keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Irlannin keskuspankin toimista epäselvyyttä

Ville Iivarinen kirjoittaa Uusi Suomen puheenvuorossa:
Irlantilainen sanomalehti Independent on saanut selville, että Irlannin keskuspankki on luonut 51 miljardia euroa tyhjästä ja jakanut tämän rahan pankeilleen. Tällainen toiminta on käsittääkseni laitonta EU:ssa ja ainakin se on kaikkia yhteisvaluutta-alueen periaatteita vastaan, mutta Euroopan Keskuspankin lausunnon mukaan on ihan ok, että Irlanti painaa itse omia eurojaan, kunhan heille ilmoitetaan asiasta. 51 miljardin euron summa on n. 25% Irlannin BKT:sta ja maan keskuspankki on luonut tämän rahan ilman, että sitä olisi ensin lainattu EKP:sta ja ilman, että tätä rahaa vastaan on laadittu minkäänlaisia valtion velkakirjoja, kuten Suomi ja kaikki muut Euroopan Unionin valtiot tekevät, mikäli haluavat saada lisää rahaa talouteensa, joten tämä 51 miljardia euroa on väärennettyä rahaa sanan kaikissa merkityksissä.

Joku voisi sanoa tätä suurimmaksi skandaaliksi euron historiassa ja yhteisvaluutan kuoliniskuksi, mutta ainakin toistaiseksi ainakin Suomen media tuntuu vaikenevan asiasta. Mistähän tämä voisi johtua? Ehkä siinä voisi herätä vähän liian monen mielessä kysymys, että miksi me maksetaan kiltisti omaa velkaamme ja vielä Irlanninkin velkaa samaan aikaan kun Irlanti toimii näin? Ja jos tämä on EKP:n mielestä ihan ok kunhan heille ilmoitetaan, niin voisiko Suomen Pankki ilmoittaa heille maksaneensa tänään Suomen 76 miljardin euron valtionvelan? Näin helppoa se on: kirjoita 76 000 000 000 ja paina "enter".


Uusi Suomi väittää sitten näin:

Internetin blogeissa leviävä huhu Irlannin luvattomasti ”tyhjästä luomasta” 51 miljardista eurosta on väärinkäsitys, sanoo finanssi- ja pankkialan suomalainen asiantuntija Uudelle Suomelle.

Puheenvuoro-blogipalvelussakin puhuttanut huhu on lähtenyt liikkeelle Irlannin Independent-lehden lauantaisesta artikkelista. Independent kertoo Irlannin keskuspankin luoneen itse [”printing its own money”] 51 miljardia tukirahasta, jota se jakaa maan pankeille. Lehden mukaan Irlannin keskuspankki ei lainaa summaa Euroopan keskuspankilta.

Uuden Suomen haastattelema asiantuntija uskoo, että uutista on tulkittu väärin. Hänen mukaansa puhe oman rahan painamisesta tarkoittanee vain sitä, että EKP:n ja IMF:n myöntämä tukipaketti kanavoidaan käytännön tasolla Irlannin keskuspankin ja sen taseen kautta. Tästä lienee hänen mukaansa sovittu hätäapupaketin yksityiskohdissa.

Asiantuntijan mukaan ilman hätäapupakettiin kuuluvaa erikoislupaa olisi ”täysin mahdotonta”, että euromaan kansallinen keskuspankki tekisi itselleen rahaa omin luvin. Jos tällaisesta paljastuksesta olisi kyse, olisivat maailman talouslehdet tarttuneet juttuun heti – nyt asiasta on kirjoitettu vain Irlannin Independentissä ja blogeissa.

Euroopan keskuspankin edustaja toteaakin Independentille, että Irlannilla on lupa varojen ”luomiseen”, kunhan EKP tietää asiasta.

Uusi Suomi ei keskiviikkona tavoittanut Suomen Pankin edustajia kommentoimaan tapausta.

Irlannin Independent on huolissaan siitä, että yksityisille pankeille jaettava hätäapulaina merkitään maan keskuspankin tileihin ja kaatuu näin ollen veronmaksajien niskaan.

Uuden rahan luominen tyhjästä nostaisi inflaation riskiä euroalueella. Independent kertoo EKP-lähteisiin nojautuen, että Irlannissa nyt luotu rahasumma olisi liian pieni vaikuttaakseen euroalueeseen merkittävästi.

******

Tässä kolme lähdeartikkelia. Ota sitten tästä selvää..

http://www.thedailybell.com/1690/End-of-Euro-Ireland-Prints-Own-Notes.html


http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/01/ecb-allows-irish-central-bank-to.html


http://www.independent.ie/business/irish/central-bank-steps-up-its-cash-support-to-irish-banks-financed-by-institution-printing-own-money-2497212.html


***

Ruotsalainen analyytikko Carl Norberg toteaa:

Blir minst sagt förvånad över att ECB låter irländska centralbanken förfalska 51 miljarder euro

Irland centralbank förfalskade 51 miljarder euro ur luften. Beloppets värde backas inte upp av statsobligationer. Inte heller är det ett lån från ECB eller någon annan. Pengarna är falska i alla bemärkelser.

Fakta i detta är att centralbanken ökar sina kontantstöd till irländska banker som finansieras av att institutionen skriver ut egna pengar .

Irish Independent redovisar i går kväll att Central Bank of Ireland finansierar € 51 miljarder i ett nödlåneprogram genom att skriva ut sina egna pengar.

Nu kan man väl säga att vi befinner oss på målrakan.

Sama googlen huonona suomennoksena:

Liioittelematta olen yllättynyt, siitä että EKP antaa Irlannin keskuspankin luoda 51 miljardia euroa.

Irlannin keskuspankki on ns "väärentänyt" 51 miljardia euroa tyhjästä. Tämän rahan arvo ei tukeudu valtion obligaatioihin. Rahat eivät myöskään ole EKP: n tai jonkun muun lainaa. Rahaa on siis ns "väärennettyä".

Keskuspankki tukee Irlannin pankkejat rahoittamalla taloutta omalla rahalla.

Irlannin Independent raportoi eilen, että Irlannin keskuspankki on rahoittanut taloussa€ 51 miljardilla hätälainamenettelyn puitteessa, painamalla omaa rahaa.

Nyt voi sanoa, että olemme euron loppusuoralla.

*

Ruotsalainen Stefan Andersson vuorostaan toteaa FB:ssä:
Jag har varit förvånad att det inte varit mer uppståndelse över detta, visst ser det väl ut som något dramatiskt är på gång.
Suomeksi: Olen ollut hyvin yllättynyt siitä ettei tästä ole noussut enemmän kohua. Näyttää nimittäin siltä kuin jotain dramaattista olisi meneillään.

14 kommenttia:

Rotten Woods kirjoitti...

Asiantuntija uusisuomi.fi:n jutussa jätetään nimettömäksi.
Onpa outoa.

Asiantuntija pelkää seurauksia.

Asia, jota hän kommentoi on mitoiltaan monumentaalinen.

Anonyymi kirjoitti...

Huumorin avulla salat julki:

http://www.youtube.com/watch?v=NOzR3UAyXao

Noita pätkiä on useampiakin YouTubessa. Kantsii kattoa!

-tomi

Anonyymi kirjoitti...

Taloussanomat kirjoittaa 20.1.2011
"Hätä keinot keksii – Irlanti painaa jo omia euroja"

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/20/hata-keinot-keksii--irlanti-painaa-jo-omia-euroja/2011854/12

Lars Osterman kirjoitti...

TS: "Kyse ei suinkaan ole väärästä rahasta, vaan virallisista ja laillisista euroista. Eikä kyse ole myöskään Irlannin keskuspankin luvattomasta sooloilusta."

Anonyymi kirjoitti...

Kerroppa kuinka tuo "laillinen" tapa tehdä rahaa tyhjästä eroaa pankkien "laillisesti" tekemästä rahasta.

Uusi Suomi:
http://www.uusisuomi.fi/raha/108446-villi-nettihuhu-irlannista-%E2%80%93%C2%A0nyt-puhuu-suomen-pankki

"Saarenheimo toteaa, että rahaa ei ole luotu tyhjästä.

- Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen."

Anonyymi kirjoitti...

Kertooko Wikipedia totta kun väittää, että Kosovon valuutta on euro. Tekeeköhän Kosovon oma pankki itse digieuroja luotonturvottamiskonstilla. Tarviiko edes mitään turvotella, kunhan kirjoittelee numeroita. Tuli vaan mieleen tästä Irlanti 51 mrd jutusta.
Nimimerkki epätietoinen.

Lars Osterman kirjoitti...

http://ebolakani.blogspot.com/2011/01/odotellaanpas-virallisen-totuuden-tm.html

Anonyymi kirjoitti...

Mielikuvitus lentää: Suostutellaan jonkin maan entinen pressa pressan arvovallalla neuvottelemaan joku paikka Euroopasta itsenäiseksi valtioksi. Neuvoteluille annetaan taustatukea ja kun onnistutaan niin järkätään miljoona taalaa ja papukaijamerkki, korjaan Nobel-palkinto.
Ja sitten digieuroja värkkäämään.
Näin voi tulevaisuudessa käydä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuomas Saarenheimo tarkoitti varmaan jotain tällaista (pohjustan hieman kauempaa):

Kun pankki luo rahaa (liikepankkiraha) sen saatavat ja velat kasvavat saman verran. Esim. 10000 euron autolaina. Pankki kirjaa kirjanpitoon saatavan 10000 ja velan 10000, joka on talletus asiakkaan tilille. Pankin varallisuus ei muuttunut, koska velat ja saatavat nousivat yhtä paljon. Jos tämä juuri luotu raha jää pankkiin, auton myyjän käyttötilille, täytyy pankin tallettaa keskuspankkiin vähimmäisvarantotililleen 2 prosenttia (Euroalue) tästä (keskuspankkirahaa).

Tämän keskuspankkirahan voi saada monella tapaa, mutta tässä esimerkissä pankki lainaa sen suoraan keskuspankista. Keskuspankki luo tarvittavan määrän (200) kyseisen pankin vähimmäisvarantotilille. Nyt keskuspankin saatavat nousivat 200, mutta myös sen velat kasvoivat 200, koska se on tuon tilillä olevan summan velkaa kyseiselle pankille, niin kuin pankitkin ovat velkaa tilien omistajille tileillä olevat summat. Keskuspankinkaan varallisuus ei siis muuttunut.

Nyt yhtälöön lisätään korko, joka lainoista aina maksetaan. Kun 10000 autolainasta peritään esim. 2000 korkoja, pankin varallisuus kasvaa tuon 2000, koska nyt sen velkoja on kuoletettu enemmän kuin niitä syntyi lainan anto (rahanluomis) hetkellä. Nyt pankki voi luoda tuon 2000 edestä rahaa palkkoihin, osinkoihin, jne. Jos se luo koko rahalla, sen saatavat ja velat ovat jälleen tasan, mutta se voi jättää taseen myös plussalle eli saatavat ovat enemmän kuin velat.

Sama koskee keskuspankkia. Se pyytää korkoa tuosta 200, jolloin sen varallisuudelle käy täsmälleen edellä kuvatulla tavalla. Näistä korkotuloista keskuspankki maksaa kulunsa ja osingot osakkeenomistajille (Euroopassa osakkeenomistajat ovat valtioita sekä yksityisiä anonyymejä omistajia). Kaikkia tuloja ei kuitenkaan käytetä, vaan tase jää plussalle eli saatavat ylittävät velat.

Tuo ”ylimäärä” on se tase-erä, josta Saarenheimo puhuu. Eli tässä tapauksessa keskuspankki ei lainaa sitä rahaa, vaan pääomittaa pankkeja antamalla niille rahaa, joten keskuspankki ei voi luoda sitä tyhjästä, koska vain sen velat kasvaisivat, mutta saamiset eivät. Siksi tässä tapauksessa keskuspankilla on oltava tuo raha plussana taseessa. Sinne sitä on kertynyt koroista, joita se perii liikepankeilta ja valtioiden osuuksista sen pääomittamisessa.

Toni

Anonyymi kirjoitti...

Täsmennän hieman omaa sekavaa kirjoitusta.

Jos pankki ei käytä kaikkea koron tuomaa varallisuuden kasvua palkkoihin, osinkoihin, jne, niin sen tase ei tietenkään jää positiiviseksi (silloin kirjanpito on väärin). Se ylijäämä menee pankin pääomaan, joka on taseessa aina vastattavaa (velat) puolella. Eli kirjanpito on aina tasan saatavat ja velat.

Sama koskee tuota keskuspankkia. Eli kun keskuspankki tässä tapauksessa antaa liikepankeille rahaa, sen velat kasvavat. Nyt sen täytyy siis vähentää velkoja jostain saman verran. Se jostain on tietenkin oma pääoma. Nyt keskuspankin kirjanpito on taas tasan, velat vain vaihtoivat paikkaa kirjanpidossa.

Tätä Saarenheimo siis todennäköisesti tarkoitti sanomalla, että kyllä se raha aina jostain tulee.

Toni

Anonyymi kirjoitti...

Spekuloin vielä vähän.

Nyt ei oikein ole selvää onko tuota rahaa annettu vai lainattu pankeille (riippuu näköjään lähteestä).

Jos sitä on lainattu, niin silloin tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Raha on luotu niin kuin edellä ensimmäisessä viestissäni kerroin.

Se mikä saattaa olla poikkeavaa on se, että pankkien täytyy normaalisti antaa aina vakuus (pantti) keskuspankille keskuspankkilainaa vastaan. Ilmeisesti nyt nämä luottokelvottomat pankit antavat vakuuksina "vessapaperia" eli täysin kelvottomia velkakirjoja, jne.

Ne tulevat kenties näkymään tulevaisuudessa tappioina keskuspankin kirjanpidossa. Ja siinä vaiheessa keskuspankilla täytyy olla omaa pääomaa (tai millä nimellä sitä special rahastoa haluaa kutsua taseessa) kuittaamaan syntyneet tappiot.

Toki eihän noita keskuspankkien kirjanpitoja kukaan koskaan ole päässyt katsomaan, joten mistä sitä tietää mitä siellä kikkaillaan...

Toni

Anonyymi kirjoitti...

Jatkanpa vieläkin.

Eli yleensähän nuo keskuspankkirahan huutokaupat kuuluu EKP:lle. Haloo tässä asiassa on ilmeisesti siis se, että Irlannin keskuspankki antaa itse suoraan tällaista rahoitusta. Toisaalta keskuspankit toteuttavat EKP:n politiikkaa, joten jos EKP on antanut luvan tällaiseen operaatioon, niin onhan se silloin laillista.

Syitä siihen miksi tämä likviditeetin lisäys tehdään suoraan Irlannin keskuspankin taseeseen, eikä EKP:n kautta, voi vain arvailla.

Ehkäpä jotain on tekeillä...

Toni

Rotten Woods kirjoitti...

Toni,
ei mitenkään sekavaa. Kiitos.
Viimeisimmän kommenttisi pohjalta:

Onko niin, että minkä tahansa valtion keskuspankki voisi kirjanpitokikkailun tai -salaisuuden turvin ryhtyä pelastamaan/rahoittamaan maassaan erilaisia kroonisesta likviditeettivajeesta kärsiviä toimintoja? Kunhan vain kertoo asiasta EKP:lle.

Kansallisvaltion keskuspankki voisi tehdä rahaa (vessapapereillaan) liki ilmaiseksi enemmänkin. Nythän Irlannin tapauksessa hynää tehtiin ja sitä syydettiin vain pankeille niiden "pelastamiseksi". Tai, KUKA MEISTÄ LOPULTA tietää, mihin?
Jospa rahaa valtion keskuspankkitasolla on tehty käytännössä liki ilmaisia digitaaleja myös ulkomaanvelan maksuun?

Siitä ei ole pitkä matka ajatukseen, että tuohta lipsahtaisi myös terveydenhoitoon, koulutukseen, kulttuuriin, tiestöön, halpaan rakentamiseen...
Näitähän riittää.

Että siis joulu vihdoin olisi tullut, ainainen, ihmiskunnalle. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Rotten Woods.

Keskuspankkien tehtävä on pitää pankkijärjestelmä pystyssä, toimia siis "viimesijaisena rahoittajana/lainaajana". Eli kyllä tämä (myös Saarenheimon mukaan) voitaisiin toteuttaa kaikissa Euromaissa, kunhan EKP:ltä kysytään lupa ja he asian sitten siunaavat (olipas uskonnollinen termi).

Mutta ne rahat ovat vain pankkien pelastamiseen eli pääomittamiseen ja niiden vähimmäisvarantojen lisäämiseen. Noita mainitsemiasi hyödyllisiä kohteita ei valitettavasti ole mahdollista näin rahoittaa (ainakaan virallisesti). Mutta jos tahtoa löytyy, niin voisihan sitä rahaa kanavoida pankeista eteenpäin niin, että "vilppi" ei paljastuisi. Kanavoivathan ne nytkin niitä tietyille tahoille veroparatiiseihin jne.

Tosin vanha Maastrichtin sopimus Ja nykyinen Lissabonin sopimus (taisi olla artiklat 107 ja 123) kieltää suoran keskuspankkirahoituksen vain valtioille ja muille julkisyhteisöille, joten mainitsemasi rahoitus terveydenhoitoon jne. saattaisi olla laillistakin, jos ne ovat yksityisiä yrityksiä. Mutta silloin se taas luultavasti hyödyttäisi vain pientä eliittiä, eikä kansalaisia ollenkaan, niin kuin ei pankeille rahan syytäminenkään.

Tuosta edellä mainitusta en ole ihan varma, kun en ole aikoihin noita artikloja lukenut, niin en muista kiellettiinkö siellä keskuspankkirahoitus myös yksityisille yrityksille, poislukien tietenkin pankit.

No niin tai näin, kyllä se päivä vielä koittaa kun Suomessa(kin) tehdään niin kuin sanoit ja meillä on Joulu ainainen! :)

Toni