tiistai 20. marraskuuta 2007

Poimittua europarlamentista


Tämä ei ole ihan tuore juttu mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Taustana Subprime-luottojen johdosta syntynyt tilanne joka näkyy Englannissa mm Northern Rock-pankin rahaongelmina.

Esko Seppänen kirjoittaa 26.9 2007 päivätyssä artikkelissaan Luottolaman Syyllisistä näin,

"Englannin Pankki ilmoitti turvaavansa talletuksista 100 % reaaliajassa, tässä ja nyt. Se oli enemmän kuin lakiin kirjoitettu 90 prosentin luottotakuu 35 000:een puntaan saakka (johon myös sisältyi kuukausien odotusaika). Keskuspankki ei voinut antaa tällaista yleistakausta omista varoistaan, joita sillä ei ole tarpeeksi maan kattavasta pankkikriisistä selviämiseksi, vaan se antoi takauksen veronmaksajien piikkiin - aivan niin kuin Suomessa pelastettiin pankit (ja niiden omistajat) veronmaksajien 7 miljardilla eurolla 1990-luvun puolivälissä."

"Tältä pohjalta ei ole uskottava Suomen valtiovallan antama talletustakuu, jonka suuruus on 25 000 euroa talletusta kohden. Eihän sitä paitsi ole oikein se, että tallettajat, jotka eivät ole keinotelleet, joutuvat maksumiehiksi ja -naisiksi pankkien keinottelusta paitsi heidän rahoillaan myös tyhjästä luodulla pankkirahalla. "


Onko siis niin että Esko Seppänen tajuaa mistä raha oikeasti tulee ? (eli se syntyy kun pankki myöntää luottoa esim sinulle. 98 % rahastamme on tällaista kirjanpidollista uutta tilirahaa velkakirjaa vastaan.) Jos todellakin näin on että Seppänen tämän ymmärtää niin on sääli että Seppänen lähtee EU-parlementista. On myös yhtä sääli ettei Seppänen ole valistanut muita suomalaispoliitikoita näissä asioissa.

2 kommenttia:

JussiR kirjoitti...

Ei Seppänen kyllä ihan täysin nykyistä rahajärjestelmää ole ymmärtänyt, mikäli hän uskoo että keskuspankilla ei ole riittävästi "omia varoja" kriisin selvittämiseksi. Koko nykyinen keskuspankkijärjestelmä on suunniteltu niin, että keskuspankit voivat luoda halutessaa loputtomasti uutta rahaa juuri tälläisten pankkikriisien varalta. Ongelma tässä on tietysti se, että kun pankeilla itsellään ei ole mitään hävittävää, voivat ne antaa huolettomasti riskilainoja ja turvautua aina keskuspankkiin tarpeen tullen. Tietysti mikäli rahavarantoa ei haluta lisätä (inflaation välttämiseksi) voidaan poliitikkojen hyväksynnällä pankkikriisit selvittää myös perinteiseen tapaan verorahoja tuhlaten.

Lars Osterman kirjoitti...

kyllä kyllä..mutta määrätty keskuspankki esim BoE ei voi luoda mitä tahansa valuuttaa vaan vain maan omaa. Esim Suomen pankkikriisin yhteydessä tarvittiin ilmeisesti valuttalainaa tilanteen tasaamiseksi.

Mutta kirjoitat ihan asiaa.