maanantai 7. syyskuuta 2009

Wright Patman - Totuuden torvi

Eräs Wright Patman oli 1940-luvulla, USA:n silloisen kongressin, äänekkäimpiä rahajärjestelmän arvostelijoita. Monet hänen lausunnoistaan ovat jääneet kirjoitetun poliittisen historian lehdille.

Tässä oma suosikkini:
I have never yet had anyone who could, through the use of logic and reason, justify the Federal Government borrowing the use of its own money....I believe the time will come when people will demand that this be changed. I believe the time will come in this country when they will actually blame you and me and everyone else connected with this Congress for sitting idly by and permitting such an idiotic system to continue. I make that statement after years of study.

Congressional Record, House, September 29, 1941, page 7583, Congressman Wright Patman
(lähde)

Suomeksi:

En ole vielä koskaan tavannut ketään, joka logiikalla ja järkeilemisellä osaisi perustella miksi Liittovaltion Hallitus joutuu lainaamaan tarvitsemansa rahat....Uskon että vielä tulee aika jolloin kansalaiset vaativat muutosta tähän. Uskon että tulee aika jolloin kansalaiset tulevat syyttämään sinua, minua ja kaikkia muita joilla on yhteyksiä tähän kongressiin, siitä että olemme istuneet tekemättä mitään ja sallineet näin idioottimaisen järjestelmän jatkua. Totean tämän tutkittuani näitä asiota jo useiden vuosien ajan.


Omat kommenttini: Ja tietysti tämä sama koskee meitä Suomessa tässä, tänään ja nyt.

Miksi kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja koko Suomen hallitus on valmis lainaamaan satoja miljardeja euroja yksityispankeilta korkoa vastaan - vaikka valtiomme oma pankki, Suomen Pankki, yhtä hyvin voisi järjestää tarvitsemamme rahat ?

Kysyessäni tästä viime talvena, aika harva isokenkäinen edes välitti vastata. Kultturiministeri Stefan Wallin, Valtiosihteeri Raimo Sailas sekä eräs Suomen Pankin vanhempi virkamies Tapio Korhonen kuitenkin vastasivat mutta totesivat että erilaiset säännöt ( EKP:n ja EU:n) kieltävät Suomea tekemästä niin kuin viisainta olisi.

Sailas: -EKP:n (jonka osa SP on) säännöt kieltävät yksiselitteisesti valtioiden keskukspankkirahoituksen. - "setelirahoitusta" pidetään yleisesti inflatorisena, viimeisenä hätäkeinona

Korhonen: Suomen valtio ei saa euromaana EU-säädösten mukaan ottaa suoraan luottoa keskuspankista. Suomen valtio ei tarvitsekaan keskuspankkirahoitusta vaan se lainaa markkinoilta pääosin euromääräisillä obligaatiolla.

Wallin: Min kommentar är närmast, att jag skulle vilja se det ECB-direktionsmöte som ger klartecken för medlemsländerna att sätta igång sedelpressarna för att lösa krisen.

*

Mutta vielä kerran - Wright Patman - jotta sinäkin ymmärrät miten idioottimainen nykyinen järjestelmä on:
“Now, take the Panama Canal bonds. They amounted to a little less than $50,000,000 — $49,800,000. By the time they are paid, the Government will have paid $75,000,000 in interest on bonds of less than $50,000,000. So the Government is paying out $125,000,000 to obtain the use of $49,800,000. That is the way it has worked all along. That is our policy. That is our system. The question is: Should that policy be continued? Is it sane? Is it reasonable? Is it right, or is it wrong? If it is wrong, it should be changed." (lähde)
Suomeksi:

Tarkastelkaamme Panaman kanaalin rahoittamista obligaatiolainan avulla. Näiden velkapapereiden yhteisarvo oli vain noin 50 miljoonaa dollaria - mutta kun laina aikanaan maksetaan valtionhallinto joutuu maksamaan peräti 75 miljoonaa dollaria korkoja pääomasta joka oli hiukan alle 50 miljoonaa.
Valtionhallinto maksaa siis 125 miljoonaa dollaria sen sijaan että maksaisi 49,8 miljoonaa. Tällä tavoin on aina menetelty. Tämä on meidän tapamme toimia. Kysymys seuraa: Kuuluuko tätä jatkaa? Onko se täysjärkistä? Onko se järkevää? Onko se oikein - vai väärin ? Jos se on väärin niin sitä pitää muuttaa.

Oma kommenttini: Ja vielä idioottimaisemmalla tavalla on meillä rahoitettu Lahden moottoritie ja upouusi Turun moottoritie. Tässä nimittäin lähdettiin vielä maksamaan n. 30% ylimääräistä siirtämällä projektivastuu yksityisiin käsiin.

1 kommentti:

Lars Osterman kirjoitti...

Ron Paul on suuri Wright Patman ihailija - tämä selviää tästä videosta:

klick

-huomionarvoista on että tässä videon loppuosassa Ron Paul kuitenkin myöntää että Patman ei ollut yhtä innokas kultakannan suhteen kuin RP itse on.