http://www.vasemmistofoorumi.fi/images/stories/tiedostot/omistus_valmis.pdf
Olen tätä vasta selaamassa, mutta löysin jotain mikä kolahti. Tämä on kuin minun omaa tekstiäni niihin aikoihin kun aloitin tämän blogin. En tosin tietenkään muotoillut asiani yhtä hyvin:
"Taloudellisen demokratian edut ovat erään kannan mukaan ilmeisiä: sen väitetään jakavan taloudellisia mahdollisuuksia tasaisemmin, antavan työntekijöille enemmän vaikutusvaltaa työpaikoilla ja päästävän yhteisöt mukaan päättämään sijoituksista, jotka muovaavat niiden tulevaisuutta. Tätä kantaa tukee klassinen argumentti, jonka mukaan poliittinen demokratia – yleinen äänioikeus, kansalaisvapaudet sekä niiden todellisen harjoittamisen edellytykset – toimii paremmin, kun sen aisaparina on ‘sosiaalinen’ tai ‘taloudellinen’ demokratia."
"Taloudellisen demokratian puuttuessa kansalaisosallistuminen jää tosiasiassa vähäiseksi ja suurpääoma pääsee vääristämään poliittista päätöksentekoa etenkin monimutkaistuvissa yhteiskunnissa, joissa taloudelliset verkostot voivat vaikuttaa poliittisiin ohjelmiin ja kampanjoinnin kustannukset ovat korkeat." (sivu 28)Suosittelen että sinäkin kurkistat kyseista kirjaa.
Muistutan myös siitä että oma talousdemokratiani ei ole vasemmistolaisuutta eikä oikeistolaisuutta vaan mielestäni aivan eri akselilla kuin mitä nämä vanhakantaiset lokerointimallit edustavat. Talousdemokratia ei pyri muuttamaan yhteiskuntaa tavalla joka edustaa perinteisen vasemmiston mallia. Talousdemokratia haluaa vapauttaa yksilön ja koko kansakunnan koronkiskurien talousorjuudesta. Tästä vasemmisto ei ole koskaan esittänyt halkaistua sanaakaan.
2 kommenttia:
Eilen tuli yleltä melko "hyvä" Dokumenttiprojekti: Sokkihoito. Lainausmerkit, koska siinä ei oikein päästy asian ytimeen; luotiin yhteysmerkit fasismin ja "vapaan markkinataloden" välille; asiaoita katseltiin todella punaisten lasien läpi. Puhtanaisia (tahallisia) virheitä löytyi: esim. ettei amerikassa oltaisi käytetty keynesiläistä talouspolitiikkkaa ennen obamaa.
Paljon hyviä pointteja, mutta vasemmistoa kun ollaan, niin ei päästä vahingossakaan tästä työntekijä vs. työnantaja paradigmasta ulos, mikä on kyllä harmillista kun se sitten estää hakemasta ratkaisuja miltään muulta suunnalta kuin siltä vanhalta tutulta akselilta...
Lähetä kommentti