keskiviikko 27. elokuuta 2008

Hyvikset ja pahikset

Ovatko Venäjä, Putin ja Medvedev pahiksia? Entä ovatko sitten Saakasvili, Georgia, USA, Natomaat hyviksiä ? Vai miten oikeasti on ?

Melko varmasti moni suomalainen on saanut sellaisen käsityksen että taas "se iso paha Venäjä tallaa pieniä demokratiaa rakastavia pikkuvaltioita". Näin ainakin jos on seurannut kannanottoja Suomen valtavirtamediassa nämä viimeiset viikot, Georgian kriisin aikana.
Nyt jälkeenpäin sama tahti jatkuu mutta erityisella tekoppyhyydellä mehustettuna kun erilaiset itseriittoiset totuudentorvet panevat parastaan.

Nykyistä Venäjän Federaatiota verrataan huoletta kilvan 1950-luvun Neuvostoliittoon. Muistutetaan Prahasta 1968 ellei itse Talvisodasta - ja Venäjällä pelottelemassa yritetään melko epähienostuneesti muokata kansalaisten mielipidettä venäjävastaiseksi ja kypsäksi hyväksymään mitäs muuta kuin sitä yhtä ja ainoata mikä laatikossa on jäljellä : Natokorttia.

Niin suuri on eräiden herrojen kaipuu päästä mukaan isojen poikien leikkeihin. Niin suuri on se herrojen sisäinen kaipuu päästä leikkimään sotaa ja rauhaa - ja kerrankin isoilla järeillä aseilla. Niin suuri on kaipuu valtaan.

Herroja tympii katsella vierestä kun isot pojat istuu iltaa Natopäämajassa. Alex Stubb on ilmeisen tympiintynyt Suomen natottomuuteen ja haluaa nyt järjestää asiat niin että pääsee sinne päämajan ison salin puhujanpönttöön kertomaan sitä SUOMEN iloista ratkaisevaa mielipidettä.

Mielipidettä ja viestiä mitä Stubb kuvittelee että kaikki nykyiset Natomaat tuskin malttavat odottaa kynsiään pureskelematta. Suomen tuleva suurasema Natossa häämöttää nyt ulkoministerin päiväunten horisontissa kiitos Georgian kriisin. Georgian kriisi tuo lisäksi hänelle joka päivä uutta julkisuutta.
Ja kansa kiittää (huokaus) - valtavirtamedian mukaan natointoilija-Stubb on jo kolmanneksi suosituin presidenttikilvassa.
ETYJ-Stubb, ulkoministeri-Stubb, Nato-Stubb - kaikki kamerat zoomaa miestä joka suoraan sanoen valehtelee niiden edessä. Niin sanoin sen ja toistan - valehtelee. (Valehtelu on Suomessa kova syytös - miten minä kehtaan sellaisia sanoa ? )

No mm siksi että ETYJ-puheenjohtajamaan ulkoministerinä Stubb kyllä tietää mitä siellä oikeasti tapahtui - eli että Venäjä toimi kansainvälisten sopimusten mukaisesti ja muutenkin varsin kohtuullisesti huomioiden Georgian provokaation laadun.
Ja tietää myös varsin hyvin että tällä kertaa Georgian presidentti on pahiksista pahin - ainakin objektiivisesti tarkasteluna. (Eli mennä nyt tapattamaan siviilejä tuossa mittakaavassa.)

Ja moitin häntä valehtelijaksi myös siksi että Stubb tietää että sanomalla sitä mitä sanoo hän tarkoituksessa mielistelee Brysseliä, Pariisia, Lontoota ja Washingtonia - ja saattaa saada namupalan joskus kiitokseksi siitä. Joku apologisti voisi toki puolustella häntä ja todeta tämän olevan " sitä uutta reaalipolitiikkaa" - aivan kuten ns "suomettuminen" aikanaan vain oli sitä samaa mutta silloista 70-luvun reaalipoltiikkaa.

Kaikki avainhenkilöt Stubb mukaan lukien kyllä siis tietävät mitä tapahtui - oikeasti. Ja silti nyt mediassa huudetaan julki kaiken maailman tekopyhiä protesteja, vaaditaan sitä ja vaaditaan tätä - ja vain Venäjältä vaaditaan. Silti annetaan Yhdysvaltojen vapaasti jatkaa Georgian aseistamista.
Ja sotarikoksiin syyllistynyt Saakasvili uhoaa koota armeijansa uudelleen ja valloittaa Ossetia takaisin - viis siitä että 90-95% ossetialaisista haluaa kuulua Venäjän Federaatioon.
Demokratia sallitaan vain kun se palvelee omia etuja.

“The territorial integrity and borders of Georgia must be respected, just as those of Russia or any other country,” Bush stated

Eli ennennäkemätön tekopyhyys suorastaan kukkii ja rönsyilee. Ajatellaan vaikka Irakia tai Afganistania. Ja kun Serbian provinssi Kosovo Yhdysvaltain tuella irroitettiin Serbiasta se välittömästi tunnustettiin lännessä - samoin Suomessa. Kummallista ettei nykyisiltä moraalinvartijoilta - Venäjän georgiatoimia kritisoivilta - silloin päässyt inahdustakaan. Mutta sanonta kuuluu - kenen leipää syö sen lauluja laulelee. Onko ehkä niin että Hornetteihin ei saada sitä kunnon aseistusta (mikä meiltä jo kerran evättiin) ellei aina ja joka paikassa mielistellä Yhdysvaltoja tuomitsemalla niitä tahoja jotka eivät suostu jenkkien monopolipelin sääntöihin. Olkoonkin että olisivat hyviksiä.

Valta on kuitenkin niin makeaa - ja ajatella jos pääsisi Condoleezan kanssa kiertämään Memorial Parkia colonial style hevoskieseissä. Ehtisi vielä ennen vuodenvaihdetta. Saa nähdä saako Vanhanen kutsun.

Ei kommentteja: