maanantai 1. maaliskuuta 2010

Talvivaaran kaivos ja pankkilaitos

Kuvan lähde.

Talouskriisin myötä korviimme kantautuu päivittäin uusia tietoja erilaisista muutoksista kotimaisen teollisuuden ja muun elinkeinoelämän rakenteissa. Kun tehdas suljetaan se mielletään aina huonona uutisena - ja kun uusi tehdas rakennetaan tämä uutisoidaan ilouutisena.

Talvivaaran valtava avolouhostyömaa lienee ainakin kotimaisen uutismediamme katsantokannan mukaan yksi suurimpia ilouutisia. Miksikö? Ilmeisesti siksi että se on luonut satoja työpaikkoja - ja aikanaan kun metallia vihdoin saadaan malmista irti ja kaupattua ulkomaille, tämä tuo kaivattuja vientituloja ja ulkomaista valuuttaa.

Työ-ja elinkeinominsteriö:
Talvivaaran nikkelikaivoksen rakennusvaihe 2007–2009 tuo Kainuuseen lisätuloa yhteensä yli 22 miljoonaa euroa. Toimintavaiheen alkuvuosina 2009–2015 kaivoksen vaikutuksen arvioidaan olevan vuosittain 10–26 miljoonaa. Lisätulo kasvaa vuosien myötä ja olisi vuonna 2030 noin 45 miljoonaa euroa. Yhteensä kaivoksen odotetaan tuovan Kainuuseen talouskasvua 740 miljoonaa euroa vuosina 2007–2031, todetaan Talvivaaran nikkelikaivoksen aluetaloudellisia vaikutuksia selvittäneessä tutkimuksessa.
Hesari kirjoittaa:
Suuret maansiirtokoneet tasaavat 320 hehtaarin laajuisen ensimmäisen liuotusalueen pohjaa. Puuttomaksi hakattu metsäaukea on niin laaja, että se muistuttaa Siperian tundraa. Kuusilammen 130 hehtaarin avolouhoksesta louhittu ja murskattu malmi kipataan kasoiksi liotusalueelle, jossa malmista erotetaan mineraalit biokasaliuotuksella kolmen vuoden aikana.

Kukaan ei puhu siitä että satoja ellei tuhansia hehtaareja luontoa tuhoutuu, tai että koko Talvivaara-projektin myötä kulutetaan mielettömiä määriä energiaa ja puhdasta juomavettä. Kukaan ei välitä kiinnittää huomioita siihen että valtaosa maailman nikkelituotannosta menee sotateollisuuden tarpeisiin. Sotateollisuus vuorostaa janoaa lisää kriisejä, lisää asevarustelua, lisää vallanhimoisia kapinallisryhmiä, lisää aseellisia selkkauksia ja lopulta tietysti mahdollisimman paljon oikeita sotia missä näitä ammuksia ja aseita käyttäisiin.

Tästä viis - ainoa millä näyttää olevan merkitystä on työpaikat suomalaisille ja vientitulot Suomelle.

Miksi sitten ne lisätyöpaikat aina ovat myönteinen asia uutisissa? Perinteinen vastaus lie siksi että palkattu työpaikka on nykyjärjestelmässä ainoa ostovoiman jakelukanava jota ei paheksuta.
Puhutaan ylpeästi ansiotyöstä ja työurasta riippumatta siitä mitä tuhoisaa, moraalitonta tai puolirikollista tästä maksetusta rahasta on sattunut tekemään.

Tarkemmin tarkasteltuna aika moni kallisarvoinen ja arvostettu työpaikka saattaakin siis olla miinusmerkkinen - maailmanlaajuisesti ja kokonaistaloudellisesti katsottuna. Näin myös suuri ja mahtava Talvivaaran kaivostyömaa.

Loppujen lopuksi tässäkin tapauksessa kaikki johtuu velkaperusteisesta rahajärjestelmästä.

En tiedä minkä verran Talvivaaran kaivos tulee tuottamaan - mutta oletetaan että se tuottaa miljardin - tai 50 miljoonaa euroa kahdenkymmenen vuoden ajan. Talvivaaraan on kaivettu mieletön kuoppa missä liotetaan malmia, tuhansia tonneja maata on siirretty, tuhannet miestyövuodet on tuhlattu, malmia kuljetetaan, raaka-aineita siiretään, ostetaan, myydään - ja lopulta metallia toimitetaan sinne tänne kymmeniin tehtaisiin maailmalle.

Kun malmivarat on käytetty loppuun meille jää valtava raiskattu alue luontoon. Tämän saattaminen luonnolliseen tilaan tulee aikanaan vaatimaan paljon "tuottamattomia" ponnisteluja. Lopputulos on sitten se että kaivosprojekti on tuottanut sen miljardin ja jäljelle jää projektin ulosteet ja mieletön kuoppa johon kaavaillaan uutta järveä. Epäilen ympäristökatastrofia itse....Toisaallakin syntyy rahaa ilman maan raiskausta ja mielettömiä kaivuuprojekteja:

Eli - samalla, siellä täällä, pankkien tietokoneilla kirjataan tyhjästä uusia miljardeja toinen toisensa perään - ja odottaessaan Talvivaaran kaivoksen mahdollisia verotuloja Suomen valtiovarainministeriö ottaa empimättä lisää tällaista uutta synnytettyä rahaa eli lainaa vuosi vuodelta.

Rahan saamiseksi toisaalla siis tehdään hartiavoimin reikää maapallon kuoreen Talvivaaran tavoin - samalla kun pankeissa kirjataan aikaiseksi ja lasketaan liikeeseen, kymmenen- ellei satakertaisesti isompia pääomia tietokoneen näppäimistöllä parissa minuutissa.

Eikö kukaan koe että jossain on jotain pielessä?

*

Lisäys: Vielä vertailuna - pelkästään USA:ssa on löytämieni tietojen mukaan, viimeisten 20-22 kk:n aikana kirjattu yli 12 biljooonaa dollaria tyhjästä - pelkkiä uusia velkakirjoja vastaan. Näiden arvo on käytännössä olematon mutta koska kyseessä on USA:n valtionvelkapaperit niin tiedetään että USA, kuten aina ennekin, niiden eräännyttyä maksaa kirjatun velkapääoman korkineen jälleen uusilla suuremmilla lainoilla. Ellei tämä ole puhdas "ponzi scheme" niin mikään ei ole.
Pankkijärjestelmä on siis tuosta noin luonut 12000 kertaa suuren ja mahtavan Talvivaara- projektin oletetun bruttotuoton.

Stephanie de Ruiter, NZ Democrats for SC:

By 25 September 2009, stimulus pledges amounted to a terrifying US$ 11.6 trillion. The injection of such vast sums over a 19 month period must surely be the most rapid expansion of debt ever.
Toisten lähteiden mukaan oikea summa on 23,8 biljonaa USD..eli 23800 talvivaaraa. Klick-klick-klick....

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kansan Uutisten keskustelupalstalla on aihe: " Talvivaaran kaivos haluaa uraanibiskekseen ". En osaa laittaa tätä sinne, voisiko joku. On siellä vähän velkarahakeskusteluakin.

Anonyymi kirjoitti...

Muistakaa pistää linkkiä maailmalle !

Kaikki mahdolliset forumit täyteen tietoa, sillä ei ole väliä mikä on forumin aiheena, pääasia että mahdollisimman paljon ihmisiä päätyy informaation piiriin !


Ja kiitos Lars hyvästä kirjoituksesta jälleen kerran, nyt pitää rummuttaa tietoa ulos !

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävällä tavalla tuossa kaivosprojektissa paljastuu pohjaton tyhmyys.
Se on hullun maailman taudin oire.
Joutuu ihmettelemään kuinka maailmasta on ylipäätään näin hullu voinut tulla?
Järki ei enää ohjaa ihmiskuntaa - jos lienee koskaan ohjannutkaan.

joni kirjoitti...

Loistava kirjoitus! Pistää taas ajattelemaan. Jos ja kun kriisi pahenee niin hallitus varmaankin alkaa harrastamaan paljon juuri tämän kaltaista budjetointia. Pohjavedet jne. Järjetöntä ja peruuttamatonta toimintaa.

tappernakkel kirjoitti...

Talvivaaran tulevaisuus ei juuri nyt näytä ruusuiselta. Bakteerien avulla suunnitelluksi tapahtuva malmin erottaminen ei toimikkaan isoissa mittakaavassa. Projekti on paljon pahemmassa liemessä kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää.

Lars Osterman kirjoitti...

Sääli olisi jos tuo valtaisa hanke ei tuottaisi sitä mitä on arvioitu.

Ei minulla mitään erityistä ole Talvivaara-hanketta vastaan..se vaan on surullisen tyypillinen tarina siitä miten luontoa raiskataan - ja minkä vuoksi? Sanoisin että - velkaperusteisen rahajärjestelmän vuoksi.

Valtio voisi kirjata saman verran rahaa alle minuutissa klikkaamalla näppäimistöä.

;-)

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän se lienee tarkoitus. Asetetaan valtiot niin velkaiseen tilaan että maiden resurssit voidaan varastaa velkoja vastaan. IMF on käyttänyt tätä taktiikkaa jo vuosia ja on aikakin että sama tyyli pesiytyy Suomeen. Länsimaiden ihmiset ovat sulkeneet silmänsä asialta jo vuosia ja sitten ihmetellään miksi Suomeen tulee niin paljon maahanmuuttajia. Chickens come home to roost!

Hilda K. kirjoitti...

Äänestävätkö islantilaiset feodaaliorjuudelle lauantaina EI?
- Siltä näyttää ennakkotietojen valossa, sanoo toimittaja Jane Burgermeister oheisessa jutussa (www.theflucase.com).

Islantilaiset ovat puun ja kuoren välissä, niin ahtaalla, ettei heillä taida olla enää mitään menetettävää, jos kieltäytyvät ja äänestävät ei. Tuntuu hoopolta, kun heitä uhataan luottoluokituksen menetyksillä. Eivätkö he ole sen jo kohtuuttoman velkataakan vuoksi menettäneet?

Islanti ja Kreikka ja kohta myös UK ovat romahtamaisillaan ja kuin näyteikkuna sille, mitä velkaperusteinen rahajärjestelmä tekee meille kaikille koko ajan. Ennen kuin rahajärjestelmän romahduksesta riemuitaan, pitäisi varmistaa, etteivät pankkiirit nouse tuhkasta rakentamaan Eliitin kerma kun menettää pahimmassa tapauksessakin vain niin paljon, että heitä voi sanoa hyvin toimeentuleviksi.

ICELAND "NO" VOTE ON DEBT DEAL COULD SET PRECEDENT FOR THE WORLD: GREECE NEXT?
Monday, 01 March 2010 10:09
Icelanders are going to the polls on Saturday to vote on an agreement to repay about 3.5 billion euro to the UK and the Netherlands following the collapse of a Landsbanki Islands bank.

Polls show Icelanders will reject the debt repayment deal negotiated by their parliament, and so set a precedent that will shake the foundations of the current global banking system.

If Icelanders refuse to repay the debts, then the people of Greece, Spain, Ireland, the USA could do the same.
For the first time, the people of Iceland will be allowed to have a vote on whether they should pay back what are essentially private bank debts they have not created, not profited from and have had absolutely no control over.

The Icelanders are being asked to dig deep into their pocket while the individuals who are actually responsible for the debt crisis continue to draw huge salaries in jobs, rotating comfortably between positions in the banks and in the Icelandic government.

The 318,000 people living in Iceland are expected to repay around £3.5bn or about 40,000 euro per family. If adjusted for population size, the annual interest alone, would be the equivalent of the UK paying over 40 billion euro a year. Payments would continue well beyond 2020.

And this at a time when the economy has been ruined by the machinations of those same banksters. The burden of debts and interest rates is so great, it could push the country into default and total ruin.

The Icelandic government itself has proved remarkably helpful to the banks, signing off on obligations that are supposed to put the population on the hook for private bank debts without a debate or vote.

The government negotiated a deal in June 2009 that would see the 300,000 people repaying a 3.5 billion euros to cover insured deposits made in U.K. and Dutch branches of the failed lender Landsbanki Islands behind closed doors.
The government then tried to push this agreement through its parliament, without disclosing the deal, citing confidentiality. A 20-line press release was the only information made available. As details emerged, protests grew...
...Everything has been done to pressure the people of Iceland into repaying the loan even though there is no law that places responsibility on the Icelandic government to cover these losses.

The UK has used anti terrorism legislation to freeze Iceland’s assets. The rating agency Moody has threatened to downgrade Iceland’s Baa3 rating. EU membership has been made conditional on a settlement.

However, the majority of Icelandic voters oppose joining the EU and see no need for IMF loans.
If Icelanders should vote „NO“ to debt slavery, it will be a significant step for economic and political freedom for the people everywhere in the world.
The Icelanders have managed to live from their own resources for centuries. They should rebuild their economy, arrest the bankers and government officials responsible for this scam, demand compensation, and live once more as free and souvereign people under their own constitution.