sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Rahan "laillista" väärentämistä tapahtuu joka pankissa

Tässä poiminta Hannu Yli-Karjanmaan sivulta: http://www.saunalahti.fi/wtc2001/

"The End of Dollar Hegemony. Kongressiedustaja ja republikaanien esivaalikierroksen presidenttiehdokas Ron Paulin kirjoitus käsittelee dollarin historiaa ja miten virheellisesti ja lyhytnäköisesti asioita on hoidettu. Perustuslain mukaan ainoastaan kulta ja hopea ovat laillista valuuttaa (tai niihin sidottu seteliraha).

Mihinkään perustumattoman paperi- tai digitaalisen rahan tuottaminen ei ole mitään muuta kuin rahan väärentämistä. Siitä seuraava inflaatio on valuutan liikkeellelaskijan suorittama ylimääräinen vero kansalaisilta. Samasta aiheesta eli dollarin väärentämisestä kertoo myös historiikki The Last Great Bubble - Counterfeiting the Dollar."


Huomauttasin vielä itse että koko ihmiskunnan ajan rahaa on näin väärennetty eli tuotettu lisää jolloin sillä on aivan sama vaikutus kuin uutta väärennetty lisärahaa olisi laskettu liikkeelle.
Keskuspankin yksi perinteinen tehtävä on ollut säädellä tekijöitä joilla tätä uutta pankkiluottorahaa syntyy muuttamalla diskonttauskorkoa ylös ja alas, muuttamalla kassavarantovaatimusta ja muutamalla pankkien "pakkotalletuksia" keskuspankkiin.
Näillä keinoin pankkien uusluotottamista on joko saatu hillittyä tai stimuloitua kasvuun.
Silti jokaikinen pankista saatu lainaeuro on uutta rahaa joka on lisäystä rahamäärään.
Jos sinä tekisit saman olisit telkien takana joko rahanväärennyksestä, petkutuksesta tai koronkiskonnasta. Eli vaikka keskuspankkia aina syytetään rahan painamisesta - käytännössä
ihan tavalliset pankit ovat ne jotka ovat "painaneet" valtaosan rahasta.

Ei kommentteja: