perjantai 28. maaliskuuta 2008

Velkaantumisen suuntana Kuuhttp://www.conspiracypenpal.com/rants/econ.htm

Kuva näyttää USA:n velkojen kehitystä. Huomaa miten myös velkamäärän kasvuvauhti on kasvanut vuosi vuodelta. Suuntana Kuu. (punainen viiva) (sininen = BKT)
Kestävää kehitystäkö ? Äläkä naura koska tilanne on pitkälti ihan sama muuallakin. Eikä suomalaisena ole mitään syytä pröystäillä. Meidän velkamme nousi samaa mallia 1990-1994
50 mrd mk => 450 mrd mk muutamassa vuodessa. 17 vuotta myöhemmin velkaa on hädin tuskin saatu vähennettyä. Ja korkoja tältä ajalta on ehkä maksettu arviolta 80-90 mrd - suurin osa ulkomaille. Viime vuosina tosin vain luokkaa 1,5 mrd/v - koska korot ovat laskeneet.

Häpeällistä kaikenkaikkiaan koska lainattu pääoma on vain virtuaalista tietokonerahaa ja naputettu näppäimistöllä klik-klik-klik - yhtä nopeasti kuin sinä kirjoitat nimesi.
Lainojen vakuutena on valtion "tuotto-obligaatioita". Korkotuoton maksamme veroillamme.

3 kommenttia:

JanusFIN kirjoitti...

Eipä huono ole ennenkään päättynyt hyvin, miksi tekisi poikkeuksen?

Kyse on siitä kuinka huono voi mennä vielä huonommaksi, ja mitä sitten?

Jokainen imperiumi on romahtanut nopeasti saavutettuaan herruuden, miksi USA tekisi poikkeuksen.

Hajoita ja hallitse. Pääomalla ei ole kotimaata koska he omistavat koko planeetan.

Trump kirjoitti...

Tuon 90-94 velkaantumisen selittää osaltaan lama. Lisärahoitusta tarvittiin puljun pitämiseen pystyssä.

Lars Osterman kirjoitti...

Lama joo. Mutta - lama ei ole mikään luonnonilmiö. Lama on löysän velkaraha-talouspolitiikan seuraus eli jotain mitä jokin taho järjestää tahallisesti. Lama on suurin mahdollinen kansallinen joukkoryöstö joka koskee niin monia että sitä ei tajua ryöstöksi.
Ns boom & bust talouspolitiikka mistä itävaltalainen koulu puhuu on juuri tätä. Tai se mistä Ron Paul sanoo " keskiluokan tahallista tuhoamista".

Suomen "laman" myötä valtavia omaisuuksia siirtyi uusille haltijoille. Kansan huijaamiseksi puhuttiin "roskapankeista" ja "roskakiinteistöistä" - vaikka kyseessä oli kelpo taloja joita vaan joku oli narrattu ostamaan liian kalliilla. Hintaromahduksen myötä nämä samat kiinteistöt olivat sitten muka roskaa. No meni 10-15 vuotta ja "roska" oli taas ennätyshinnoissa. Yksikään pankki ei menettänyt mitään.
Kaikki se "lainaraha" minkä kirjasivat ihmisten tileille oli laillisesti väärännettyä lisärahaa jota pankeilla ei ollut. Se vain kirjattiin kirjanpitovientinä tilille velkakirjaa vastaan. Fiat-money-rahaa pahimmillaan.
98 % nykyrahasta on samaa roskarahaa joka on synnytetty velkaavastaan ja kiertää nyt tileillä ikään kuin olisi oikeaa rahaa.