tiistai 25. tammikuuta 2011

TaSa: Tätä stressitestiä ei Suomikaan läpäiseKuvan lähde: Taloussanomat

Ote artikkelista:

Liian vähän
pääomaa

Tilastokeskuksen mukaan kaikilla suomalaisilla talletuspankeilla oli vuoden 2000 lopussa kotimaassa ja ulkomailla yhteensä saatavia noin 130 miljardia euroa. Tuon verran pankit olivat myöntäneet asiakkailleen lainoja ja tehneet muunlaisia sijoituksia.

Luku on suuri, mutta se ei sinänsä kerro mitään pankkien tai Suomen riskeistä. Riskin arvioimiseen tarvitaan vertailulukuja.

Pankkien riskejä voidaan suhteuttaa lukuisin eri tavoin, joista tässä saatavien kokonaismäärä suhteutetaan pankkien oman pääoman kokonaismäärään.

Suomen talletuspankeilla oli vuoden 2000 lopussa omaa pääomaa, kuten osake- tai osuuspääomaa ja muita oman pääoman eriä, yhteensä seitsemän miljardia euroa.

Kun oman pääoman seitsemän miljardia euroa suhteutetaan kaikkien saatavien kokonaismäärään, saadaan omavaraisuuden suhdeluvuksi 5,5 prosenttia.

Tästä seuraa näiden testien ensimmäinen hylkäävä testitulos. Kymmenen prosentin vähimmäisvaatimuksen saavuttamiseksi olisi pankeilla pitänyt kymmenen vuotta sitten olla kaksin verroin enemmän omaa pääomaa.

Oma kommenttini: Miten pankkien pääoma on arvioitu? Onko seurattu ns "mark-to-market"-sääntöä vai ovatkohan ne "pääomat" yliarvostettuja, kuten yleensä ovat...?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hiljattain mainittiin Damon Vrabelin poistaneen videosarjansa Debunking Money.
Se tietenkin löytyy yhä netistä:

http://www.dailymotion.com/relevance/search/damon+vrabel+debunking+money/1