perjantai 3. joulukuuta 2010

Ajatuksia talouskasvusta

"Talouskasvu on kaikkialla palvottu ilmiö joka ei missään tapauksessa saa pysähtyä. Meidät on saatu uskomaan, että jos talouskasvu pysähtyy, silloin ollaan todella liemessä. Sen nimissä saa tehdä oikeastaan minkälaisen poliittisen päätöksen hyvänsä."

Tuo lause yllä ei ole minun omani vaikka hyvinkin voisi olla. Se on lainattu uuden OXPAHA-julkaisun esittelynumeron sivuilta. Kirjoituksen otsikko on Talous ja Raha. (oxpaha näyttää ainakin osaksi myös keskittyvän Wincapita-asiaan. Tämä voi olla kaksiteräinen miekka. Jää nähtäväksi)

Kirjoitus jatkuu, tai - oikeastaan tämä kohta tuli ennen tuota ensimmäistä lainausta:

"Tämän päivän talouselämän seuraaminen on kuin seuraisi absurdia näytelmää. Mutta näytelmä on jännittävä. Milloin tahansa voi nurkan takaa syöksyä esiin syvenevä lama tai jokin muu kriisi. Tavallinen ihminen ei voi näiden asioiden edessä tehdä muuta kuin seurata peläten. Tehtaita suljetaan, kokonaisia ammattikuntia joutuu työttömäksi, maanviljely on jo kauan sitten muuttunut kannattamattomaksi, avustuksilla toimivaksi puuhailuksi ja kaikki vain jotta talous voisi kasvaa."
**

Jokainen joka katseli eilistä A-Talk ohjelmaa missä perheyritysten liiton uusguru Matti Vanhanen, joku tukevahko kokoomuslainen yrittäjähihhuli, SDP:n Jouni Backman ja kolumnisti Kalle Isokallioa keskustelivat verotuksesta - sai kuulla mainittavan talouskasvusta kyllästymiseen asti.
Jokainen keskustelija vannoi talouskasvun nimeen ja osoitti olevansa vanhan paradigman sokaisema - ja kelvoton osallistumaan uuden maailman luomiseen.

Tosiasia on nimittäin se että kasvuyrityksiä ei todellakaan tarvita. Kasvu on lähinnä velkarahajärjestelmän finanssirosvousjatkumon edellytys.

Ei kommentteja: