keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

USA: kansalaisia neuvotaan jo olemaan maksamatta velkojaan

Lama on jo tosiasia USA:ssa, vaikka sitä ei haluta myöntää. Yli miljoonan perheen ja vielä useamman yksilön kannalta taloudellinen tilanne on täysin toivoton. Asuntolainavakuuden(talon, kodin, kiinteistön) arvo on romahtanut alle puoleen. Työllisyystilanne on huono ja todellinen vuosi-inflaatio on jo ainakin luokkaa 17-18 %. Teollisuus on hiljaa siirtynyt ulkomaille halpatyövoiman perään. Keskuspankki ja hallitus auttaa liikepankkeja sadoilla miljardeilla. Nämä sadat miljardit joita "pumpataan" pankkeihin eivät ole mitään oikeata taikarahaa vaan pelkkää lisälainaa joka lisätään jo ennestään paisuneeseen valtionvelkaan. Valtiovelan katto nostettiin hiljan kongressissa tasolle "10,2 trillion". Kaikenkaikkiaan Yhdysvaltiojen valtionvelkataakka on tänään luokkaa "60 trillion" (suomeksi 60 biljoonaa tai 60.000 miljardia)
ja kasvaa vuosivauhdilla 2 trillion, totesi valtion tilintarkastaja haastattelussa hiljan. (miehen titteli: comptroller general)

Ja tietysti Bush-hallinto yrittää PR-kikkaa jolla on muistavinaan kansalaisiakin: 600 dollarin ylimääräistä veronpalautusta ! Huomaa että budjetin ollessa pahasti alijäämäinen niin nämäkin rahat hallitus lainaa Federal Reserveltä ja tulevat polvet saavat maksaa ne takaisin korkoineen päivineen. Viiden prosentin korolla tämäkin lisälainapääoma tuplaantuu 14 vuodessa. Joten oikeasti 600 dollarin "lahja" otetaan kyllä takaisin aikanaan.

Tilanne on monen kannalta melko toivoton. Mitä siis tehdä ? Olen koko talven seurannut mitä näistä asioista kirjoitetaan eri yhteyksissä. Olen kahdesti kohdannut poikkeuksellisen hyviä neuvoja.

Eräässä tilanteessa tilanne oli se että pankki ilmoitti ottavansa vakuuden koska asiakas ei ollut maksanut lyhennyksiä vähään aikaan. Asiakas ei tähän tyytynyt vaan vaati nähdä velkakirjan !
Ja pankilla ei ollut velkakirjaa näyttää. Asia raukesi, pankki peruutti vaatimuksensa ja asiakas sai pitää talonsa. Pankki oli nimittäin myynyt velkakirjan eteenpäin ja se oli nyt ties missä....
Asuntovelkakirjoja on nimittäin keksitty niputtaa ja niistä on tehty eräänlaisia "arvopapereita" ja näitä sitten välitetty sinne tänne tuotttoisina investointeina. Jokaisen asuntovelallisen kannattaa siis vaatia että pankki todellakin osoittaa omistavansa alkuperäisen asiakkaan allekirjoittaman velkakirjan. Sen on oltava pankin hallussa jos pankki aikoo vaatia vakuutta itselleen.

Toinen tilanne on se että jos riittävän moni yhtaikaa päättää olla maksamatta velkojaan tai verojaan syntyy tilanne missä minkään luottolaitoksen tai viranomaisenkaan resurssit eivät riitä lähteä kaikkien perään. Tätä äärimmäiseltä tuntuvaa keinoa suosittelee tänään salaperäinen "voice of the white house"- jokin sisäpiiriläinen jonka kautta paljon asioita on vuotanut julkisuuteen.
Hän toteaa mm näin: "jos kaksi on maksamatta, heidät pidätetään ja laitetaan vankilaan tai heitä sakotetaan. Eikä asiaa haluata tuoda julki sen kummemmin mediassa. Mutta jos miljoonat kansalaiset kieltäytyvät näiden syyttäminen oikeudessä tulee mahdottomaksi. "

"Jos miljoonat kieltäytyvät maksamasta luottokorttivelkojaan, yhtiöt lähtevät lähinnä niiden perään jotka vielä maksavat jotain. Myöhemmin vastuuntuntoisetkin joutuvat mahdottoman tilanteeseen ja heidänkin on pakko luovuttaa."

"Kikka on se että olisi tiedettävä milloin kannattaa luovuttaa. Olisi ehdottomasti tajuttava luovutettaa ennen kuin kaikki varat ovat mennyttä, sillloin kun on vielä vähän säästöjä tai rahaa.
Voice of the white house neuvoo : ÄLÄ SIIS ODOTA LOPPUUN ASTI VAAN LUOVUTA HYVISSÄ AJOIN !


"If two people refuse to pay their taxes, they are arrested and put in jail or fined. This information is duly given to the media to discourage others. But if ten million people, or more, refuse to pay their taxes (and they can’t thanks to the payroll deduction program) then prosecution becomes impossible.

If millions walk away from their credit card debts, the companies will go after the ones who are still paying and jack up their bills because if they don’t, they will go out of business. Then the “responsible ones” will also pack up and leave and the credit card giants will go belly-up faster than flies land on shit.

The trick is to get out in time before your payment of bills overwhelms what little savings or cash you might have. Don’t wait until you are broke before walking away.

2 kommenttia:

JanusFIN kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.

Olisi suomalaistenkin laman aikana kannattanut miettiä vaihtoehtoja. Moni menetti kaiken eikä saanut tilalle mitään.

Kun pankit itse aiheuttavat lamatilanteet, mistä olemme heille velkaa?

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa (esim. lamaan) vastuulliset nimet peitellään, ei voida sanoa suoraan, että Erkki Liikanen, Sirkka Hämäläinen, Harri Holkeri, Mauno Koivisto ym. johtivat aktiivisella vahvan markan ja yksityistämispolitiikallaan Suomen lamaan. Ei voida myöskään myöntää, että enemmän kuin Suomen sotakorvaukset Venäjälle, on vuodesta 1993 siirretty pääomapiireille veroMUUTOKSILLA. Maksajina tavallien palkansaaja (jolla ei ole vähennysoikeuksia eikä verovapauksia), lapsemme ja eläkeläiset.

Eläminen on halpaa vain pääomatuloisille ja pääomaa omistaville. Verovähennysten jälkeen loppuakin verotetaan vähän, ja pyritään yhä pienempiin veroihin heidän lobbauksellaan.

Asuntojen hinnatkin ovat kalliit palkansaajalle, joka voi vähentää vain pieneen kattoon asti kotivelkansa korot. Pääomatuloisella ei ole minkään (sijoitus)asunnon suhteen mitään kattoa verovähennyksille. Ihmettele sitten miksi asunnot ovat sikakalliita - pääomatuloiselle ne eivät ole!

O tempora O mores!

Lisää talutettavis julkkispoliitikkoja lobbareitten saaliiksi kiitos! ;)