maanantai 22. kesäkuuta 2009

HS: Kai Sadinmaa kirkon roolista yhteiskunnassa

Mainitsin aikaisemman blogipostauksen kommenteissa nähneeni juhannusaattoperjantain Hesarissa olleen artikkelin missä eräs rohkeampi pappi kehotti kirkkoa politisoitumaan.
Kuinka ollakaan artikkeli ilmestyi s-postilaatikkooni ystävällisen blogituttavan avituksella.
Tässä ensin tuttavan tekstiä:
"Jutussa Vuosaaren srk:n pastori Kai Sadinmaa suorastaan ojentaa yhteistyötä tarjoavan käden talousdemokratiaa ajaville. Olisi hauska tietää, mistä hän on saanut tämäntapaisen tartunnan. Jokin juttu hänestä kai on jo muuallakin ilmestynyt. Täytyy tsekata."
Kyseinen pappi on siis Vuosaaren seurakunnan pastori Kari Sadinmaa. Tässä ensin otsikko ja ihmeteltäväksenne muutama poiminta artikkelista:

"Kirkon on noustava riistokapitalismia vastaan" Pappien on lopetettava psykopaapatus ja saarnattava rohkeasti poliittista evankeliumia, kirjoittaa Kai Sadinmaa.
Kirkon on politisoiduttava. Pappien on lopetettava kristityn sisäiseen elämään keskittyvä psykopaapatus ja saarnattava rohkeasti poliittista evankeliumia. Piispojen pitää ottaa voimakkaammin kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kirkolliskokouksen ja koko kirkon johdon on aika keskittyä olennaiseen. Maapallon elämä on vakavasti uhattuna globaalin kapitalismin takia. Tämä totalitaarinen rahan ja vahvojen valtaa ajava järjestelmä on luonut heitteillejätön ja välinpitämättömyyden kulttuurin. Syntiä ei ole enää se, että teet väärin lähimmäistä kohtaan, vaan se, että haittaat voiton maksimointia, pääoman kasautumista harvoille ja valituille.

Voittoja ahnehtivan "kasinokirkon" sijaan kirkolliskokous ja kirkkohallitus voisivat luoda kirkolle oman "köyhien pankin", johon sijoitusvarat siirrettäisiin ja jota kirkon omat talousammattilaiset hoitaisivat. Tämä kansanpankki ei pelaisi globaaleilla markkinoilla vaan toimisi paikallisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullisella tavalla. Kansanpankin luominen olisi tunnustuksellinen teko, jossa kirkko valitsisi selkeästi Jumalan mammonan sijaan.

Jos Luther eläisi, hän tuomitsisi kirkon oikopäätä koronkiskonnasta ja mammonan palvonnasta.
Kannattaa muuten lukea HS-artikkelin jälkeen laitetut kommentit. Osa on sellaista tasoa että nousee mieleen ajatus että suuri osa suomalaisista ei ilmeisesti ansaitsisi mitään parempaa kuin se turhaa turhempi velkasoppa mihin ovat maansa ja itsensä sotkeneet.

Artikkelin lopussa tällainen:© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty. ( Koen että tämä blogipostaus lähinnä mainostaa Hesaria joten tuskin pahastuvat tästä/LÖ)

1 kommentti:

Jussi K kirjoitti...

Jotainhan se todella kertoo meistä tai ainkin joistakin ihmisistä jotka asiaan kuin asiaan heittävät täysin asiatonta kommenttia.

Yleensä kaikki jotka yrittävät edes herättää keskustelua ja peräänkuuluttaa jotain kohtuullisuutta niin heidät leimataan yleensä kommareiksi joiden toivotaan muuttavan p-koreaan.

Myös valtamediassa on sama tyyli kun joku yrittää esittää jotain poikkeavia käsityksiä niin hänet teilataan välittömästi jollain konstilla.

Onko seurakunnista sitten ottamaan kantaa tällaisiin asioihin ja mikä heidän mahdollisuutensa on vaikuttaa asioiden kulkuun? Taas on uskovaiset ottaneet ainakin herneen nenäänsä mainoskampanjasta joka muka loukkaa heidän uskoaan. No periaatteessa minunkin vakaumusta loukataan joka päivä kun kuulen uutisia ym propagandaa tai pahemmin se loukkaa kun asioista vaietaan.