lauantai 10. huhtikuuta 2010

Täystyöllisyys ilman inflaatiota...jos rahan liikkeeseen laskeminen palautetaan valtiovallan käsiin..

Tomi Astikainen vihjaisi tästä edellisen postauksen kommenteissa:

Bernard Lietaerin luento antaa taas ajattelemisen aihetta:
http://www.youtube.com/watch?v=OfMbYllbN6c&feature=related

(Talousdemokratian kannalta tuo kolmas osa erityisesti)

Tässä se kolmas osa:


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Puolan presidentti yritti puolustaa Puolan kansalaisten etuja keskuspankkiirioligarkkeja vastaan. Tulos: hänet tapettiin.


Tuo on normaali prosedyyri kun vastaan hangoitteleva valtion päämies ei suostu törkeisiin velkavedätyksiin. Pistetään shakaalit asialle, niin kuin eräs "economic hitman" sanoi tunnustuksissaan. Googlatkaa tuo.

Ps. Puolan keskuspankin pääjohtaja meni samassa, kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lyödäänkö vetoa että Puolan asenne muuttuu tästä eteenpäin suopeammaksi EU:ta ja pankkieliittia kohtaan ?

Tässä vielä John Perkinsin haastattelu, sisäpiiriläinen kuka tuli "kaapista" ulos.

http://video.google.com/videoplay?docid=808526880666247652#

Että semmoinen meininki EU:ssa, sota on alkanut taustalla...

Anonyymi kirjoitti...

Noin vaihdetaa pankkiirien kannalta ongelmallisen maan johto. Koneessa oli koko Puolan johto, armeijan johto, pankin johto ym...

Tuota strategiaa ovat keskuspankkiirit noudattaneet jo vuosisatoja, nyt vain tietoa on enemmän, ja ihmist osaavat kyseenalaistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Minusta hän puhuu tuossa luennossa kakkosvaluutan puolesta ja sanoo nimenomaan, että on ihan yhtä paha, jos rahan laskee liikkeelle valtio kuin jos sen laskee liikkeelle yksityiset pankit niin kauan kuin järjestelmä on sama. Vai ymmärsinkö väärin?

Terv. nimim. Lilakuu

Lars Osterman kirjoitti...

Lilakuu,

Lietaer käyttää monimutkaista kieltä mutta hän nimenomaan sanoo että tämä valtiovallan rahan liikkeeseen laskeminen on tabu yliopistomaailmassa ja että keskuspankit ja BIS ovat olemassa VAIN jatkaakseen nykyjärjestelmää !

Never touch the money system!

If you touch the money system - you are killing yourself.

Nobelpalkinnotkin jaetaan VAIN sellaisille jotka eivät uhkaa rahajärjestelmää.

Anonyymi kirjoitti...

Virallinen tarina näissä on aina jotain muuta, sama kuin 9/11 virallinen tarina kertoo että lentokoneet romahdutti pilvenpiirtäjät, jotka oli nimenomaan suunniteltu kestämään lentokoneen iskut.

Epäilen että EU:ta hallitseva pankkieliitti taas takana tässäkin. Googlaa John Perkins niin huomaatte kuinka paha pankkimaailma oikeasti on.

Tekotapa vaikuttaisi ainakin olevan samanlainen kuin mitä John Perkins on sisäpiiriläisenä kertonut.

Pankkiirien maailma on synonyymi pahalle.

Tomi Astikainen kirjoitti...

Lars ja Lilakuu,

Lietaer sanoi nuo molemmat asiat. Eli akateemisesti katsottuna chartalistinen (=talousdemokraattinen) näkemys on oikeassa: sillä voidaan saada aikaan täystyöllisyys ilman inflaatiota.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chartalism

Mutta Lietaer ei kannata sitä, koska kyseessä on systeeminen virhe, eikä se välttämättä "auta auton toimintaan jos vain kuski vaihdetaan".

"So far, conventional solutions are being applied—nationalization of the problem assets or nationalization of the banks. These solutions only deal with the symptoms and not the systemic cause of today’s banking crisis."

http://lietaer.com/images/Sapiens_text_final.pdf

Lietaer puhuu rinnakkaisvaluuttajärjestelmien puolesta ja ehdottaa esimerkiksi Islannille geotermisen energian (kilowattituntien) käyttämistä "valuuttana" velan takaisinmaksussa (vaikka tätä velkojat juuri saattavat halutakin: pääsyä islannin resursseihin).

Fiat-valuutalla (ykkösillä ja nollilla) ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä miten resurssit jaetaan oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti.

Lars Osterman kirjoitti...

Tomi,

Minä ymmärsin sen niin että Lietaer olisi tarkoittanut että jos valtio luo rahan ja laskee sen liikkeeseen velkana - tämä mahdollistaa täystyöllisyyden ja inflaatiottomuuden.

Talousdemokratiassa valtio taas EI luo rahaa velkana - vaan luo sen ja laskee sen liikkeeseen arvopohjalta - eikä se siis näin ollen palaudu valtiolle ennen kuin valtio joko verottaa ja velottaa jostain palvelusta.

Ymmärsin että velkaperusteinen raha olisi se esimerkki = "viallinen auto ilman jarruja."

Anonyymi kirjoitti...

Lietaer toistuvasti puhui bank debt moneysta aikaisemmissa yhteyksissä, mutta chartalist schoolin oppi ei ole velkarahaa. Siinä valtio kuluttaa rahan (niin kuin TD) yhteiskuntaan velattomana ja verotuksella säätelee sen määrää (noin yksinkertaistettuna). Silti Lietaer näki tämän vain kuskin vaihtona, koska se raha olisi edelleen monopoliasemassa. Eli tämä yhden rahan monopoli on se mikä tekee järjestelmästä epävakaan, koska jostain syystä tuota yhtä rahaa ei jakaudu kaikille ja silloin ei ole tietenkään markkinoita siellä minne sitä ei ole jakautunut...(En tiedä kuinka tämä tapahtuu täystyöllisyydessä)

Kestävä systeemi (network) tarvitsee siis useamman rahan.

Tässä tuo Lietaerin luento pdf muodossa, jos ei ole osunu vielä eteenne.

http://www.worldacademy.org/files/Innovative%20Strategies%20for%20Financing%20Full%20Employment%20Bernard.pdf

Toni

Lars Osterman kirjoitti...

OK. No oli miten oli Talousdemokratia on paljon muuta kuin pelkkää valtiollista rahaa.

Talousdemokratia on köyhyyden poistamista, perustuloa, talouskasvun hillitsemistä, työajan puolittamista, maaseudun uudelleenasuttamista, valtiollisen ja muun turhan julkisen byrokratian purkamista - ja ihmisen vapauttamista korko-orjuudesta. jne

Talousdemokratiassa on myös puhuttu paikallisvaluutoista ja kuntapankeista ja siitä että viennin pitäisi olla clearingkauppaa.