Politiikan ja talouden suhde uusiksi
Kuinka Karl Marx tavataan | 12.4.2010 12:45
Politiikan ja liikemaailman suhteet ovat pintailmiö, jonka alle kätkeytyy pitkä historiallinen kehitys, jossa eurooppalaisella uudella ajalla syntyneet ja kehittyneet kansallisvaltiot ovat vähitellen hajoamassa ja uudeksi vallan organisaatioksi on nousemassa ylikansallinen kasvotoman kaikkivoivan rahan luoma taloustotalitaristinen koneisto. Mielestäni keskustelussa kaivattaisiin paitsi pikkupoliitikkojemme räpeltämien kotikutoisten taloussotkujen aukirepimistä myös syvempiä puheenvuoroja, joissa koko nykytilanteen synkkyys tuotaisiin esille.
Elämme aikaa jolloin yhteisölliset perustekijät ovat murenemassa, ja talousajattelun numeromagia korvaa sekä yhteiskuntamoraalin että järkiajattelun. Ihmisyhteisöt ovat käymistilassa, jossa niiden perustavanlaatuiset ominaisuudet, yhteiskuntamoraali ja kyky tunnistaa ja tunnustaa ns. yleistä etua, ovat katoamassa, ja kaikkea kuvataan, selitetään, päätetään ja ratkaistaan vain talouden kielellä, eli numeromagian pauloissa.
Yhteiskunnan legitimaatio voi oikeasti perustua vain yhteiskuntamoraalille, eli sille että jokaisen yksilön on mahdollista kokea yhteiskunta turvana eikä keskinäisen selviytymiskamppailun areenana. Kansallisvaltioille ominainen järjestely, jossa valtion keskuspankki toimi raha-auktoriteettina, ja yksityisen rahan ehdot oli alistettu yleisen hyvän palvelukseen, toteutti ihmisyhteisön alkuperäistä tehtävää. Nykyinen ylikansallisen kasvottoman rahan numeromagia ei sitä tee.
Talouden ajatteluvirheet ovat historiallisia -- omaan sisäiseen kehitysdynamiikkaansa sidottuja ajatustapoja, jotka ovat kasvaneet ulos raameistaan ja tällä hetkellä noituvat ymmärryksemme -- eikä ole mahdollista, että esim. maailmassa tällä hetkellä päätöksiä saneleva suunnaton numeerinen velkaraha tultaisiin koskaan maksamaan takaisin millään reaalimaailman vasteella. Numerot tulevat jäämään numeroiksi. Ne ovat vain suunnattomia kuplia täynnä sijoittajien myrkyllistä pahaa tahtoa, jolla uhataan niitä jotka eivät saa velkojaan maksetuiksi.
Jossain vaiheessa yhteiskuntien on otettava myös raha takaisin haltuun ja palattava raha-auktoriteetiksi. Toista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole. Tai on. Se on, että poliitikkomme jatkavat linjallaan talouselämän juoksupoikina, eivät havahdu ajoissa, ja lopulta läntiset yhteiskunnat sortuvat sisäiseen sosiaaliseen hajoamiseen, eikä kaaokselle enää löydy loppua.
10 kommenttia:
Nykyiset poliittiset puolueet:
http://pics.kuvaton.com/kuvei/eduskuntapuolueemme.jpg
Minkähänlainen kuva Talousdemokratiasta olisi? :)
Löysin tarinan mikä selittää oivallisesti viennin merkityksen mm. Suomen taloudelle:
It is the month of August, on the shores of the Black Sea. It is raining, and the little town looks totally deserted. It is tough times, everybody is in debt, and everybody lives on credit.
Suddenly, a rich tourist comes to town.
He enters the only hotel, lays a 100 Euro note on the reception counter, and goes to inspect the rooms upstairs in order to pick one.
The hotel proprietor takes the 100 Euro note and runs to pay his debt to the butcher.
The butcher takes the 100 Euro note, and runs to pay his debt to the pig grower.
The pig grower takes the 100 Euro note, and runs to pay his debt to the supplier of his feed and fuel
The supplier of feed and fuel takes the 100 Euro note and runs to pay his debt to the town prostitute that, in these hard times, gave her service on credit.
The hooker runs to the hotel, and pays off her debt with the 100 Euro Note to the hotel proprietor to pay for the rooms that she rented when she brought her clients there.
The hotel proprietor then lays the 100 Euro note back on the counter so that the rich tourist will not suspect anything.
At that moment, the rich tourist comes down after inspecting the rooms and takes his 100 Euro note, saying that he did not like any of the rooms, and leaves town.
No one earned anything.
However, the whole town is now without debt, and looks to the future with a lot of optimism.
And that, ladies and Gentlemen, is how the United States, United Kingdom & Australian Governments are doing business today.
http://www.opendemocracy.net/openeconomy/tony-curzon-price/is-this-how-quantitative-easing-works
"oivalliseen tarinaan" on vastattu jo iät ja ajat sitten seuraavasti:
The solution to the paradox is that, when credit claims run in a circle, the residents of the town don’t need an external party to provide $100 in order to settle.
They could simply get together and net out all of their credit positions.
Hei!
Kun tätä kaikkea ajattelee ihan tunteettomasti, niin tulee mieleen, että seuraava tuote, jonka pankit saattavat tuoda markkinoille, on asuntolaina, jota ei makseta lainkaan takaisin. Siitä maksetaan vain korkoja, ehkä pääoman verran tai enemmän.
Pankillehan ei ole mitään iloa lyhennyksistä, ne vain vähennetään siellä velkapääomasta, joka luotiin tyhjästä. Mutta korot pankki voi käyttää.
Lyhennyksistä ei ole mitään iloa myöskään liikkeellä olevan rahan määrälle, koska velkojen lyhentäminen vain vähentää sitä. Joten liikkeellä olevan rahan määrä nousee, kun rahaa ei mene velkojen lyhennyksiin.
Lisäksi tällä tavalla asuntojen hinnat varmasti nousevat huomattavasti joten pankki saa laskea liikkeelle entistä enemmän rahaa. Pankkien korkotulot kasvaa, kun pääoma kasvaa, vaikka korot olisi alhaallakin. Toivoa sopii, että yhteiskunta osaa vaatia niistä osansa, jos pankit keksii tämän tuotteen.
Terv. nimim. Lilakuu
Lilakuu,
Noinhan sitä voisi ajatella..ongelma on vain se että lyhennykset menevät oikeasti pankeille - ei ne rahat mihinkään katoa vaikka ne poistavatkin velkaa.
kts Rowbotham s 28-32.
pankkitoiminnasta
Katso myös keskustelua tästä:
lukijapalautetta
Niin. Tuli sitten myöhemmin mieleeni sekin, että pankit ei voi alkaa myöntää lainoja, joita ei makseta takaisin, koska velat, joita ei makseta takaisin on kirjanpidossa luottotappioita. Mutta valtioilla on jo velkaa niin paljon, että on vaikea ajatella, että niitä olisi tarkoituskaan koskaan maksaa takaisin.
(nimim. Lilakuu)
http://www.youtube.com/watch?v=mMIfu8k9cYQ&feature=player_embedded
Tuossa mielenkiintoinen linkki, joka on kuvattu Puolan presidentin turmakoneen putoamispaikalta, n. 2 min sen jälkeen. Sotilaita ei ollut vielä saapunut, ja paikalla ammuttiin aseella, ja perään kuuluu naurua.
Taustoja: Puola kieltäytyi ottamasta isoa lainaaI MF:ltä, ja tämänkaltaiset seuraukset ovat suoraa seurausta siitä. Jokainen tietää John Perkinsin ja miten pankkiirit "nurkkaavat" valtioita. Siinä ei vastaan hangoittelevat valtion päämiehet ole minkään arvoisia...
Mitenköhän ovat Vanhasta kiristäneet / luvanneet palkkioita ? Suomihan on ottamasta valtavia lainoja lähivuosina.
Mitä mieltä olet britannian liberaalidemokraattien puheenjohtajasta Nick Cleggistä? Näin tässä sattumalta videon, jossa hän hyökkäsi tiukkasanaisesti maansa pankkiireja vastaan ja viittasi jonkinlaisiin uudistuksiin. Onko tällä miehellä tai puolueella mitään kehityskelpoisia ideoita?
Tässä vielä video: http://www.youtube.com/watch?v=J_cjJ7OZnLc
Elmo,
Niin kyllähän liberaalidemokraattien puheenjohtaja moittii pankkeja. Ja hyvä niin.
Jotenkin vaan silti epäilen että liberaalidemokraatti voisi olla oikeanlaisten uudistusten kannalla. Yleensä "liberaali" vaatii lisää vapauksia ja vähemmän kieltoja ja rajoituksia valtiovallalta.
Tyyppiesimerkkinä "oma liberaalimme" Pasi - jonka ohjelmaan kuuluu vapaan riistomarkkinatalouden ylistämisen kuorolaulun tenoriosa.
Mutta seurataan Nick Cleggiä - ehkä heidän kotisivultaan voisi löytää jotain heidän ohjelmastaankin.
Elmo,
Eipä nuo liberaalidemokraattien teesit ainakaan minua vakuuta.
http://www.libdems.org.uk/public_finances.aspx
Samaa vanhaa työllistämisen elvyttämistä ne jauhaa...ja MUUTOSTA ..mutta keinot ovat tasan ne vanhat - kuvittelevat vain että ovat muiden puolueiden jäseniä rehellisempia ja avoimempia...
By reallocating Government spending we will ensure that children regardless of their background receive the best possible education, that pensioners are given a fair deal and that radical action is taken to combat rising unemployment.
..ja rikkaiden veroja korottamalla MAAILMA MUKA PELASTUU ?
We want to offer real help to the millions of families trying to make ends meet, so we will get wasteful government spending under control and give the economy a boost by cutting taxes for people from the bottom up. We will also crack down on big business and the super rich who exploit tax loopholes and do not pay their fair share. We will strengthen the economy by requiring the Bank of England to take house prices into account when setting interest rates and we will effectively regulate the banking system to prevent irresponsible lending and business practices.
Lähetä kommentti