Krugman kävi täällä asti esitelmöimässä julkisen velkatalouden siunauksellisuudesta. Ohessa leike Hbl-etusivulta.
Hbl 22.9-09 etusivun kuvateksti suomennettuna:
"ÄLKÄÄ PELÄTKÖ VALTIONVELKAA"
-Älkää yrittäkö tasapainottaa valtionbudjettia nyt, sanoo Talouden Nobelpalkinnon saanut Krugman.
Ihmettelen suuresti että eilisestä puhetilaisuudesta raportoidaan jo nyt Wikipediassa. Ihmeen ripeää toimintaa.
Vieraillessaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tilaisuudessa Helsingissä syyskuussa 2009 Krugman suhtautui pessimistisesti lähiajan talousnäkymiin, mutta piti yhtä tekijää toivoa herättävänä: jos maailmassa sitouduttaisiin ilmastomuutoksen torjuntaan eli hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, se saattaisi lisätä investointeja uuteen tekniikkaan ja luoda perustaa talouden elpymiselle. Näin onnistuminen joulukuussa 2009 Tanskan Kööpenhaminassa pidettävässä huippukokouksessa, jossa yritetään sopia ilmastonmuutoksen torjunnasta, ei olisi hänestä hyväksi vain planeetalle, vaan se saattaisi olla hyväksi myös talouden elpymiselle.Epäilen että Krugmanin visiitti on sopivasti ajoitettu PR-temppu joka liittyy hallituksen velkaohjelmaan. Hallituspuolueet haluavat epätoivoisesti kansainvälistä asiantuntijatukea kaavaillulle velkataloudelleen. Tämän mukaan ensi vuonna otetaan ne reilut 13 miljardia euroa lisää velkaa. Krugmanin tehtävä on hiljentää mahdolliset hajaäänet. Eduskunnnan puhemies Niinistö on mm edustanut näitä hajaääniä. Moni on tulkinnut tätä presidenttipeliksi.
Krugman katsoo että väitetty ilmastonmuutos olisi sopiva mörkö jonka hätyyttäminen metsään teknologian keinoin loisi sen verran paljon uusia työpaikkoja ja taloudellista toimintaa että tällä nostettaisiin länsimaat nykyisestä talousahdingosta. Minä tohdin olla eri mieltä.
Kaikki teknologiset ratkaisut CO2-päästöjen minimoimiseksi ovat ensinnäkin täysin turhia koska hiilidioksiidi on kasvien elämänkaasu eikä siis ollenkaan mikään ongelma jota vastaan täytyy lähteä taisteluun järein teknologia-asein.
Toiseksi, jos kuitenkin olisi niin surullista että suomalaiset poliitikot jo ovat nielleet ilmastoalarmistien koukun, ja erilaisin päätöksin päätetään lähteä Krugmanin ehdottamaan taisteluun niin tässäkin on muutamia vaihtoehtoja.
-On se Wahlroos-Krugman velkarahatalousmalli jolla ajetaan talous vielä pahempaan kestämättömään velkatilaan.
-On talousdemokratian mallin mukainen julkinen omarahoitus, jolla minimoidaan tämän turhan CO2-retken kansantaloudelliset haitat.
Selväkielellä ilmaistuna: rakennetaan mitä rakennetaan, tehdään mitä tehdään - mutta rakennetaan se julkisella omarahoituksella ilman velkaa. Tähän oivallukseen nobelisti Krugmanin mielikuvitus ei taida yltää.
Vielä liittyen Krugmaniin, Richard C Cook kirjoitti artikkelin, Bailout For The People - The Cook Plan, missä Cook osoitti Krugmanin olevan ajatuksineen ja ideoineen ajastaan pahasti jäljessä.
Viime keväänä kun Paul Krugman USA:ssa ehdotti samaa kestämätöntä lääkettä - lisävelkaa Obaman hallinnolle, Cook totesi osuvasti:
The prescriptions of people like Stiglitz and Krugman, and even those now being presented President Barack Obama, are like offering a pair of crutches to a cancer patient so ill he can no longer even stand up.
Stiglitzin ja Krugmanin reseptit talouden elpymiselle, jopa ne keinot joita nyt suosittelevat Presidentti Obamalle, ovat verrattavissa siihen kuin että tarjottaisiin kainalosauvat kuolemansairaalle syöpäpotilaalle joka on niin sairas ettei enää omin päin pääse jaloilleen.
Sitra olisi Paul Krugmanin sijaan voinut käyttää rahojaan paremmin ja kutsua toinen, huomattavasti viisaampi ja hyödyllisempi vieras Suomeen: Kanadalainen professori John H. Hotson
John H. Hotson on mm toiminut Waterloon Yliopiston kansantalouden emeritusprofessorina sekä ollut johtajana mielenkiintoisessa komiteassa - Committee on Monetary and Economic Reform (www.comer.org/) joka laati seuraavat neljä ohjetta velkaantuneille valtioille.
These measures would address the errors made by all Western governments by which, according to Canadian professor of economics John H. Hotson, they have violated “four common sense rules regarding their fiscal and monetary policies.” Hotson was professor emeritus of economics at the University of Waterloo and executive director of the Committee on Monetary and Economic Reform (COMER), when he identified these rules in 1996 as:
1. No sovereign government should ever, under any circumstances, give over democratic control of its money supply to bankers.
Yhdenkään suvereenin valtion hallinnon ei tulisi missään olosuhteissa luovuttaa demokraattisen valvonnan alla olevaa rahamäärän hallintaa yksityisille pankeille.
2. No sovereign government should ever, under any circumstances, borrow any money from any private bank.
Yhdenkään suvereenin (täysivaltainen) valtion hallinnon ei tulisi koskaan missään olosuhteissa lainata minkäänlaista rahaa miltkään yksityispankilta.
3. No national, provincial, or local government should borrow foreign money to increase purchases abroad when there is excessive domestic unemployment.
Mikään kansallinen, alueellinen tai paikallinen hallinto ei saisi lainata vieraan valtion rahaa elvyyttääkseen ulkomaanostojaan samalla kun oma kotimaa kärsii ylisuuresta työttömyydestä.
4. Governments, like businesses, should distinguish between ‘capital’ and ‘current’ expenditures, and when it is prudent to do so, finance capital improvements with money the government has created for itself.
Hallitusten tulisi, yritysten tavoin, erottaa varsinaisten pääomamenojen ja juoksevien menojen välillä ja aina kun on tarpeen rahoittaa pääomaan liittyvät korjaukset julkisella kansallisella omarahoituksella.
Tällaiset neuvot ovat Suomessa tarpeen.
Emme todellakaan kaipaa Krugmanin tapaista ulkomaista pankkivelkaa suosittelevaa lipeväsuista lainakonsulenttiä.
Päivitys: Professori Michel Chossudovsky olisi myös ollut Krugmania sopivampi vieras kutsua Sitran tilaisuuteen. Chossudovsky selittää videolla miten pankit "pankkielvytyksen" avulla röhkeästi kähmivät itselleen (ja omistamiensa yritysten kautta) julkista omaisuutta.
14 kommenttia:
Miksi velan ottaminen on huono ajatus? Onko Keynes väärässä?
Anomyymi hyvä,
Ajattele vaikka asiaa näin:
-Jos sinulla on tuhat hehtaaria metsää ja oma saha niin miksi lähtisit ostamaan kallista lautaa puutavaraliikkeesta?
Suomen valtio on valitettavasti erilaisin sopimuksin siirtänyt pankeille omaa rahan painamisen, sen levittämisen ja kokonaismäärän hallinnoimisen etuoikeuttaan?
Tämän seurauksena Suomi (kuten kaikki muutkin maat) on velkaantunut korviaan myöten. Valtionkonttori maksoi pelkästään 1990-2008 valtiovelan korkoja n 65 mrd euroa. Kaikki tämä - ja paljon lisää on suoraa varainsiirtoa Suomesta kansainvälisille pankeille. Ja täysin turha meno.
Huomaa että nämä pankit eivät todellisuudessa lainaa mitään omasta holvistaan vaan kiittävät allekirjoitetuista velkakirjoista ja kirjaavat vain miljardiluotot tyhjästä Suomen valtion pankkitilille.
Pankit eivät menetä mitään omastaan tai sido mitään olemassaolevia talletuksia tällä operaatiolla mutta pankit kylläkin vaativat ja saavat saman pääoman Suomesta takaisin korkoineen päivineen. 14 vuoden ja 5% koron valtiovelkapaperi tuottaa 100% sille pankille joka tämän luototti.
Suomen tulisi palauttaa itselleen täysivaltaisen valtion itsestään selvä etuoikeus laskea liikkeelle kaikki uusi raha. Tämä tapahtuisi joko lainaamalla sitä itse korotta esim opiskelijoille tai kuluttamalla sitä omiin projekteihinsa jne.
Valtio voi myös laskea liikkeelle uutta rahaa kansalaisten perustulona.
Nyt pitäsi alkaa pikkuhiljaa keräämään nimiä kannattajakortteihin, jos nyt käy niin, että ennenaikaiset vaalit on edessä. Olen kyllä talkoissa mukana.
Kertokaa jos olen väärässä, mutta olen jossain artikkelissaan Krugman oli keskuspankkien tai oikeastaan USAn keskuspankki FEDin kansallistamisen puolesta puhunut, joka tekisi lainaamisesta ihan järkevää.
Järkevää ja järkevää. Onhan USA:n nykytilannekin tavallaan järkevä - ainakin jossain mielessä, Web of Debt-kirjailija Ellen Brownin mukaan.
Järkevä siksi että nyt kun Federal Reserve ostaa US Treasury Bills´it fiat money´lla raha on Treasury´lle lähes ilmaista rahaa siksi että 1960-luvun lopulla vähin äänin tehdyn sopimuksen mukaan Federal Reserve palauttaa valtaosan Treasury´n Fedilla maksamasta korosta. Normaalistihan FEd ei osta näitä velkapapereita mutta viime vuoden aikana Fed on joutunut ostamaan näitä koska Fed tavallaan on "treasury bills buyer of last resort".
Tämä ei kuitenkaan tarkoita että nykyinen järjestelmä olisi kunnossa.
Federal Reserven kansallistaminen kuulostaa ehkä kovalta jutulta mutta se on mitä ilmeisimmin silmälumetta. Tietysti Fedin tilin- ja kirjanpitoa ehkä päästää näin nuuskimaan - mutta mitään takeita muutokselle ei ole.
Muistuttaisin että myös Bank of England kansallistettiin jo vuonna 1946 mutta se on silti jatkanut samaa rataa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Osa Bank of Englandin hallituksesta ovat parlamentin edustajia mutta näillä ei ole mitään sananvaltaa ja joutuvat pitkälti vaikenemaan Bank of Englandin rahapolitiikasta.
Vasta nyt 2008 on nähty jotain muutosta kun ns Quantitative Easing (QE) ilmiö on ilmennyt.
wiki: The term quantitative easing describes an extreme form of monetary policy used to stimulate an economy where interest rates are either at, or close to, zero. Normally, a central bank stimulates the economy indirectly by lowering interest rates but when it cannot lower them any further it can attempt to seed the financial system with new money through quantitative easing.
In practical terms, the central bank purchases financial assets (mostly short-term), including government paper and corporate bonds, from financial institutions (such as banks) using money it has created ex nihilo (out of nothing). This process is called open market operations. The creation of this new money is supposed to seed the increase in the overall money supply through deposit multiplication by encouraging lending by these institutions and reducing the cost of borrowing, thereby stimulating the economy.[1] However, there is a risk that banks will still refuse to lend despite the increase in their deposits, and in a worst case scenario, possibly lead to hyperinflation.[1]
Quantitative easing is sometimes described as 'printing money', although the central bank actually creates it electronically 'out of nothing' by increasing the credit in its own bank account.[2]
Tämä on siis sitä että Bank of England vuorostaa on tehnyt samaa kuin Fed eli ostanut brittihallinnon treasury´n lähes nollakorkoisia velkapapereita ja rahallistanut ne . QE-tempun myötä on laskettu liikkeelle paljon puntia mutta temppu ei ole saanut mitään näkyvää hyvää aikaiseksi.
Federal Reserven Kansallistaminen on siis mitä ilmeisimmin pelkkää silmälumetta. Lisäksi Fed on monen asiantuntijan mielesta täysin p.a. ja sen tase on tupotäynnä arvottomia muualta ostettuja velkakirjoja. (ehkä siksi että sitä ollaan tietoisesti pian siirtämässä valtion haltuun p.a.:sena.
The Federal Reserve is Bankrupt
How Did It Happen and What are the Ugly Consequences?
by Matthias Chang
Matthias Chang:
Now it has been exposed that the Fed’s "assets" comprise of junk bonds and toxic wastes.
The Emperor has no clothes!
Paul Volcker, former Chairman of the Federal Reserve may have given the ultimate epitaph: "The bright new financial system – for all its talented participants, for all its rich rewards – has failed the test of the market place."
And it is any wonder that Professor Nouriel Roubini declared:
"The process of socialising the private losses from this crisis has already moved many liabilities of the private sector onto the books of the sovereign. At some point a sovereign bank may crack, in which case the ability of the government to credibly commit to act as a backstop for the financial system – including deposit guarantees – could come unglued."
In my opinion, the Fed has already become "unglued". Whatever guarantees given to secure the indebtedness of CitiGroup and others to prevent a run on these banks are useless.
It is bankrupt!
ttl,
Jos haluat kommentoida niin älä levitä valheellista tietoa.
Moderoinnin myötä valheet tarttuu verkkoon, katsos.
Anonyymille joka mainitsi kannattajakortit,
Talousdemokratia r.y. niminen yhdistys on perusteilla ja voinemme lähteä hakemaan kannattajakortteja aikaisintaan joskus lokakuun puolessa välissä.
Tämä koko ilmastonmuutos hämminki on erittäin epäselvä asia. Jotkut väittävät sen johtuvan maapallon kiertoradasta ja jotkut taas liiallisista päästöistä.
CO2:sta on ilmakehässä luonnollisesti ja kasvit todellakin tarvitsevat sitä hapen tuottamiseen. En todellakaan tiedä kuinka paljon hiilidioksidi tai muut "pahat kaasut" vaikuttavat ilmastonmuutokseen, mutta ilmakehässä on monia kaasuja joista hiilidioksidi ei ole ehkä pahin.
Jos asiaa tutkisi oikeasti puoluellinen taho, niin olisin tyytyväinen.
Jos nyt tiivistän lörpötykseni hieman selvempään muotoon...Ilmastonmuutos on sekava asia.
Miten Suomeen tuollaiset akateemiset valtionvierailut sitten järjestetään ja organisoidaan? Olisiko täysin naiivia pyytää vaikka Richard C. Cookia esim. Talousdemokratia-liikkeen tilaisuuteen? Eiväthän he tänne hevillä saapuisi, mutta kenties keräämällä kannattajakortteihin tarpeeksi nimiä ja markkinoimalla netissä saisi jo jotain aikaan. Varmasti tälläiselle on jo marginaalista kysyntää valmiina vähintään puolikkaan luentosalin verran.
Tosiaan, kun näitä asioita on alkanut tiedostamaan niin uutisetkin osaa katsoa aivan eri perspektiivistä. Krugmanin vierailukin oli uutisoitu ylellä tyyliin: Tässä on auktoriteetti joka kertoo kuinka asiat ovat (Hypätkää syvemmälle suohon!). Päivänselvää informatiivista manipulointia. Viesti oli: Valtion ratkaisu kaikkiin ongelmiin on LISÄÄ VELKAA. Kuntien ja kaupunkien ratkaisu kaikkiin ongelmiin on LISÄÄ VELKAA. Samalla tämän ajatusmallin esittäminen näin heijastuu myös siihen mitä yksilö ajattelee omasta taloudestaan (LISÄÄ VELKAA). Aargh!!! Voisiko television kieltää laissa. AIniin ei, koska samat Rotshildit omistavat tv-kanavat, lait, sekä Krugmanin...
Kaikenlaista paskaa sitä talousdemokratiasta levitetäänkin. Tämä talousdemokratian tulkinta Uuden Suomen blogista http://pekkalampelto.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/24/vaihtoehtoja-kaivataan-maailmantalouden-perustaksi/
1. Talousdemokratia: Eduskunnalla eli poliitikoilla on valta painaa rahaa. He rahoittavat valtion menot painetulla rahalla. Esim. virkamiehet saisivat palkakseen upouutta valuuttaa. Veroja ei tarvitsisi maksaa, kun tulonsiirrot ja julkisten palvelujen palkat maksettaisiin suoraan valtion setelikoneesta. Ongelmana nähdään hallitsemattomaksi yltyvä inflaatio, joka saa alkunsa poliitikkojen holtittomasta julkisten menojen lisäyksestä.
En oikein tiedä odotetaanko että vastaisin joka kommenttiin?
Anonyymi klo 14:55,
Joko vieraita kutsutaan tänne tai sitten mennään sinne missä näitä asiantuntijoita kokoontuu.
1. Chicagossa pidetään lokakuun lopulla se American Monetary Instituten jokavuotinen kongressi.
www.monetary.org
2. Iso-Britanniassa pidetään vuorostaan sellainen jokavuotinen Bromsgrove Group meetinki:
This year's Bromsgrove Conference will be at the same venue and will be from late afternoon Friday 2nd Oct to lunchtime Sunday 4th Oct 2009.
Bromsgroven pääteema on talousdemokratiaa:
We are up against a powerful banking lobby which knows very well what wealth and prestige has been garnered from its monopoly in the creation of money, and which will resist with a vast array of financial and other resources, any attempt to dislodge it from its lofty pedestal. Therefore we must educate and mobilise the public. We must generate grass-roots demand. We must convince our fellow citizens that Government can, and should, create money on our behalf.
En tiedä onko kukaan suomalainen koskaan osallistunut näihin kumpaankaan. Epäilen ettei ole. Jos olisi kahisevaa taskut täynnä niin piipahtaisi mielellään.
Yhdessä vaiheessa pohdimme ruotsalaisen kustantajan kanssa jos kutsuisimme Web of Debt-kirjan tekijän Ellen Brownin tänne Pohjoismaihin kertomaan kirjastaan. Se idea kuitenkin kuivui kasaan koska laskimme ja totesimme kulut liian isoiksi.
Richard C. Cook on itse sanonut olevansa enemmän tekstinikkari kuin puheenpitäjä ja kansanvillitsijä - mutta varsin hyvin hän suoriutuu puheosuudesostakin - hänen omista YouTube-videoista puheen ollen.
Kyllähän hän jopa haastoi Joseph Stiglitzin julkiseen väittelyyn viime keväänä. Tilaisuus peruuntui Cookiin kohdistuvan tappouhkailun vuoksi.
Köpä,
Parempi vaan tottua kaikenlaiseen tuollaiseen. Tuota sontaa tulee tulemaan sata kertaa enemmän kunhan päästään vähän lähemmäs maamme valtakoneistoa.
Olen valmistelemassa blogipostausta missä torjun jyrkästi kaikki väitteet INFLAATIOSTA ja KORRUPTIOSTA. Nämähän ovat ne peruskeppihevoset joilla talousdemokratian tietämättömät kriitikot ratsastelevat pönkittäessään omaa egoaan toistamalla papukaijamaisesti sitä mitä valtavirta-kansantalous on heille opettanut: "aina kun rahavalta palautuu politikoille tai valtiovallalle se tarkoittaa "hyperinflaatiota" ja "korruptiota".
Vastuulliset ahneet greed-is-good-pankkiirit sen sijaan eivät koskaan syyllisty inflaatiota kiihdyttävään rahan lisäämiseen eikä pankkiirit ja korruptio mitenkän sovi yhteen...hah, anna mun kaikki kestää. (onko pankkiirejä korrutoituneempaa väkeä? tuskin!)
Inflaatiota, inflaatiota, korruptiota, korruptiota.
Tämä on se virsi johon on paras tottua. Se tulee joka päivä minulle erilaisissa kommenteissa joita en enää viitsi julkaista.
Lähetä kommentti