*
1. Mitä tarkoitetaan talousdemokratialla?
Talousdemokratia (TD) on kansanvalta missä myös talous- ja rahavalta on hajautettu kansalle, kansan valitsemille kansanedustajille ja edustajien valtuuttamille organisaatioille.
TD:n vastakohta on "talousoligarkia" eli talousharvainvalta missä raha- ja talousvalta edelleen on kourallisella suurpankin pankinjohtajalla, sekä niillä tahoilla joilla vuorostaan on valtaa vaikuttaa pankinjohtajiin. Talousharvainvalta sanotaan myös plutokratiaksi.
2. Mikä on talousdemokratian pääasialliset lyhyen aikavälin tavoitteet Suomessa?
Haluaisimme suomalaisten ymmärtävän rahaa ja sen ominaisuuksia: Mitä raha on, missä se syntyy, mistä raha tulee, miten rahaa lasketaan liikkeelle - ja näin osoittaa että raha useimpien yllätykseksi onkin vain pankkien kirjanpitoa - ja ihmiskäden tuotoksia.
Tästä syystä voidaan tehdä se yhteinen johtopäätelmä - että rahasta ei oikeasti voi olla pulaa.
Tahdomme myös osoittaa että uutta raha lasketaan nykyään liikkeelle ainostaan yksityisten pankkien toimesta ja lainoina velkakirjaa tai vastaan. Näin ei pidä, eikä tarvitse olla vaan tavoitteenamme on saada rahan liikeeseen laskeminen julkisen vallan - eli demokraattisen kansanvallan käsiin kaikkien yhteiseksi eduksi.
3. Entä olisiko talousdemokratialla vaikutusta julkiseen velkaantumiseen?
Talousdemokratian uudistusten myötä seuraisi melko pian mahdollisuus päästä eroon täysin turhasta rasitteesta - nykyisestä valtionvelasta. Itse asiassa koko kaupunki- ja kuntasektori pääsisi pikkuhiljaa TD-uudistusten myötä myös omista turhista veloistaan ja ennen kaikkea maksamasta vastikkeetta korkoja verorahoilla yksityisille rahoituslaitoksille. Näistä valtaosa ovat ulkomailla ja nämä rahoituslaitokset vuodattavat rahaa - eli verta, hikeä ja kyyneleitä ja täysin vastikkeetta meiltä Suomesta. Vastikkeetta siksi että kyseiset pankit luovat rahan täysin tyhjästä - kirjapidolla. Emme tarvitse tällaista palvelua pankeilta - yhteiskunta voi hoitaa tämän itse.
Rahoituslaitosten omistajat edustavat jo e.m. plutokratiaa - ja tavallaan vanhan feodaalivallan jäännettä, jonka valta-asemaa talousdemokratia katsoo aiheelliseksi lopullisesti syrjäyttää.
Ihmiskunnan vapautus orjuudesta jäi puolitiehen. Talousdemokratian myötä ihmiskunnan vapautus työorjuudesta totetuu. Näin TD toteuttaminen voidaan nähdä taisteluna ihmisioikeuksista.
4. Minkälaisia muutoksia Suomen Talousdemokraattinen Puolue ja Suomen Talousdemokratia ry pyrkii toteuttamaan Suomen yhteiskuntaan?
On olemassa useita erilaisia toimenpiteitä joita voidaan pitää askeleina kohti talousdemokratiaa.
Näistä tärkein on Suomen rahajärjestelmän kansallistaminen ja mahdollisesti myös pankkien kansallistaminen mikäli voidaan katsoa niiden saaneen kohtuuttoman paljon tukea veronmaksajilta.
Rahajärjestelmän kansallistaminen tarkoittaa sitä että tänään kierrossa olevan vähäisen käteisen ohella - pääasiallinen raha - eli yksityispankkien myöntämä pankkiluotto myös muutetaan kansalliseksi.
TD suosittelee myös että julkinen sektori lähtee mukaan pankkialalle. Suomeen voitaisiin muodostaa kymmenen maakuntapankkia sekä iso määrä kaupunkipankkeja ja kuntainliittopankkeja. Näin julkinen sektori hallitsisi itse rahojaan ja voisi myös luotottaa itse itseään - kaikkien veronmaksajien yhteistä etua ajatellen. Kun myös valtion ja kuntien palkkatilit olisivat samoissa pankeissa - julkinen talous olisi vapaa kaikesta vanhasta feodaaliriistosta joka edelleen rasittaa yhteiskuntaa pankkijärjestelmän kautta. Ajattele näin: talousdemokratiassa valtio eikä yksikään kunta tai kaupunki enää joudu maksamaan korkoa tai yleensäkään velkaantumaan. Verotusta voitaisiin keventää ja miltei kokonaan poistaa.
5. Talousdemokratia haluaa myös perustulon. Miten se rahoitettaisiin teidän talousmallissanne?
Perustulo muodostaisi jatkossa jokaisen aikuisen perustoimeentulon. Tämän lisäksi olisi työtuloa ja mahdollisesti jotain muutakin tuloa. Korkotuloa TD ei hyväksy. Pääomatulon ja vuokratulon suhteen lopullista kantaa ei ole. Perustulon maksaisi valtiovalta jonkun alaorganisationsa kautta eli verotoimiston, KELA:n tai julkisen pankkiverkoston. TD:ssa ostovoiman jakelujärjestelmä ei siis enää nojaudu palkkatuloon vaan palkkatulo on lisätuloa. TD:ssa palkkatuloa, yritystuloa, liikevoittoa ja muita tuloja mitä ilmeisimmin edelleen jossain määrin verotettaisiin. Verotus olisi kuitenkin lähinnä keino saada rahaa kiertämään nopeammin jotta rahamäärä voitaisiin pitää kohtuullisena. Verotuksella voitaisiin myös kätevästi poistaa rahaa kierrosta mikäli katsotaan että sitä olisi liikaa liikkeessa. On olemassa erilaisia menetelmiä laskea optimaalinen kierrossa olevan rahan määrä. Kukaan ei tietenkään halua inflaatiota.
6. Voisitko kuvailla talousdemokraattista yhteiskuntaa?
TD:ssa jokaisella yksilöllä on ihmisarvo, riittävä toimeentulo ja kohtalainen itselleen sopiva asunto. Kenenkään ei ole pakko olla töissä selvitäkseen mutta 98% ihmisistä haluavat osallistua yhteiskunnan ylläpitoon, huoltoon, korjaukseen, rakentamiseen ja kehittämiseen omilla valitsemillaan tavoilla. Työaikalakia ei ole mutta useimmat viettävät 2-3 päivää viikossa erilaisissa kodin ulkopuolisissa tehtävissä ja askareissa. Joku tekee lyhyttä päivää, joku jakaa vanhan työpaikkansa toisten kanssa. Vapaa-aika ei ole ihmisille rasite tai ongelmatila eikä aikaa edes enää välttämättä jaeta työajaksi ja vapaa-ajaksi.
Köyhyyttä ei ole - eikä myöskään nykyisiä korkotuloilla leveästi eläviä miljardöörejä. Rahalla keinotteleminen on loppunut. Kansalaisilla on mahdollista säästää osan rahoistaan - lainarahaa ei tarvita kaikkeen. Pienyritystoimintaa, opiskelua ja asumistaan saa rahoitettua korottomasti tai lähes korottomasti julkisten pankkien avulla. Spekulatiivista valuuttakauppaa ei harrasteta. Ulkomaista valuuttaa ostetaan ulkomaille matkustettaessa - ei muuten. Ulkomaankauppa toimitetaan vaihtokauppana siten että lähtevien ja tulevian tavaraerien arvot kuitataan toisiaan vastaan - tavoitteena mahdollisimman tasapainoinen kauppatase.
Roskatavaran valmistaminen on loppunut. TD:ssa valmistetaan vain kestävää laatutavaraa ja päällimmäinen tavoite on luonnonvarojen mukainen tuotanto ja kulutus joka on kestävällä pohjalla.
Lisäys 22.6 2010
Lähde: http://sahalee.wordpress.com/2010/05/16/presentation-av-richard-werner/