torstai 25. maaliskuuta 2010

VM: Julkinen Talous Tienhaarassa
Valtiovarainministeriöltä on tullut 156-sivuinen raportti julkisen talouden tilanteesta. Epäily herää: onko raportin taustalla tasan sama "ekonomistipoppoo" jonka fantastiset neuvot ovat meidän tähän talouskriisin johdattaneet.
Ja nyt sitten samainen poppoo, samaisilla velkaraha-on-hyvä-käsityksillään ja aina-vaan-lisää-talouskasvua-olettamuksillaan yrittävät pelastaa kasvonsa esittämällä meille vanhat ratkaisunsa uudessa paketissa. Ja näitäkö seuraamalla Suomi ja Suomen talous siis lähtee nousuun kuin raketti suosta?

Ehkä olen vähän tuhma - mutta kun katsoo minkäläinen henkilöraati raporttia on ollut kirjoittamassa se oletettu masennus kyllä iskee - ja raportti saattaa jäädä lukematta.

Poiminta raportin sivulta 9.

Raportti on toteutettu valtiovarainministeriön budjettiosaston, kansantalousosaston,
kuntaosaston, rahoitusmarkkinaosaston ja vero-osaston yhteistyönä. Hankkeen toteuttamisesta vastaavan ohjausryhmän puheenjohtajana on toiminut kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen. Ohjausryhmään ovat kuuluneet budjettipäällikkö Hannu Mäkinen ja budjettineuvos Tuomas Sukselainen budjettiosastolta, finanssineuvos Elina Pylkkänen vero-osastolta, finanssineuvos Heikki Solttila ja finanssisihteeri Jussi Lindgren rahoitusmarkkinaosastolta, finanssineuvos Sami Yläoutinen kansantalousosastolta sekä neuvotteleva virkamies Rainer Alanen kuntaosastolta. Työryhmän sihteereinä ovat työskennelleet tutkimusprofessori Aki Kangasharju Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta ja finanssisihteeri Jani Pitkäniemi kansantalousosastolta.

(Kysymys: voiko tällaisilla on jotain uusia luovia ratkaisuja? Vastaus: Ei voi.)

Eikä oma asennoituminen raporttiin tästäkään parane. Sivu 10.

Työryhmä on ottanut työssään huomioon muut samanaikaisesti työskentelevät
talouspolitiikan asiantuntijatyöryhmät, kuten verotyöryhmän, eläketyöryhmät
ja kasvupolitiikka-työryhmän. Se on myös mahdollisuuksien mukaan hyödyntänyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen sekä muiden ministeriöiden samoin kuin hallinnon ulkopuolisten tutkijoiden asiantuntemusta.

Niin, anteeksi vain arvoisa valtiovarainministeriö teidän raporttinne ei oikein innosta - ei minua eikä varmaan monia muitakaan. Olemmehan jo naureskelleet Pekka Himasen maankuululle Paskanpuhuminen 2.0 - raportille. Olisiko sopivaa sanoa raporttia Himasen hiihtolatupohdinnoiksi..?

HS Virpi Salmi kirjoitti näin:

Professori Pekka Himanen luovutti viime viikolla Matti Vanhaselle, Jyrki Kataiselle ja Stefan Wallinille "tulevaisuusvisionsa" Kukoistuksen käsikirjoitus, jonka ministerit tilasivat Himaselta viime syksynä. Avoimessa demokratiassa myös kansalainen voi ostaa WSOY:n kustantaman pehmeäkantisen kirjan hintaan 32 euroa. Kannessa on kolmenvärisiä, kirjaimia muistuttavia sotkuisia kaaria, jotka ilmeisesti symboloivat filosofisen ajattelun vaikeaselkoisuutta.

Lataa ja lue Valtiovarainministeriön raportti tästä:

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/02_taloudelliset_katsaukset/20100129Julkin/Julkinen_talous_tienhaarassa_NETTI.pdf


*

Eräs helsinkiläinen professori Vesa Kanniainen, on jo ehtinyt lukea raportin - ja jopa saanut väsättyä siitä oman käsityksensä Helsingin Sanomien Vieraskynä -palstalle:

Julkisesta velasta on paljon väärinkäsityksiä

Julkista velkaa ei tarvitse maksaa, kunhan uutta velkaa ei tehdä nopeammin kuin
talous kasvaa.

(...)

On matemaattinen tosiasia, että rasite on veronmaksajille täsmälleen sama siitä riippumatta, kuoletetaanko velkaa vai maksetaanko ainoastaan sen korot.

(...)

Julkinen velka on siis veronmaksajien ja obligaatioiden omistajien välinen asia.

Jaaha. Kanniaisen lähtökohta tuntuu olevan niin vinksahtanut että sen lukemiseen tuskin kannatta käyttää kallista vapaa-aikaa.

Hesariin: http://www.hs.fi/tulosta/1135254937909

Katso myös eräiden kommentoijien mietteitä Kanniaisen jutusta tästä ja tästä.
*
Päivitys: 1.4 -10 Verkko-uutiset - Katainen: Kokoomuksella ratkaisu hyvinvoinnin pelastamiseen

Voiko omahyväisempää ja kotisokeampaa asennetta olla?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon Kasvupolitiikka-työryhmään kuuluu Valtioneuvoston Ideoi kasvua-verkkokeskustelu. Sinne voi kuun loppuun asti käydä kirjoittamassa ajatuksiaan. Siellä on 15 kysymystä, joten aika paljon täyttämistä. Tosin he haluavat kasvuehdotuksia, mutta mikään ei estä tuomasta siellä esiin talousdemokratian mukaisia ratkaisuja. Jos se mitään kannattaa. Varmuuden vuoksi sinne ei kannata laittaa linkkejä.

Jotain hämärää siinä kyllä on, koska siellä on lopussa kohta, jossa näkee muiden vastauksia ja niitä ei kauhean paljon ole. Täytin sinne jonkun vastauksen aikaisemmin eikä sitä vastaustani ollut näiden tulleiden vastausten joukossa, kun myöhemmin kävin uudestaan täydentämässä sinne ajatuksiani.
https://www.survette.com/23974-18925-890@ntset&isvu42

Terveisin Tiina

Hilda K. kirjoitti...

Minäkin kävin täyttämässä sen sekavan kaavakkeen.
Olisi paljon helpompaa ollut kirjoittaa vapaasti. En löytänyt vapaasti kirjoittamiseen tilaa.

Toistin joka paikkaan talousdemokratia-teesejä, kysymyksestä riippumatta.
En ole käynyt katsomassa, ovatko vastaukseni näkyvissä.

Olisi varmaan tärkeää, että sinne vastaisi mahdollisimman moni talousdemokraatti.