Pasi T löysi tämän kiitos siitä. Pasi kirjoittaa,
"Ei tässä sinänsä välttämättä mitään uutta ole, mutta on tämä ainakin jonkinlainen "virallinen" lähde siihen, mistä raha tulee. Lainaus kappaleesta 3":
Raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä. Keskuspankkiraha - setelistö - on kehittyneissä talouksissa menettänyt keskeisimmän asemansa yleisön maksuvälineenä, mutta pankkien tilit keskuspankissa ovat edelleen entisessä tärkeässä osassaan pankkien likviditeetin hoidossa ja lyhimpien rahamarkkinakorkojen määräytymisessä.
Päivitys: Luin nopeasti läpi koko paperin enkä löytänyt kuin yhden toisen kohdan mitä tekee mieli lisätä tähän. Lainaus on kappleeen 3 alusta:
Tekisi mieli kysyä tutkimuksen laatijalta, Tapio Korhoselta mitä mieltä hän itse on: Onko tällainen järjestelmä todellakin hyvä ja kestävällä pohjalla ?
Pankkiraha, eli likviidi talletus syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoima syntyy tyhjästä. Rahalaitoisten toteuttama rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde.
Entä onko tällainen järjestelmä yleisen oikeustajun mukainen - vai kokisivatko kansalaiset kenties että tässä on jotain mätää?
Entä olisiko Korhosella ehdottaa oikeudenmukaisempaa ratkaisua?
Haluaisin myös kysyä Korhoselta miten me täällä Suomessa olemme päätyneet käyttämään tällaista järjestelmää?
Onko ajanvirrassa ollut joitain virstanpylväitä jotka ovat olleet merkittäviä järjestelmän syntyyn? Miten oli ennen 1809 kun olimme osa Ruotsia? Entä ollessamme Venäjän Suur-Ruhtinaskunta eli ns autonomian aikana 1809-1917?
Entä kun Suomen markka syntyi 1866? Entä Suomen isenäistymisen myötä?
Entä villillä 1930-luvulla kun muualla maailmassa kehiteltiin vaihtoehtoisia jopa korottomia talousjärjestelmiä?
Entä EFTA, EEC, WTO, BIS jäsenyyksien myötä?
Jos Korhonen ei itse tiedä niin ehkä hän tietäisi mistä tai keneltä kysyä.
Päivitys: Tapio Korhonen vastasi näin oheisiin kysymyksiin
Tällainen on nykyinen raha ja rahajärjestelmä niin Suomessa kuin muuallakin. Sellainenhan se on ollut paljolti jo vuosisatoja, eli siitä alkaen, kun arvometalleista luovuttiin maksuvälineinä. Pitkään rahajärjestelmä perustui seteleihin. Seteli on keskuspankin talletustodistus, eli sikäli kuin teillä on kukkarossanne seteleitä, teillä on oikeastaan niitä vastaava talletus Euroopan keskuspankkijärjestelmässä. Viime vuosikymmeninä on siirrytty pankkirahaan, pankkien käyttelytilien käyttöön rahana. Tämä on vain tilirahaa. Se on varmaa rahaa niin kauan kuin pankit ovat vakavaraisia. Lisäksi valtio on taannut talletukset tiettyyn rajaan asti talletussuojalla. Kyllä pankkirahanne ovat turvassa, mutta mikään tällainen ei ole tässä maailmassa ehdottoman varmaa, kuten näiden aikojen uutisista varsin hyvin näkyy.Luonnollisesti en ole kovin tyytyväinen tuohon vastaukseen joten tivasin lisää. Toivottavasti saan kommentit niihinkin.
Tapio Korhonen [Suomen Pankki]
2 kommenttia:
Oletko Lars saanut lisää kannanottoja viralliselta taholta, vai ovatko kaikki ne joiden sana painaa, vetäytyneet "kuoreensa", kieltäytyen vastaamasta suoraan kysymykseen, Lainaako pankki tallettajien rahoja vai mistä ne velkarahat muodostuvat?
Tähän kysymykseen pitää saada yksiselitteinen vastaus tuolta Suomen Pankista eikä mitään mongerrusta jostain sivuseikoista.
Lars, olet kyllä tehnyt rahan alkuperän meille selväksi, mutta nyt puuttuu vain Rahaministerin (Jyrkin) suora tunnustus, kuinka on asianlaita todellisuudessa.
Voimmekohan saada koskaan suoraa ja oikeaa vastausta niiltä jotka täällä suomessa päättävät pankkien vakavaraisuus säännöksistä?
Oho, klikkasin tuota Tapio Korhosen tutkimukseen johtavaa linkkiäsi, tyhjään hupsahti, näyttää siltä että Puhuvat päät, yrittää salata rahan alkuperää, olisko sinulla Lasse lähettää kopiota tuosta Korhosen tutkimuksesta minulle?
Lähetä kommentti