maanantai 22. kesäkuuta 2009

John Perkins in Iceland

Entinen "Economic hit man"- taloustorpeedo, John Perkins vieraili huhtikuussa Islannissa kertomassa näkemyksiään mm siitä miten rahahuolto pitäisi ratkaista ja miten suhtautua IMF:n saneluun.

Tässä linkki esitelmään
missä John Perkins paljastaa Equadorin uuden presidentin lähes talousdemokraattiset suunnitelmat maalleen. Equador lie ensimmäinen maa missä tämänlaista ollaan toteuttamassa:

-IMF:n pakotti maata luopumaan omasta valuutastaan ja siirtymään dollareihin seitsemän vuotta sitten. Tämä tuhosi Equadorin talouden. Islannin ei tulisi tehdä samaa virhettä.
-presidentti Rafael Correa kirjoitti uuden vallankumouksellisen perustuslain joka sai laajaa 69% tukea kansanäänestyksessä. Laissa mm luonnon eläimille annetaan oikeuksia.
-uusi oma raha suunnitteilla joka perustuu "tuotekoriin" - ja on koroton. (Valtion liikkeelle laskema?)
-Perkins suosittelee että islantilaiset vierailevat Equadorissa katsomassa sikäläisiä ratkaisuaan.
-sekä dollari tai euro olisivat tuhoisia ratkaisuja Islannille Perkinsin mukaan.
-moni maa on samassa veneessä Islannin kanssa - Perkins suosittelee näiden liittymistä yhteen riistokapitalismiavaltaa vastaan. Käytännössä yhteinen vihollinen on Wall Street, joka käyttää valtaa IMF:n ja Maailmapankin kautta.
-Kiinasta saisi edullista lainaa, eivätkä aseta velalliselle tuhoisia ehtoja kuten IMF tekee.
-Kiina olisi siis hyvä ja ystävällismielinen lainaaja verrattuna IMF:ään.

Tässä vielä linkki Perkinsin koko esitelmään jonka kahden osan kesto on toista tuntia.

Osa 1.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mieti onko järkeä laittaa tämä suomennoksesi Kansan Uutisten keskustelupalstalle esim viimeisemp Lauri Lyly Haastaa prekariaatin tai Mitä nyt, Vasemmistoliitto.

Lars Osterman kirjoitti...

Ensin pitäisi etsiä tuo manitsemasi kohta...

Ei minusta riita joka paikkaan. Kuka tahansa voi lainata täältä muutaman rivin ja liittää sen johonkin keskusteluun jos kokee se tärkeäksi.

Tämä on ihan luvallista.

;-)