perjantai 5. maaliskuuta 2010

Peppar julkaisi artikkelin Zeitgeist-liikkestä

Suomenruotsalainen aikakausilehti Peppar julkaisi kaksisivuisen artikkelin Zeitgeist-likkeestä.
Artikkelin tekstiosat nähtävänä alla. Peppar jaetaan liitteenä Hbl:n ja Bbl:n mukana aina joskus.

Suomennoksia: alimmassa kuvaruudussa Jacques Fresco toteaa että "rahajärjestelmä on ihmiskunnan historian suurin petos - tai huijaus". Kakkoskuvassa rivi 6-8: "Zeitgeist-liike toteaa että me luomme rahaa tyhjästä ja tämä aiheuttaa inflaatiota". (me tarkoittanee tässä pankkeja)

Ihmettelen itse sitä ettei artikkelissa mainita sanaakaan siitä että ne suurimmat ongelmat kai kuitenkin ovat..

1) että kaikki raha on velkaa pankkijärjestelmälle.. ja..

2. että tyhjästä luodusta lisärahasta joka vain naputellaan olemaan uutta velkakirjaa vastaan, vaaditaan ja maksetaan kiltisti edelleen korkoa joka usein on enemmän kuin itse laina. ..ja tämä on todellinen syy inflaatioon.

Se valtava korvaus mitä tästä "rahoituspalvelusta" maksetaan pankille ei minusta ole missään suhteessa siihen pieneen palveluun mitä pankki todellisuudessa tekee asiakkaan puolesta.
Kunnan verotoimiston tai Kela:n toimistovirkailija voisi tehdä saman viidessä minuutissa asiakkaan odottaessa.
Voi toki olla niinkin että Zeitgeist-liikkeen kannalta koko rahajärjestelmä koetaan kokonaisongelmaksi ja ehkä tämä y.m. jäi pois toimittajan yksinkertaistaessa Zeitgeist-liikkeen esittämää kritikkiä.

































Zeitgeist Facebook

Huomaa myös kansainvälinen Zeitgeist-Day La 13. maaliskuuta 2010.

10 kommenttia:

köpä kirjoitti...

Raha on yleinen vaihdon väline, arvon mitta, omaisuuden muoto sekä valuutta. Sen tärkein tehtävä on toimia yleisesti hyväksyttynä maksuvälineenä eli sen voi vaihtaa hyödykkeisiin eli palveluihin ja tavaroihin. Raha on myös yhteiseen sopimukseen perustuva arvon säilyttäjä ja kirjanpidon yksikkö.
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Raha)
Mielestäni on ihan ok luoda rahaa vaikka tyhjästä biteiksi tietokoneiden muistiin, kun sen pääasiallinen tarkoitus on yllä olevan määrityksen mukainen.Kun se on julkiyhteisön luomaa, eikä se ole yksityisen pankkijärjestelmän rahanväärennöksen väline.

Jousia Joutsenkoski kirjoitti...

Se mikä minua Zeitgeist-liikkeessä (yhtä kuin Peter Josephin ajatukset) häiritsee on että se toistaa ympäristöliikkeen mantroja planeetan tuhoitumisesta ja fossiilisten polttoaineiden loppumista [aiheesta enemmän: William Engdahl ja abiotic oil].

lautturi kirjoitti...

Uh-huh, abioottinen öljy ja teknologia pelastaa (huom! teknologia EI ole energiaa)... Niin, parempihan se on työntää pää pensaaseen kuin ajatella, että helpon energian saatavuus on tulossa tiensä päähän.

Engdahl on fiksu mies, mutta abioottisen öljyn suhteen mies elää syvällä haavemaailmassa. Samanlainen sankari on mm. Lindsey Williams.

Ketkä ovat vakuuttuneet abioottisesta öljystä, niin kertokaa minulle, miksi öljyn tuotanto takkuaa kaikkialla ja monin paikoin on jo ohittanut maksiminsa (vimosen tiedon mukaan maailmanlaajuinen tuotantohuippu oli 2005 [pelkkä raakaöljy] tai 2008 [kun lasketaan mukaan öljyhiekka, bionesteet jne.])?

Tulevina vuosina SuperLama tosin peittää tämän "pikku"asian, koska kysyntä romahtaa ja maailma siksi näennäisesti "kylpee öljyssä". Samalla vaihtoehtoenergiat saavat odottaa aikaansa, kun fossiiliset ovat "niin halpoja". OPEC on käytännössä jo hajonnut, mutta asiaa ei ole julkisesti kerrottu. Miksikö? Jäsenet ovat kasvavassa määrin jättäneet tuotantokiintiöt huomiotta, koska ovat niin riippuvaisia öljytuloistaan... Näennäisestä ylituotannosta kertoo varastojen pursuilu, merillä seisoo PALJON tankkereita, kun ei ole nesteelle ostajia jne.

Samalla kuitenkin öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut varsin ylös (digitaaliaikana perinteinen kysyntä ja tarjonta voidaan ohittaa. Lue: kasinomentaliteetti). Veikkauksia mustan kullan hinnalle kun talouskurahdus laittaa taas pykälää silmään? Poislukien tietenkin "pikku"sodat Lähi-Idän alueella, ei olisi ensimmäinen kerta kun sellaista lietsottaisiin öljyn hinnan (pönkittämisen) takia.

Tuotantoa varten jäljellä ovat vain syrjäisemmät, pienemmät, huonolaatuisemmat, kalliimmat jne. tuottaa öljykentät. Kallis tässä tarkoittaa energiaa - yhä enemmän energiasta menee porausten, prosessointien ja kuljetusten sekä henkilökunnan jne. pyörittämiseen. On turha vedota Brasilian (ja muiden) syvänmeren öljylöydöksiin "pelastajana", eivät ole halpoja tai helppoja tuottaa. Kannattaa vilkaista mitä on EROEI-käsite. Wanhat hyvät ajat ovat kaukana takana päin, kysy vaikka UK'lta. Maa siirtyi öljyn ostajaksi 2007 (Pohjanmeren öljytuotannon maksimi oli 2000). Eipä ole tuotakaan taidettu suomimediassa mainita(?).

Jätän enemmän pulinan täältä pois (voimme jatkaa minun sivujeni keskustelupalstalla, kunhan luet loputkin energia-alan yhteenvedostani). Joka tapauksessa Suomi tulee olemaan melkoisessa lirissä öljyriippuvuutensa takia - varsinkin kun ei ole omaa tuotantoa.

Niin, ja hiilen nimeen vannoville tiedoksi, että myös hiilen suhteen parhaat kaivokset alkavat olla loppu. Monin paikoin on menossa tuotannon siirtyminen ruskohiilen, joka on vähemmän "energiatiivistä". Tavaraa on, kyllä, mutta omenapuun alimpien oksien hedelmät on poimittu.

Aki
www.samassaveneessa.info

Anonyymi kirjoitti...

Jos rahatalous on pyramidihuijaus niin laki on labyrinttihuijaus. Tavallinen ihminen ei koskaan löydä tietään legalismin sokkeloissa. Tietysti tarkoituksenmukaista...

Hilda K. kirjoitti...

Jos oletetaan hypoteesin vuoksi, että Zeitgeist-liike kuten Truth-movement, kuuluisivat hallintoeliitin synnyttämään viralliseen oppositioon, olettamusta tukee Jousia Joutsenkosken havainto. Ne eivät kyseenalaista vallanpitäjien keskeisimpiä periaatteita.

Virallisen opposition tehtävänä on tukea hallitsevan tahon valtaa ja ehkäistä todellisten vaihtoehtojen esiin tuominen. Se on pystytetty hallitsevan luokan totuuksien varaan.
Virallinen oppositio tekee tavallisesti selvän pesäeron kolmatta tietämisen lajia edustavaan joukkoon, jota voisi kutsua todelliseksi oppositioksi.

Todellinen oppositio on usein marginaalissa kokonsa ja arvostuksensa puolesta. Sen piirissä otetaan huomioon vaihtoehtoja ja lähtökohtia laajasti eikä sen keinovalikoimassa ole lujaan naulittuina teeseinä hallitsevan luokan periaatteita tai mantroja.

Miksi kannattaa olettaa, että hallitseva eliitti puuhailee virallisen opposition synnytyspuuhissa?

Ei mikään imperiumi pysy koossa ilman keskenään riitaisaa puolue- ja muihin kasteihin jakautunutta väestöä, joka kohdistaa energiansa toisarvoisista asioista kiistelemiseen.

Ebe kirjoitti...

Zeitgeist-liikkeellä on hyvin vääristynyt kuva ihmisyydestä, tavallaan kommunistinen ajattelu siitä kuinka ihmiset osaisivat elää ilman ahneutta kuin koneet.

Lars Osterman kirjoitti...

Ebe,

En olisi niinkään varma tuosta.

Tietysti "ahne materiassa piehtaroiva burn-out eläin" on muuta kuin sivistynyt auttavainen ihminen.

Eikä meillä välttämättä ole vaihtoehtoa. Resurssit ja luonnonvarat loppuvat tai ainakin niiden saaminen ihmisten käyttöön kallistuu kallistumistaan. Talouskasvu ei voi enää jatkua. Tämä taas tarkoittaa että itse kapitalismi kaatuu.

Rahaton talous ei siis ole hullumpi juttu. Kommunismi oli jotain aivan toista. Kommunismi pyrki vallankumouksella ottamaan tuotantotekijät työväestön haltuun.

Ehkä joku zeitgeistilainen haluaa kommentoida tätä enemmän.

Lars Osterman kirjoitti...

Kannattaa myös kuunnella tätä ja lukea Radio Pohjoiskarjalan jutun kommentit.

http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2010/03/zeitgeist-liike_kyseenalaistaa_maailman_talousjarjestelman_1516197.html

Tomi Astikainen kirjoitti...

Moi,

Tuo kommarikysymys on hyvin yleinen, enkä ny jaksa siitä jauhaa.

Lukekaa nää niin jutellaan sitte:
http://tinyurl.com/vp-kysymykset

Rakkautta,

-Tomi

Ebe kirjoitti...

Ei tuo ollut kysymys vaan todellisuuden toteaminen. Siinä vaiheessa kun aletaan puhua "uudelleen kouluttamiskeskuksista" yms. ollaan totalitarsmin puolella, ja sitä ei voi kieltää millään määrällä selittelyä. Sitten itse zeitgeist leffassa esitetyt ratkaisut on suoraa kuin brave new worldista.