perjantai 3. joulukuuta 2010

Irlantikeskustelussa tärkein asia jäi mainitsematta

Talousdemokratian yhteiskuntafilosofian ehdottomana edellytyksenä on nykyisen rahajärjestelmän ymmärtäminen. Joka ei rahajärjestelmää ymmärrä ei myöskään voi ymmärtää talousdemokratian ehdottamia uudistuksia.

Myönnän että tehtävä on vaikea. Mitään tähän liittyvää tietoutta ei tarjota hopeatarjottimella peruskoulujärjestelmässämme eikä edes lukiossa saatikka yliopistoissa. Kaikki on kaivettava esin omin käsin. Tähän menee siis aikaa. Lisäksi joutuu toteamaan että hyvin vähän on luettavissa suomeksi. Joudut siis opiskelemaan ja pikkuhiljaa oppimaan rahajärjestelmän salat englanniksi tai ruotsiksi.

Tilanne on tosin muuttumassa suomalaisten onneksi koska ainakin netissä alkaa löytyä yhtä sun toista. Osa tästä on tosin a. kultakantaintoilijoiden propagandaa, b. Itävaltalaiskoulun propagandaa tai - c. täysin rahattoman talousmallin propagandaa.

Fakta 1: Raha syntyy tänään lähes pelkästään velkana kun joku "lainaa" sitä pankista. Pankeilla ei ole rahaa lainata vaan näillä on valtiovallan hiljainen lupa kirjata pankkiluottoa tyhjästä määrättyjä sääntöjä noudattaen.

Fakta 2: Koko Suomen valtionvelka on tyhjästä kirjattua pankkiluottoa missä siis erilaiset kansainväliset suurpankit ovat rahallistaneet valtion velkapapereita. Tämän saman rahallistamisen voisi esim Suomen Pankki tehdä. Näin korkotuotto jäisi Suomeen Suomen Pankin hallintokulujen jälkeen. Hallintokulut ovat pitkälti palkkakuluja joista menee veroa valtiolle.

Näin toimittaessa ns effektiivinen nettokorko olisi lähes nolla. Tämä olisi järkevä tapa toimia.

Fakta 3: Sekä Kreikka että Irlanti olisi voinut toimia yllä mainitulla tavalla ja kirjata kaikki tarvitsemansa raha oman keskuspankin avulla.

Se ettei tätä sallita on poliittinen kysymys. Koko kreikkaongelma, irlantiongelma ja itse asiassa koko finanssikriisi on siis puhdasta politiikkaa.

Fakta 4: Kun Suomen nykyinen hallitus ilmoittaa ettei ole vaihtoehtoa - se valehtelee. Tai tarkemmin - ministerit Katainen ja Kiviniemi valehtelevat. Voi tietysti myös olla ettei kumpikaan oikeasti ymmärrä rahan syntymisprosessia jolloin tietysti eivät tietoisesti valehtele vaan eivät ehkä näin edes ymmärrä että vaihtoehtoja on.

Eduskunnan irlantikeskustelussa tärkein asia jäi siis mainitsematta. Tärkein asia olisi ollut keskutella siitä mistä ne 85 miljardia oikein tulevat? Missä tämä raha syntyy ja miten?

Eduskunnassa olisi ollut syytä tuoda esiin se että näitä rahoja ei ole missään holveissa vaan kaikki kirjataan olemaan pankkien tietokoneilla kun Irlannin velkapaperit rahallistetaan (are monetized)velkaperusteisen rahajärjestelmän mukaisesti. Nämä miljardit syntyvät siis kirjaimellisesti tyhjästä.

Miksi tällainen rahan luomisen etuoikeus yleensä on ulkoistettu kansainvälisille liikepankeille?

Tässä edellisessä lauseessa kiteytyy koko ns "finanssikriisin" ainoa oikea syy.

Tämän ongelman ratkaiseminen on ihmiskunnan viimeinen vapautustaistelu.

Miksi tämä ei ole jokaisen poliittisen puolueen ensimmäinen ohjelmakohta?

11 kommenttia:

Hilda K. kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hilda K. kirjoitti...

Finanssikriisi on valinta ja teko, joka saa niin tekijät kuin kohteet voimaan pahoin.
Vastuuministereiden, johtavien virkamiesten ja asiantuntijoiden on yhä vaikeampaa sietää omaa toimintaansa.
Kansalaiset halveksivat valitsemiaan johtajia päivä päivältä yhä enemmän.

Jokaisen sisäinen 'puolueeton tarkkailija' osoittaa vastenmielisyyttä toimia kohtaan moraalisääntöjen rikkomisen johdosta.

Puolueeton tarkkailija on kansantaloustieteen perustajan Adam Smithin (1723-1790) luoma, käyttökelpoinen käsite.
Taloustieteen isä Adam Smith ei ollut taloustieteilijä. Hän oli moraalifilosofi.
Smith ei pitänyt taloustieteen perusteokseksi nostettua Kansojen varallisuutta (On The Wealth of Nations, 1776)
päätyönään.
Tärkein teos hänelle oli Moraalituntojen teoria (The Theory of Moral Sentiments), josta otettiin jo Smithin elinaikana kuusi painosta.

Rahajärjestelmän ymmärtäminen on hankalaa. Moraalikysymyksiin jokaisella sitä vastoin on kanta, myös pienillä lapsilla.
Moraalin ytimessä ollaan, kun pohditaan miten meidän olisi elettävä, että meitä eläessämme arvostettaisiin ja kuoltuamme kaivattaisiin.

Taloustieteen (rahajärjestelmän, finanssikriisin) ja moraalin yhteenkietoutumista ei juuri korosteta. Joskus finanssikriisin yhteydessä tosin ohimennen kuulee termin 'moral hazard', kun maksutaakkaa kasataan yhtäälle ja toiset pääsevät vastuusta.

Adam Smith, jonka tullivirkamies-isä kuoli puoli vuotta ennen pojan syntymää, sai onnellisen lapsuuden huolehtivan ja rakastavan äitinsä hoivissa.
Smith aloitti 14-vuotiaana Glasgown yliopistossa, luki logiikkaa, metafysiikkaa, luonnon teologiaa (nyk. uskontotiede) sekä kreikkaa. Hän oli kiinnostunut stoalaisista filosofeista kuten Epiktetoksesta sekä luonnontieteilijä Isaac Newtonista.
Valmistuttuaan Smith luennoi englannin kirjallisuudesta, tähtitieteen historiasta sekä lainopista filosofis-historiallisesta näkökulmasta.

Adam Smith julkaisi 36-vuotiaana Moraalituntojen teorian (1759).
Antoisaa teosta voi suositella hitaasti luettavaksi. Sen sivuilta löytää käsitteitä ihmissuhteiden ymmärtämiseen sekä globaalin finanssisekasorron seuraamiseen.

Morallituntojen teoria, moraalitieteen ja sosiologian klassikko, ilmestyi suomeksi vasta 2003, kääntäjänään suurtyön tehnyt asianajaja Matti Norri.
Kautelaarikustannus. Yhteystietoina kirjassa mainitaan (mattinorri@hotmail.com)

Anonyymi kirjoitti...

Arhinmäki taisi mainita sanan luottoexpansio Irlannin jutun tiimoilta ryhmäpuheenvuorossaan.

Nyt voisi sanoa, että asiasta ovat puhuneet kansanedustajista Soininvaara, Uusipaavalniemi, Seppänen ja Arhinmäki.

Toivoa sopii, että Portugalin ollessa esissä jokunen edustaja tulee lisää juttelemaan rahan syntymekanismista.

Odottelen talousvaliokunnan puh joht Skinnarin vihdoin aukaisevan suunsa. Paine totuuden kertomiseen kasvaa ja vaalit lähestyvät.

Lars Osterman kirjoitti...

Pyrimme edelleen puolueeksi !

Olen lähettämässä kannattajakortteja..ja nyt kysyisin vieläkö on joku jolle saisi olla 10 kpl nippu. Lähtisi hetipian kirjeenä ja oikein joulupostimerkillä varustettuna. Ilmoituksia minulle, please

puh/tekstarit 0500 840083

osterman.lars@gmail.com

Hilda K. kirjoitti...

Lars, pyytäisin poistamaan toisen kahdesta identtisestä Adam Smith -kommenttini. Jostain syystä kommenttien lähetystoiminto antoi viestiä, ettei olisi tallentanut ja siksi lähetin kaksi kertaa... ;) Kiitos.

http://twitter.com/EDUSKUNTAVAALIT kirjoitti...

http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/53234-enta-jos-perustaisimme-pankin-ota-kantaa-puolesta-tai-vastaan

Piäisikö perustaa kimpassa Talousdemokratia-pankki?

Anonyymi kirjoitti...

Mistä JKäteinen tässä videossa puhuu? Mitä tapahtuu 2013? Mikä on "hiljainen sopimus"?

http://www.youtube.com/watch?v=BuVgVFGOW-g

Lars Osterman kirjoitti...

Tässä FB-keskustelu Kataisen kommenteista:

Tomi Meilahti: Katainen viitannee hiljattain olleeseen euroalueen valtionvarainministereiden kokoukseen, jossa hyväksyttiin uusi kriisinhallintajärjestelmä. Siinä myös yksityinen sektori voi joutua pesänselvitykseen. Muutos tapahtuu kesäkuussa 2013.

Aiheesta tämän aamun hesarin päätoimittajan etusivun kolumnissa. Aika pieneltä laastarilta kuulostaa.

Tomi Meilahti: Ja eikös tuo nyt tarkoita sitä, että kaikki sijoitustahot yrittävät kupata valtioilta rahaa niin maan penteleesti ennen ko. muutosta?

Lars Osterman:tarkoitatko että yksityishenkilöt jälleen voisivat asettaa itsensä konkurssiin kun velat ylittävät varat ? Näin USA:ssa on ollut. Siellä ei kenellekään jää jämävelkaa kun taloon oikeuttavat paperit on jätetty pankkiin...

Luin kyllä Pentikäisen koluminin mutta en huomannut tuollaista.

Hilda K. kirjoitti...

Professori Michael Hudson on julkaissut 6.12.2010 kotisivullaan edellä mainitun Adam Smithin Kansojen varallisuus -teoksen inspiroiman tekstin.

Hudsonin mukaan Obama hoveineen tekee talous- ja sotapolitiikkaa täysin vastakkaisesti kuin mitä vapaan kaupan idean isä Adam Smith aikanaan tarkoitti.

http://michael-hudson.com/2010/12/adam-smith-critiques-the-deficit-reduction-commission

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen ainakin lainannut valtiolle rahaa ostamalla sen velkapapereita, eli ei kait kaikki valtionvelka tyhjästä synny?

Lars Osterman kirjoitti...

Mistä sitten oletat että ne sinun tilillesi olleet rahat ovat tulleet ja alunperin syntyneet???

Tietysti ne ovat jonkin joskus jossain ottamaa pankkilainaa/velkaa josta joku jossain edelleen maksaa korkoa. Tämän pankkiluoto pankki loi tyhjästä pankkitoimintaluvan puitteissa seuraten Basel II ja EKP:n vähimmäisvaranto-ohjeistoja.

Eli pieni murto-osa luotosta sidottu k.o. pankin varantotilillä Suomen Pankissa -- loput luotu tyhjästä - hokkus pokkus filiokkus !

Se että sinä sitten vielä lainaat jo ennestään korollista pankkiluottoa korkoa vastaan tekee tilanteesta vielä huonomman kansantaloudellisesti katsottuna. =tuplakorko samalla rahalle.