perjantai 5. joulukuuta 2008

CIA:n lista

Satuin törmäämään pahamaisen CIA:n laatimaan aineistoon: CIA World Fact Book-nimiseen luetteloon missä kaikki maailman 188 valtiota on järjestetty sen mukaan millainen maan taloudellisen vaurauden tase nykyisellään on. Listalta ei selviä miten nämä laskelmat on tehty.

Suomikin löytyy listalta numerolla 24. - talous 11.4 miljardia plussalla. Listan ylimpänä ylpeilee Kiina. Ja hmm, arvatkaa mikä maa on kaikkein alimpana ja ylivoimaisesti eniten velkaantunut ? Ei - ei se ole Zimbabve. Zimbabve on jopa sijalla 125. Eikä se viimeinen ole myöskään Bangladesh.

Huomionarvoista lie myös se että n 120 kpl, eli suurin osa listan valtioista ovat miinuksella osa jopa hurjasti miinuksella vaikka vanhoina sivistysvaltioina ovat todistettavasti tuottaneet vaurautta satoja vuosia.
Lista on minusta varsin hyvä muistutus siitä miten totaalisesti vallitseva talousjärjestelmä toimii 95 % maailman kansalaisten kannalta. Täydellinen remontti on ilman muuta tarpeen jollei ihmiskunta haluaa jatkaa elämista taloudellisessa orjuudessa. Jonkinlainen uusi järjestelmä on tarpeen - ja sellainen missä vallitsee taloudellinen demokratia.

Klikkaamalla listan valtioiden nimiä aukeaa eräänlainen tietopaketti kyseisestä valtiosta.

6 kommenttia:

Pasi J. Matilainen kirjoitti...

Ja nuo kun laskee yhteen, niin koko maailman Current Account Balance on plussalla $ 248,048,610,000 eli yhden Saksan verran. Mitä se sitten ikinä merkitseekin. :)

Lars Osterman kirjoitti...

Hyvin löydetty. Tuosta antamastasi linkistä selviää miten tuo rankinglista on laskettu.

Niin ja mitä tuo sitten merkitsee sitä on vaikea sanoa. Lähinnä minua kiinnostaa tuo miten yllättävän kaukana toisistaan esim isot EU-maat ovat. Katso vaikka Epsanjaa joka on toiseksi viimeisenä...eikä suomalainen uutisointi ole mitenkään erityisemmin kertonut Epsanjan ahdingosta. Ihan vain esimerkkinä.

Listasta löytää paljon yllättävää.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Espanja on noin velkainen, niin mitä ihmettä tämä Ulkoasiainministeriön artikkeli yrittää Espanjasta sanoa: http://www.kauppapolitiikka.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=46652 ?

Eivät mainitse valtion velkaa millään tavalla.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin - huomaa päiväys 19.1 2006 eli melkein kolme vuotta sitten. Yhdysvaltain velkaantuminen on lähes kaksinkertaistunut sitten 2006 - jos asian katsoo siinä valossa että valtionvelka silloin oli luokkaa 8 "trillion" (biljoonaa suomeksi). Nyt pelkästään näennäisesti entisten pankkiiriministerien bailout-pelleily omille nykyisille pankkiiriystävilleen on luokkaa 8.5 "trillion" USD.
Epsanjassa lienee tapahtunut samantapaista pienemmässä skaalassa. Onhan asuntojen hinnat romahtaneet sielläkin vaikkei siitä paljon puhuta uutisissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tsekkasin suhteellista velkaantumista
asteikolla 0-1000; jossa
USA:n velkaantumista
kuvattu suhdeluvulla 1000 ja
nolla tarkoittaa
nollavelan määrää.

tuloksia

U.S.A 1000
Espanja 199
U.K. 163
Kreikka 61 ja
Ranska 43

Lars Osterman kirjoitti...

OK.Usein tuo velkamäärä tosin, antaakseen oikeamman kuvan jaetaan asukasta, kotitaloutta tai aktiivityöväestöä kohden (eli lapset,opiskelijat, kotorouvat, varusmiehet, työttömät ja eläkeläiset vähennetään)ja saadaan eräänlainen suhdeluku. (laittomat maassaolijat tosin ei huomioida)

Toinen pointti on sitten se onko esim jenkkivelassa kaikki kohdat mukana vai onko se siivottu versio.
Virallinen valtionvelka lie tänään vain luokkaa 10.5 "trillion" vaikka
eräässä videossa OCC:n johtaja [Office of Comptroller of the Currency] puhuu yhteisvelasta joka on luokkaa 60 "trillion". Tähän kun vielä lisää muut "liabilities" (sitoomukset& vastuut) Benjamin Fulford, Forbesin entinen Japanin kirjeenvaihtaja on laskenut että velka on yli 160 "trillion".

Tästä puuttuu vielä valtavat ja todennäköiset johdannaistappiot.

Eli noista CIA:n luvuista ja numeroista ei voi tietää kuvaavatko ne todellista tilannetta vaiko vain osa totuudesta.