maanantai 8. joulukuuta 2008

Selailin vähän raamattua

Moni sanoo lukeneensa raamatun kannesta kanteen. Itse en käyttäisi kallista aikaani sellaiseen mutta olen toki selaillut sitä sieltä täältä ja etsinyt mielenkiintoisia kohtia. Eilinen selailu tuotti jonkin verran hedelmää. Etsin nimittäin kohtia missä koronkiskonta mainitaan, joko kielletään tai siihen suorastaan kehotetaan.
Löytyi kohtia missä tyrannimainen Jahve neuvoi heprealaisia (tai israelilaisia) miten tulee toimia makro- ja mikrotasolla kansantaloudellisesti ja yksilöllisesti parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Jottei kukaan epäilisi kohtien aitoutta skannasin ne ja leikkelin tekstikuviksi. Kohdat ovat Viidennestä Mooseksenkirjasta 15:3, 15:6 ja 23:20-21.

"Vierasheimolaisilta saatte vaatia maksun, mutta maanmiehillenne antamaanne lainaa ette saa periä takaisin."
"Kun Herra, teidän Jumalanne, lupauksensa mukaisesti on siunannut teitä, te pystytte antamaan lainaa monille muille kansoille, mutta ette itse joudu lainaamaan niiltä. Te saatte hallita monia kansoja, mutta ne eivät hallitse teitä."

"Älä peri toiselta israelilaiselta korkoa rahasta, ruoasta eläkä mistään muustakaan, mitä yleensä korkoa vastaan lainataan. Vierasmaalaiselta voit periä korkoa mutta maanmieheltäsi et. Kun noudatat näitä märäyksiä, Herra sinun Jumalasi, siunaa sinua kaikissa toimissasi siinä maassa, jonka nyt menet ottamaan haltuusi."

Menemättä liian pitkiin analyyseihin kysynpä kahta asiaa:

1. Löytyisikö näistä sanoista yllä osasyy siihen miksi kaikki maailman valtiot, muutamaa lukunottamatta ovat velkaantuneita kansainvälisille pankkiireille ?

Suomen valtion velkojiin kuului ennen syksyä 2008 ainakin huonomaiset bailout-rohmuajat J.P. Morgan, Goldmann Sachs ja Citygroup jos muistan oikein sen minkä luin valtiokonttorin sivuilta.
Listalla vuoden 2006 alussa oli nämä:

ABN AMROJ.P.MorganBayerische Hypovereinsbank
Barclays CapitalMerrill Lynch InternationalCSFB
BNP ParibasMorgan StanleyFortis Bank
CalyonNordea BankGoldman Sachs
CitigroupOkobankLehman Brothers
Deutsche BankSvenska HandelsbankenSociete Generale
Dresdner BankSEB
HSBC

Aika monet näistä pankeista lienee "entisten heprealaisten" käsissä joten toteuttanevat edelleen tehokkaasti Jahven hyviä neuvoja ja määräyksiä lainaten maanmiehilleen ilman korkoa ja vieramaalaisille kuten meille suomalaisille korolla.

2. Onko raamatun vanhan testamentin sanoissa yllä myös osittain se perimmäinen syy siihen miksi maailmassa eletään finanssikriisiä ja alkavaa lamaa?

Toivon tietysti olevani väärässä.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Korostan tässä asiassa
Kristuksen seuraamista
oikeudenmukaisuuteen, epäitsekkyyteen ja lähimmäisenrakkauteen
pyrkimisessä.


Tarvitsemme käytännössä
Perustuslakeihin asti ulottuvia uudistuksia raha- ja talousasioissa
korkeimman hyvinvoinnnin luomisessa
meille ihmisille - myös juutalaisille.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tekstejä tai esikuvia haluamme käyttää?

Juutalaisten johtajilla on käytännössä tärkeä merkitys ihmisten hyvinvointikysymyksessä.

Vanhojen intialaisten Manu-lakikirjan mukaan lainanantaja
sai ottaa korkeintaan viisi prosenttia korkoa (Manu VIII, 152)

http://www.sacred-texts.com/hin/manu/manu08.htm

Anonyymi kirjoitti...

Pois itsekkyys. Itse asiassa talousuudistuksessa kaikki ihmiset hyötyvät. Juutalaiset odottavat Messiaan tulemista ja heillä on unelma Messiaasta juutalaisten kuninkaana.


Juutalaisilla on pyhä kaanon Talmud, joka on

-Tooran ja Vanhan testamentin profeettojen selitysteos

-juutalaisten yhteiskunnallisten ja lainopillisten kirjoitusten kokoelma

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin toivon olevani väärässä.

Pekka Ervast:
"...eikö nykyhetken ja lähimmän tulevaisuuden finanssimiehet jo ala ymmärtää, että rahan
tehtävä ei ole puuttua,
vaan palvella." Tietäjä-lehti 1919,
s. 161-165.

Anonyymi kirjoitti...

Siis yksi kysymys on köyhille lainaaminen ja lainan korottomuus;
ja toisaalta laajemmmin ajateltuna kysymys on korottomasta taloudesta ihmisoikeutena

Anonyymi kirjoitti...

Kristikunnan historiasta:
Pankkiiri Jacob Fugger lainasi
21 000 dukaattia kardinaali Hohenzollernille anekauppa-asiassa
Paavin luvan perästä.

"...In 1514 he [Hohenzollern] obtained the Electorate of Mainz, and in 1518 was made a cardinal at the age of 28. Meanwhile to pay for the pallium of the see of Mainz and to discharge the other expenses of his elevation, Albert had borrowed 21,000 ducats from Jacob Fugger, and had obtained permission from Pope Leo X to conduct the sale of indulgences in his diocese to obtain funds to repay this loan, as long as half the collection was forwarded to the Papacy. An agent of the Fuggers subsequently traveled in the Cardinal's retinue in charge of the cashbox. For this work he procured the services of John Tetzel, and so indirectly exercised a potent influence on the course of the Reformation.

It was as a disgusted response to Tetzel's activities selling indulgences that Martin Luther wrote his famous 95 Theses, which he sent to Albert on 31 October 1517 and traditionally nailed to the door of Castle Church in Wittenberg. Albert forwarded the theses to Rome, suspecting them of heresy."

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_of_Mainz

Anonyymi kirjoitti...

Rahan himo on kaiken pahan alku ja juuri, sanoi jo Paavali aikoinaan.

Sinä luet Raamattua kuin piru. Jos tutustuisit Raamatun sanomaan, ottaisit sanasi takaisin.

Mutta onko ihmekään kun et "kallista aikaasi tuhlaisi sen kannesta kanteen lukemiseen".

Voi sinua, juuri kun kuvittelin että olisit perillä jostain.

Lars Osterman kirjoitti...

Aivan. Tiedän riittävästi siitä miten kyseinen kirja on pikkuhiljaa syntynyt ja muokkaantunut eri tahojen toimesta kautta vuosisatojen - jopa vuosituhansien.

Yksikään tänään Suomessa elossa olevan ihminen ei osaa lukea Raamatusta sen mitä sen kirjoittajatahot sinne kirjoittivat.

Minulle on aiva turha tulla esittämään "tietävää" Raamatun suhteen. Mutta kuten totesin - kirjassa on paljon kohtia jotka paljastavat paljon sille jolla on silmät nähdä ja korvat kuulla.

Poimintani blogipostauksessa olkoon esimerkki tästä.

Joka haluaa tietää minun suhtautumisestani kristinuskoon katsokoon mitä eräs Acharya S tai D.M. Murdoch sanoo uskonnosta esim tässä

Anonyymi kirjoitti...

Minusta blogikirjoituksessa on hyvin tärkeä taloudellinen teema-aihe epäitsekkyyden ja maailman ihmisten kannalta.

Lars Osterman kirjoitti...

Korostan edelleen että itselläni ei ole tässä muita motiiveja kuin pyrkiä valistamaan ihmisiä nykyongelmista ja miten ne voitaisiin ratkaista - rauhanomaisesti ilman konflikteja.

Epäilen tosin että määrittelemätön vastapuoli ei hevin suostu muutoksiin ilman väkivaltaa - henkistä ja fyysistä.

Onhan mm USA:n jokainen presidentti joka on yrittänyt palauttaa finanssipoliittisen vallan kansalle - eli kongressille /valtiolle - joutunut maksmaaan siitä hengellään.
Saksassa taas onnsituttiin irtaantumaan 1933-1945.

Kansainvälisen finanssivallan julma kosto oli hirmuinen. Pommitukset Dresden, Bremen, Hampuri - tekaistut syytteet Nürnbergissä - miljoonien sotavankien tapattaminen 1945-46 - Saksan maineen mustaaminen koko maailman silmissä. Tällainen opetus jäi kyllä kaikkien muiden mahdollisten rahauudistusliikkeiden muistiin ja taisi viedä monelta uskon.

JK kirjoitti...

Esittämäsi kohdat ovat ehdollisia - jos vain kuulet Herran, sinun Jumalasi, ääntä ja tarkoin noudatat kaikkia näitä käskyjä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan.

Monessa asiassa olen kanssasi samaa mieltä, maailmaa todella ohjataan petollisten tahojen toimesta mitä mielikuvituksellisimilla tavoilla, joita salaliitoiksikin jotkut kutsutaan.

Mutta onpa kannaltasi sääli jos olet mennyt tuohon elitistiseen Christ Conspiracy -ansaan, joka tuotiin DaVincin koodit -kirjalla yleiseen tietoisuuteen.

Nämä nykyään uuden maailmanjärjestyksen advokaatit, "kyykäärmeiden sikiöt" (ainoa ihmisryhmä maailmassa jota vastaan Jeesus itse nousi todella voimakkaasti), eivät ahneuksissaan voisi vähempää olla kiinnostuneita Jumalan sellaisesta mielipiteestä, joka ei vastaa heidän tavoitteitaan. Siksi ristiinnaulituttivat Kristuksenkin. Nyt vielä pitää saada hävitettyä pois historiasta, niin voitto olisi täydellinen. Vaan kun ei tule onnistumaan...

Lars Osterman kirjoitti...

Uskon asioista ei taida voida keskustella silloin kun keskustelijat eivät ole avoimia vaan lukittuneet torneihinsa.

Kristinuskon dogmeihin edelleen uskoville en voi sanoa muuta kuin että jokainen kulkekoon omaa polkuaan kunhan ei vahingoita muita.

Aurinkoa ja sen kiertokulkua kuvaava tarustoa on aina muokattu sopimaan eri valtapiirejä,kulttureja ja papistoja. Se että viimeisin niistä
Rooman vallalla yhdistettiin jeesuskultiksi ei siis ole mitään uutta vaan sama tarinan noin "kolmaskymmenesyhdeksäs" versio.
Tämä tarina on sittemmin sotkettu historiaan ja Judean maakuntaa jotta myös itsepäiset Judean maakunnan asukkaat suostuisivat hyväksymään saman uskonnon kuin koko muu Rooma. Uskonnolla ei ole mitään tekemistä todellisen historian kanssa vaikka moni kuvitteleekin että Bethlehem, Getsemane ja Golgata jotenkin kytkisivät uskonnon ja historian yhteen.

Mutta - en lähde tämän pitempia tästä kirjoittelemaan koska tiedän ettei tällä ole merkitystä kenenkään ajattelulle. Jokainen kehittykään omaa vauhtiaan siihen suuntaan mihin kehittyy mutta muistakoon myös ettei itse välttämättä ajattele samoin kuin nyt muutaman vuoden kuluttua.

Mutta tämä blogipostaus liittyi koronkiskontaan ja siihen miten uskonto näin on pyrkinyt vaikuttamaan talouselämään ja niihin reunaehtoihin jotka määräävät elämästämme. Usuria oli kaikkien muiden uskontojen kieltämä - paitsy yhden. Ja väitän että tällä on valitettavasti edelleen merkitystä meidän päivinämme.

Mitä "monetary reform" ajatuksiin tulee niin maailmassa on kymmeniä kristinuskoon kuuluvia tahoja joiden teeseihin kuuluu nimenomaan talousdemokratiaan pyrkiminen.

Erityisesti tämä ensimmäinen:

Christian Council for Monetary Justice

http://www.ccmj.org/old/links.htm

Mutta myös:


klick

klick2

klick3

Anonyymi kirjoitti...

Raamatun tulkitseminen on aina haasteellista, erityisesti ottamalla muutama yksittäinen jae (ja pahimmillaan vielä irti asiayhteydestään). Kokonaisuus tuppaa väkisin ontumaan. Parhaimmillaankin tarvitaan kokonaisuuden hyvää tuntemista, nöyryyttä, avoimuutta ja erityisesti Pyhän Hengen tuomaa ilmestystä.

Nostit Vanhasta Testamentista esille koron hyväksymisen teeman. Olen itse samaa mietä, että korko-ongelma on globaali aikapommi, joka ajan myötä johtaa nykyisen rahajärjestelmän tuhoon. Tämä korko-ongelma johtuu tietysti osareservijärjestelmästä, jolloin pankit ottavat korkoa rahalle (korkoa korolle), joka ei ole heidän - eli rahalle jonka he luovat tyhjästä. Tästä syystä pääoma + korko on aina suurempi kuin liikkeellä oleva rahamäärä. Youtuben animaatio "money as debt" on tästä aiheesta aivan loistava.

Raamatussa Jeesus antaa kyllä hyväksynnän koron ottamiselle talenttivertauksen kautta (Matt.25:27). Kyse on kuitenkin siitä, että saa koron "omalle" rahalle. Rahahan vain edustaa todellista vaurautta. Jos annan rahani lainaksi toiselle, lykkään samalla oman vaurauden hankkimista tuonnemmaksi. Rahan lainaaja saa tästä heti hyödyn ja minä koron kompensaatioksi siitä, että lykkään omaa vaurastumistani. Tämä näin lyhyesti. Jos haluat lukea aiheesta lisää, niin suosittelen Gary Northin kirjaa Honest Money, jonka voi ladata netistä osoitteesta: http://www.garynorth.com/public/512.cfm

En väitä, että hän olisi kaikessa oikeassa, mutta hänellä on erinomainen Raamatullinen näkökulma rahatalouteen.

Lars Osterman kirjoitti...

Ei se niin haasteellista tarvitse olla. Täytyy vain osata irrottautua kaikista hartauksellisista ilmoituksellisista juhlavista ennakkoasenteista joita on opetettu liittymään tuohon raamattuun. Ilman tätä mielen tyhjentämistä se todellakin on haasteellista koska kaikki opit ja dogmit sun muut kallistavat tarkkailijaa sivulle objektiivisuuden suoralta viivalta.

Poimimani kohdat eivät mielestäni ole irroitettu mistään erityisestä kontekstista. [eli ne siis ei ole irrallisia rivejä mistään oletetun jumalan suuresta hyveellisestä juhlapuhekokonaisuudesta jota tarvitsi kokonaisuudessaan lukea ymmärtääkseen mistä oikeasti on kysymys.)

Rivit ovat tänään osa valitun kansan vanhoillisen siiven Toraa ja samalla sen poliittiista tulkintaopusta Talmudia ja osoittavat jokaiselle miksi korkonkiskonta on maailman suurin ongelma.
Se on sitä välittömästi jokaiselle velalliselle mutta kaikkein selvemmin välillisesti koska se ohjaa korkovirtoja fiat-rahanluojille. Näillä moraalittomilla tulovirroilla haalitaan tänään mm kultaa ja rahoitetaan auliisti tahoja jotka pseudoakateemisesti propagoivat paluusta kultakantaan jonain "talouskriisin ylevänä patenttiratkaisuna".

Gary North on kyllä entuudesta tuttu - mutta tuota mainitsemaasi kirjaa en ole selaillut. Sen otsikko on varsin lupaava. Kiitos vihjeestä.

Olli-Pekka Jalovaara kirjoitti...

Ottamissasi Raamatun kohdissahan ei ollut mitään laitonta, eikä sellaista mikä olisi väärin. Hyvän käytännön lisäksi oli jopa ohje olla ottamatta korkoa Israelilaisilta.

Nykyinen maailman talouden ongelma on juuri sen taustalla olevat uskonnot, ei se, että taustalla olisi usko Raamatun Jumalaan. Taustalla on Saatanan pyrkimys yhteen maailmanjärjestykseen, New World Order, joka tullaan toteuttamaan väkivalloin, ei kuten Raamattu ohjeistaa: Tee lähimmäisellesi niinkuin haluaisit itsellesi tehtävän, tai

Luuk. 6:35
"Vaan rakastakaa vihollisianne ja tehkää hyvää ja lainatkaa, toivomatta saavanne mitään takaisin; niin teidän palkkanne on oleva suuri, ja te tulette Korkeimman lapsiksi, sillä hän on hyvä kiittämättömille ja pahoille."

Jumala on antanut sinullekin kaiken aikasi, joka sinulla on ja näyttää, että olet kiittämätön häntä kohtaan tästä. Mutta niinhän useimmat ovat, eivät kiitä Jumalaa elämän armolahjasta, eivätkä kiitä myöskään siitä, että Jumala on heidän syntinsä sovittanut. Ei siis ole ihme, jos he tästä tuomiolle joutuvat kun tämä elämä on ohitse.

2.Tim.3
1 Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.
2 Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita,
3 rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä,
4 pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia;