tiistai 4. toukokuuta 2010

John Perkins: kehitysmaiden talouksien ammattitappaja katumapäällä

Voima.fi esittelee John Perkinsin uusinta kirjaa: Hoodwinked
1970-luvulla John Perkins oli "talouden ammattitappaja". Hänen kohteenaan oli kolmannen maailman valtiot ja niiden resurssit. Keinoina olivat päättäjien lahjonta, suostuttelu ja kiristys. Vuonna 2004 hän teki kuitenkin pitkään lykkäämänsä täyskäännöksen: Perkins toi julkisuuteen suuryhtiöiden likaisen edunvalvonnan bestseller-kirjassaan Confessions of an Economic Hit Man. Mutta miten Perkins korjaisi vääryydet?

Perkinsin uusin Hoodwinked-kirja on selonteko nykytilanteesta ja siitä, miten voisimme taistella vastaan nyt, kun todellinen valta on siirtynyt valtiotason poliittisilta toimijoilta globaaleille yrityksille. Nämä kun hallitsevat lobbaamalla politiikkaa ja omistussuhteilla mediaa

Perkinsin viimeisimmän kirjan ideana on se, miten meidät länsimaalaiset on islantilaisten tavoin huiputettu uskomaan esteettömän kapitalismin lupauksiin. Oli ekonominen tai sosiaalinen hintalappu miten suuri hyvänsä.

Maailmanlaajuinen talouskriisi on hyvä tilaisuus nähdä systeemin heikkoudet. Mutta miten talousjärjestelmää voitaisiin muuttaa?

"Meidän pitää ensin tunnustaa, että olemme luoneet epäonnistuneen järjestelmän. Äänestäminen ei ole paras muutosvoima. Meidän tulee olla tietoisia siitä, että poliitikot ovat hyvin riippuvaisia yrityksistä rahoituksensa suhteen ja lobbaajien sekä yritysomisteisen median vaikutuspiirissä", Perkins varoittelee. "Se mitä voimme tehdä, on muuttaa itse yrityksiä ja saada ne määrittelemään uudelleen päämääränsä. Sen sijaan, että ne vain maksimoisivat voittojaan, niiden pitäisi sitoutua tekemään maailmasta oikeudenmukaisempi ja kestävämpi paikka."

Muutos kouraisisi elämäntapaa tavallisesta kuluttajasta johtoportaisiin. Hoodwinked-kirjassa hyökätään suoraan lehtien sivuilla glorifioituja yritysjohtajia ja näiden ylisuuria palkkoja vastaan.

Lue loput

*

Perkins on tosiaankin vieraillut Islannissa mm viime vuonna ja todennut islantilaisten joutuneen samankaltaisen taloustorpeedohyökkäyksen kohteiksi. Kaikki alkaa yleensä ylisuurilla investoinneilla. Näitä haastatteluja löytää YouTube:stä.

Minusta Olkiluodon uusi ydinvoimalahanke alkaa haiskahtaa samanlaiselta yli-investoinnilta.
Onhan tämä jo tällä erää maailman seitsemänneksi kallein hanke - vaikka urakka on kaikkea muuta kuin valmis.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world%27s_most_expensive_single_objects

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei taida tähän aiheeseen liittyä, mutta luin eilen lehdestä, miten jo ennestään velkataakan alla oleva suomi tukee Kreikkaa 1,5:dellä miljardilla eurolla. Miten se on mahdollista ja kenen rahoilla, eikä meitsiltä ole TAASKAAN kysytty mitään :( Miten suomella on varaa tukea muita tässä tilanteessa?

Nimimerkki: Muutanko ulkomaille?

Tomi Astikainen kirjoitti...

Fifin Perkins-kirjoitukseen oli kommentoitu, että "1800-luvun länsimainen tehdastyöläinen teki töitä 14 tuntia vuorokaudessa kuutena päivänä viikossa tiukan kurin alaisena. Muutos tapahtui työväen järjestäytyneen toiminnan avulla."

Oli pakko kommentoida siihen, että kyllä se muutos tapahtui lisääntyneen automaation myötä. Koneet on jo nykyään valjastettu tekemään suurin osa siitä työstä mitä ihminen teki vielä eilen. Nykyjärjestelmässä se ei ole pelkästään hyvä asia, koska tässä velkavetoisessa järjestelmässä ihminen tarvitsee työpaikan saadakseen rahaa. Mutta rahaa ei voi syödä.

Perkins on hyvillä jäljillä kun puhuu Islannin viljelymahdollisuuksista, mutta menee metsään tässä "kuluttajan valta" ajattelussa. Jos oikeasti haluamme valtaa meidän pitää kieltäytyä olemasta kuluttajia. Samalla voimme kyseenalaistaa työn, rahan ja omistamisen käsitteet.

Anonyymi kirjoitti...

Eli, aloitettaisiinko ensimmäisenä boikotoimaan mm. Israelilaisia ja amerikkalaisia tuotteita? Ja kaikkea halpisp****a.

Sitten voitaisiin yhdistyä "Porkkanamafian" tavoin, mikä tarkoittaa porkkanan antamista kepin sijaan kauppiaille, joka taas käytännön tasolla merkitsee sitä, että sitouduttaisiin käyttämään jonkin tietyn kaupan palveluja omalla alueella, jos kauppias tulee vastaan omilla ekoteoillaan, esim. käyttämällä hyväksi alueen lähituottajia, poistamalla kassalta muovipussit, jne.

Laitettaisiin raha kiertämään lähialueella ja käytettäisiin hyväksi oman alueen palveluja, käsityötuotteita, jne.

Anonyymi kirjoitti...

Olkiluodon touhut alkaa olla jo aika naurettavia. Mietityttää myös turvallisuustekijät eläessä lähialueen asukkaana. Jossain vaiheessa viime keväänä Olkiluoto syötti kaikenlaista propagandaa ydinvoiman, sekä ydinjätteen turvallisuudesta suhteessa ihmisiin, mutta kuka uskoo ...