keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Avoimia salaisuuksia rahasta


On olemassa rahaan liittyviä tosiasioita jotka ovat joillekin hyvinkin tuttuja, mutta joita harva tavallinen ihminen tietää ja ymmärtää. Löysin blogin missä näitä itselleni kovin läheisiä asioita oli jäsennelty seuraavalla tavalla.


 • Suomessa (ja lähes kaikissa maissa) setelit ja kolikot edustavat vain 2-3% kaikesta rahasta; loppuosa koostuu itse asiassa erilaisista velkakirjoista kuten esim.valtion obligaatioista.
 • Suurin osa rahasta on kaikessa yksinkertaisuudessaan luotu tyhjästä yksityisessä omistuksessa olevien pankkien toimesta pelkkinä kirjanpitovienteinä.
 • Pankit lainaavat meille tätä kirjanpitovientirahaa ja vaativat meiltä lainaamansa rahan lisäksi korkoa.
 • Pankeissa luodaan lainarahan pääoma mutta pääoman lisäksi maksettava korko meidän on otettava toisten saamasta lainapääomasta.
 • Koron myötä pankit saavat yhä suuremman liikkeellä olevasta rahasta itselleen.
 • Teoriassa järjestelmä johtaa ennen pitkää siihen että kaikki raha on pankkien.
 • Eli pankit luovat jatkuvasti uutta rahaa luototuksensa myötä. Osa tästä rahasta on sellaista millä entiset lainat korkoineen maksetaan.
 • Näin ollen, pankkien lainatoiminto on aiheuttanut inflaatiota. Ja inflaatio kiihtyy pankkien luoman upouuden rahamäärän myötä koska rahamäärä on kasvanut entisestään.
Tämä on niin yksinkertaista mutta monen mielestä vaikea uskoa. Joku on verrannut tilannetta yhtäkkiseen heräämiseen kun huomaa pelanneensa Monopolipeliä oikeassa elämässään.
Heräämisen myötä syntyy yleensä seuraavanlaisia tuntemuksia vaihe vaiheelta.

 1. huvittuneisuutta, tilanteen sietämistä
 2. kasvavaa levottomuutta
 3. alkavaa puolittaista tajuamista
 4. suoranaista raivoa

Koen kai itse olevani kohdan kolmen ja neljän välillä. Koen lähinnä jonkinasteista turhautumista koska tuntuu pitkälti siltä kuin ihmiset eivät välittäisi - tai sitten eivät edelleenkään halua nähdä näiden tosiasioiden seurannaisvaikutukset itselleen ja koko yhteiskunnalle.

Ei kommentteja: