuulee Kataisen puhuvan "pankkien pääomittamisesta" ja samalla hän ohimennen toteaa niiden voivan lainata kymmenkertaisesti uuden lisäpääoman verran edelleen.

Katainen kyllä yksinkertaisti aika lailla koska Basel II sännöstö sallii huomattavasti enemmän luototuasta tyhjästä kuin kymmenen kertaisesti.

Mutta hyvä näinkin - ensimmäistä kertaa sai kuulla suorassa tv-lähetyksessä että pankit luovat kymmenen kertaa peruspääoman lainoina. Eli tämä tyhjästä siis.
Mutta oma arvioni on että hyvin harva huomasi tämän.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä löytö ja antaa näkemystä moniin tämän maailman syihin ja seurauksiin. Kiitos blogistasi, sen avulla maailma avautuu vaivattomasti yhä useammalle.

TLe

Lars Osterman kirjoitti...

Vielä kuultuani tuota haastattelua toisen kerran mieltäni jäi nakertamaan tuo avoimeksi jäänyt vihjailu "epäortodoksisista toimista" joita Raimo Sailas tutkii ja selvittää "kaikki" vaihdoehdot. Hah - sen kun näkisi.

Vai selvittääkö Sailas miten valtio itse asiassa ottamatta lisää velkaa hyvinkin voisi pääomittaa itse itsensä ja tämä kokonaan ilman pankkien "apua"?

Selvittääkö Sailas sen miten valtio voisi maksaa pois velkansa ja jopa teoriassa kokonaan lopettaa kansalaisten verotuksen luomalla laillista velatonta rahaa omin avuin ilman hintainflaatiota?

Ei varmastikaan. Todennäköisesti Sailas pankkiirien talutusnuorassa selvittelee pelkästään mitä kaikkea ulkomailta lainatulla fiat-rahalla voisi tehdä täällä Suomessa. Kansainväliset pankkiirit ottavat vataan Kataisen allekirjoittamia Valtion velkakirjoja ja naputtelevat tietokoneitaan myhäillen siirtäen numeroita Suomen valtion tileille. Nauravat partaansa meidän rahanpuute hädälle joille me olemme niin voimattomia.

Katainen arveli tuossa lainaavansa ehkä jopa 20 miljardia euroa.(120 mrd mummonmarkkaa) Tämä tarkoittaa korkoineen ja arviolta 15-20 vuoden lyhennysjaksoineen sitä että suomalaisia veronmaksajia pannaan maksamaan tuo summa ainakin 2-3 kertaisesti.

Huomioi että "pieni kotimainen" 90-luvun kriisi kaikenkaikkiaan maksoi meille arviolta 100-120 mrd euroa.

Kuka siis uskoo että Kataisen 20 mrd:n arvio on oikea jos kerran Lipposen mukaan itse "harmageddon" uhkaa. Miten sellaisesta muka selvittäisiin pelkästään "20" mrd:lla? (pääoma 20 + korot 20-40 mrd jos aika on 15-20 vuotta)

Anonyymi kirjoitti...

Olisko bloginpitäjän mahdollista lähestyä suoraan Sailasta ja selvittää mitä "kaikki keinot" sisältää? Samalla voisi ehdottaa näitä "todellisia vaihtoehtoja". Siinäkin olisi arvokas keskustelunavaus. Tärkeää on saada hyvät ajatukset blogin syövereistä "julkiselle" foorumille.

Lars Osterman kirjoitti...

Raimo Sailas jaa. En ole koskaan kuulunut hänen fan-klubiinsa. Kuiva virkamies kuivimmillaan. Stofiili.

Mutta voin minä selvitellä hänen sähköpostiosoitteensa ja laittaa jotain sopivaa kysymystä. Epäilen vaan että moinen kuiva perusvirkamies
vaivautuu vastaamaa tavalliselle kansalaiselle.

Mutta joo - yriteään...

Lars Osterman kirjoitti...

No niin. Aikaa on kulunut - mutta sain vihdoin jotain kirjoitettua Raimo Sailakselle:

[raimo.sailas@vm.fi]

Jää nähtäväksi vastataanko s-postiin.

Joku toinenkin voisi kirjoittaa joillekin isokenkäisille ja ehdotella toimia ja ystävällisesti pyytää vastausta.

Sopiva sähköpostipommitus on aina paikallaan - sehän on osa maamme julkisen vallan - kritiikkiä ja jossain määrin vallanpitäjien päätösten ja tekojen kyseenalaistamista.