keskiviikko 20. elokuuta 2008

Rahapoliittisen talousjärjestelmän demokratisoinnista

Pakko kirjoittaa kun innostuu. Edellisen blogijutun aineisto on sen verran mielenkiintoinen että jatkoin aineiston tutkimista. Hyppäsin jo osaan nro 6. "Democratizing the Monetary System". Onhan tämän blogin pääteemana talousdemokratia - ja se liittyy juuri tähän prosessiin.
Pieni poiminta:
"..the growing movement to democratize money - that is people creating their own monetary systems and making credit creation and distribution a democratic process, which is a radical change from the US dollar based mainstream monetary system"

Suomeksi:(otan vapauden olla luova) ..tänään on olemassa alati kasvava maailmanlaajuinen liike missä vaaditaan rahavallan demokratisointia - mikä tarkoittaa mm sitä että ihmiset erilaisissa ryhmissä luodessaan omat rahajärjestelmänsä luotottamistoimintoineen, tämä tapahtuu demokraattisena tapahtumaketjuna, prosessina joka hyvin merkittävästi poikkeaa esim siitä miten US-dollarit (tai eurot) tänään luodaan elitistisen ahneuteen ja riistoon perustuvan pankkijärjestelmän ehdoilla.

Talousdemokratia pyrkii mm valistamaan kansalaisia y.m epäkohdista sekä tuomaan julki sen tosiasian että - on todellakin olemassa vaihtoehtoja tämän päivän järjestelmälle. Järjestelmälle joka ihan jo korkojensa vuoksi vaatii jatkuvaa talouskasvua ja yhä enemmän velkaantumista.
Kun yhteiskunnan lisävelkaantuminen ei enää onnistu - järjestelmä romahtaa. Tämä loppuvaihe on jo menossa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa - ja leviää pankkijärjestelmän myötä hissukseen muuallekin. Federal Reserven "pelastusoperaatiot" ovat vain turhia morfiiniruiskeita jolla kuolevaa potilasta huumataan hetken kuvittelemaan että selviäisi pälkähästä.

Talousdemokratiasta tulee ennen pitkää ainoa kestävän kehityksen vaihtoehto. Käsite itsessään on edelleen niin nykypuolueiden johdolle kuin jäsenistölle täyttä hepreaa, mutta tulee pian aika jolloin Clifford Hughs Douglasin vanhat pölyyntyneet kirjat nousevat uudelleen arvoonsa.

Yhteiskunnan rahantarve on todellinen, tänään yhtä tärkeä kuin vesi ja sähkö. Miksi suostumme edelleen siihen että valtiovalta delegoi tätä elintärkeää toimintoa pankkijärjestelmälle joka luo kaikkien tarvitsemaa rahaa TYHJÄSTÄ ja vaatii että maksamme sen heille takaisin moninkertaisesti korollisina lyhennyksinä ?

Jokainen uusi luotto mikä nostetaan pankista, mistä tahansa pankista - on silkkaa TYHJÄÄ - pelkkiä numeroita monpolipelissä. Ainoa millä ON edes juriidista arvoa - on velallisen allekirjoittama velkakirja ja mahdollinen kiinnitys tai pantti. Myönnetyn pankkiluoton uusraha joka näkyy numeroina tietokonenäytöllä syntyi vasta kun velallinen sai sen tililleen.

Tämä petollinen toiminta sanotaan lailliseksi kunnialliseksi pankkitoiminnaksi. Hienojen korkeiden rakennusten, rokokookalusteiden ja liituraitapukujen tarkoitus on herättää pelkoa ja kunnioitusta tätä rahallista ylivaltaa kohtaan. Mutta niin kuin valtiovalta on sen aikanaan painostuksen alla delegoinut tämän suunnattoman kannattavan toiminnan itseltään pois - valtiovalta voi virheen tajutessaan sen myös itselleen palauttaa.

Talousdemokratiassa on loppujen lopuksi kysymys vain tästä.


Miten siis talousdemokratian, niin ilmiselviä etuja ymmärtävän valistuneiston pitäisi toimia jotta valtiovallalle palautuisi kyseinen yhteiskunnalle niin elintärkeä toiminto ?

Jotta lukija ymmärtäisi miten valtaisasta muutoksesta oikeasti on kysymys niin kuvailen lopuksi talousdemokratian visioni näin: Lopullisen lopputuloksen tulee olla se että valtiovalta, eli kansalaisten itseään edustamaan valitsemat luottoihmiset ja asiantuntijat saavat rahapolitiikan täydellisen hallinnan itselleen. Näin valtiovalta on sitten AINOA taho jolla valta luoda rahaa ja luottoa. Valtiovallan luoma raha on näin kokonaisuudessaa korotonta kansalaisille. Kansalaisen tarvitessa luottoa jotain hanketta varten valtiollisen kansallispankin edustaja myöntää lainan kansalaiselle. Laina voi olla koroton tai korollinen. Jos se on korollinen sen tulee olla hyvin matalakorkoinen ja korko tulee ohjautua suoraan valtion tulotilehin. Näin ollen kaikki raha joka yhteiskunnassa kiertää on ns täyttä rahaa - tai 100% rahaa. (vertauksena tämän päivän raha on
vain 2%-sesti rahaa)

Mihin sitten pankkeja tarvittaisiin ? Kansalaisille olisi luonnollisesti pankkitilit pankessa niin kuin tänäänkin. Ja maksuliikennettä olisi tilistä toiseen - pankista toiseen. Pankeilla olisi ainakin kolme tärkeätä toimintoa: kansalaisten tehokas ja välitön maksuliikennepalvelu, kansalaisten rahojen varastointipalvelu pankkitileillä ja kansalaisten ylimääräisen rahan edelleenvälittäminen sellaisille jotka tämä toisen ylimääräistä rahaa haluaa käyttää korvausta vastaan. Mahdollisesti erilaisia neuvontapalveluitakin edellisten lisäksi.

Talousdemokratian myötä pankeiltä siirrettäisiin siis pois nykyinen uusrahaluotottaminen - eli ns "luotonlaajennus" joka tätä nykyä seuraa Basel II-sopimusta. Tätä nykyä kun jopa 98% koko rahakannasta on pankkiluottoa - muutosprosessin tulisi olla vaiheittainen ja hallittu. Joku on ehdottanut 10% vuodessa - mikä tarkoittaa että kun vanhojen luottojen lyhennysten myötä rahaa poistuu kierrosta valtiovalta luo vastaavan rahamäärän korotonta rahaa järjestelmään jotta rahakanta ei supistuisi. Näin korottoman aitorahan osuus kasvaisi kohti 100%.
Tämä ehdotus on luonnollisesti valtaisa isku pankkien kannattavuudelle - mutta niin maailma vaan muuttuu ja kehittyy - mikään ei ole pysyvää ja lopullista, anteeksi vain.


Luonnollisesti pankkien epätoivoinen lobbaus nykyjärjestelmän ylläpitämiseksi näkyisi verisenä poliittisena taisteluna vailla vertaa nykyhistoriassa. Puolueet saattaisivat jakaantua kahtia - osa kannattaa pankkeja, toinen osa on talousdemokratian kannalla. Nähtäisiin lahjuksia, uhkia ja miksei jopa poliittisia murhia - koska kysymys rahan kontrollista on niin valtaisan iso kansainvälinen asia. Ja tieto toimivasta uudistuksesta voi levitä... Ajattele miten moni pankkitoiminnan myötä tienaa miljoonia jopa miljardeja tänään. Sisällissota 1918 kävisi ehkä vertauksena siitä mitä seuraisi. Propagandasotaa käytäisiin niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Osa median vaikuttajista huorisi pankeille - osa olisi vilpitön ja tajuaisi talousdemokratian suunnattoman potentiaalin ja puhuisi sen puolesta.

Mutta ihan kuin lääkäri parantaa suolistoloiset tehokuurilla - taloudellisen rahavallan loisia tulee poistaa vuodattamasta verta järjestelmästä. Ilman toimia potilas ennen pitkää kuolisi. Olen siis varma että jokainen joka näihin ajatuksiin perehtyy toteaa ennen pikää että muutos on kipeä mutta tarpeellinen.

1 kommentti:

Lars Osterman kirjoitti...

Saa vapaasti kommentoida. Arvostaisin jopa sitä.

;-)