torstai 4. joulukuuta 2008

Kiire on kestämätöntä

Stressi painaa. Onko sinulla kiire sinne, kiire tänne - aika ei riitä. Kaikki pitää tehdä aina vaan nopeammin ja tehokkaammin, eikö vain. Kasvua, tehoa, tuottavuutta ! Lisää kasvua, lisää tehoa ja lisää tuottavuutta mutta säästä aikaa! Tehokkuuskonsultti paikalle? Tuottavuutta ja tehoa - kunnes burn-out 40-vuotiaana? Sydänleikkaukseen 49-vuotiaana?

Seis. On aika istua alas ja ajatella mihin tässä on kiire. Katso tästä Carl Honoren hieno 20 minuutin esitelmä kiireettömyyden filosofiasta ja ajan oikeasta hallinnasta.

On aika hidastaa ja katsella tätä hullua touhua toisesta kulmasta. Elämme vain kerran. Haluako hautakivellesi tekstin: Oli aina ajoissa ja teki kaiken tehokkaasti.

I definitely think there is something in taking things slow, which is why I will recommend having a watch of this talk by journalist and author Carl Honore, from Ted 2005...

Tämä kiire liittyy oikeasti talousjärjestelmäämme ja sen sivuoireeseen: sairaalloiseen kasvun ihannontiin. Luonnossa mikään ei jatkuvasti voi kasvaa isommaksi - ei puu, ei kasvi eikä eläin.
Syöpä tosin kasvaa luonnottomasti - mutta syövän loismainen kasvu johtaa aina myös sen omaan kuolemaan - isäntäorganismin kuoleman myötä. Talousjärjestelmämme on samanlainen loinen jonka päivät ovat luetut. Se vaatii enemmän ja enemmän - kunnes kaikki luhistuu. Ja luhistuminen näkyy jo.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Meklari-lehti 4/2008:
"Käynnissä oleva kurssilasku on jyrkin ja nopein 40 vuoteen.",
s. 17