tiistai 4. toukokuuta 2010

Eduskunta puhuu Kreikasta

Kuuntele joko suoraa lähestystä... tai edellisten istuntojen nauhoituksia.

http://www.goodmoodtv.com/internettv/application/eduskunta/system/Eduskunta.html

Noin tunnin tai puolentoista jälkeen keskustan Markku Uusipaavalniemi pyysi minuutin puheenvuoroa missä totesi ratkaisun olevan se että EU perustaa uuden pankin joka muidenkin pankkien tavoin luo rahaa tyhjästä - mutta tällä kertaa ilman velkaa. Tämä pankki voi luoda rahaa Kreikkaan ja koko Eurooppaan jolloin yleinen likviditeetti nousee ja Eurooppa nousee lamasta.

http://areena.yle.fi/video/952833

Kukaan ei kommentoinut, vastannut tai muulla tavoin viitannut Uusipaavalniemen puheenvuoroon. Tästä voimme nähdä millä lailla talousdemokratian ilosanomaa vastaanotetaan - vaikenemisellä.

Jos nyt tuosta Uusipaavalniemen puheenvuorosta jotain sanoisi niin minusta hän olisi voinut pyytää pitempää puhujapönttöpuheenvuoroa ja sieltä käsin ampua alas koko nykyisen loismaisen rahajärjestelmän joka vain ja ainostaan on olemassa jotta vaurautta vaihvihkaa huomaamatta siirtyisi pankkiireille.

Uusipaavalniemi olisi voinut muistuttaa että ne 300 miljardin lainat joita Kreikan "on pakko" maksaa - itse asiassa ovat silkkaa kirjanpitoa. Lainat on luotu näppäimistöä klikkailemalla muutamassa minuutissa Kreikan valtion velkakirjoja vastaan. Tässä ei ole mitään juhlavaa. Tässä ei ole mitään muuta kuin pankkiirien vanha kikka jolla kaikki maailman kansalaisia rahastetaan korollisten valtiolainojen avulla.

Uusipaavalniemen ratkaisu on minusta ihan oikea. Nykyisten EU-säädösten ja sopimusten varjossa yhteinen uusi kehityspankki voisi hoitaa elektronisen digirahan ilman velkakytkyä kerralla ihan koko Euroopalle. Tai - tietysti delegoiden tehtävän jäsenmaiden keskuspankeille - ja miksei sitten vielä maakuntatasolle joidenkin uusien maakuntapankkien kautta. Näillä keinoin Kreikka ja kaikki muutkin Euromaat pääsisivät veloistaan ja talous palautuisi normaaliksi.

Ja mitä tärkeintä kun käytettävä raha ei ole velkaperusteista - talouskasvuakaan ei tarvita.
Uuden rahan levitys tapahtuisi tehokkaimmin ja oikeudenmukasimmin 1000-1200 euron perustulona koko Euroopan väestölle.

Olisi todella toivottavaa ettei M15 jätä eduskuntaa ihan vielä. Jos kaikki menee nappiin hänellä on seuraavalla vaalikaudella useampikin sielunveli tukenaan.

Päivitys 12.5

1. Richard Werner: Ratkaisu on se että Kreikan keskuspankki ostaa Kreikan valtion obligaatioita.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/columns/commentary/20100507dy03.htm


"If for whatever reason one decided to bail out Greece, one should opt for the most efficient and least costly method. This would be for the European Central Bank's Greek branch (aka the Bank of Greece) to purchase Greek government bonds."

2.
Markku Uusipaavalniemi (Kesk.) | Eduskunnan täysistuntojen puheenvuorot | Toista | Yle Areena | yle.

http://areena.yle.fi/video/974633

3.

http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/12/keskustapuolueessa-on-yksi-ainoa-alykas-ja-rehellinen-kansanedustaja/

Päivitys: 17.5 Talouselämä kirjoitti kreikkalaisten ja monen muun europiirii pyrkivän valtion vilpillisestä touhusta jo tammikuussa 2005. Mikään ei siis tullut yllätyksenä - kaikki on teatteria.

http://www.talouselama.fi/uutiset/article161228.ece#

Kreikan valtiovarainministeri Georgios Alogoskoufis myönsi kuukausi sitten edellisen hallituksen peukaloineen kansantalouden kirjanpitoa vuosien ajan niin, että talousluvut näyttävät täyttäneen Euroopan rahaliiton kasvu- ja vakaussopimuksen ehdot. Todellisuudessa Kreikan budjettivaje ei ole koko jäsenyyden aikana pysynyt sallituissa rajoissa.

Italiakin joutui äskettäin komission luupin alle, koska maan valtionvelka ei ole vähentynyt tasapainolaskelmien edellyttämässä tahdissa. Italian kassa- ja suoriteperusteiset laskelmat ovat näyttäneet vuodesta toiseen aivan eri lopputuloksia. Tämän ei pitäisi olla mahdollista.

Italiankaan vaje ei todennäköisesti ole pysynyt sovitussa alle kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta muuten kuin vippaskonstein. Italiassa ei ilmeisesti kuitenkaan ole kyse suoranaisesta väärennöksestä, vaan sääntöjen rajoissa tapahtuneesta luovasta kirjanpidosta, jossa vaje kaunistuu vuodesta toiseen kertaluontoisilla erillä. Tämäkin on tosin sopimuksen hengen vastaista.

Italian kikkailu ei ole uutta. Maa pääsi alunperin rahaliittoon kahmimalla erikoisveroilla valtion kassaan kaiken irtorahan ja lykkäämällä kaikkia mahdollisia maksatuksia.

20 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

En kyllä haluaisi olla samassa rahayksikössä kuin Kreikka, Italia ja muut sutkivaltiot, varsinkaan silloin kun heillä on rahanluontivalta omantunnon mukaan. Kusisivat senkin kuitenkin.

Meinasin kirjoitella uusikselle, mutta näyttää että hän on jo täysin asiantasalla.

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei Talousdemokraattisella puolueella ole ehdokasta ensi vaaleissa, niin sitten Uusipaavalniemi on kai ainoa vaihtoehto. Paitsi ettei Pohjanmaalla voi häntä äänestää.

Shiny Mama kirjoitti...

Sentään Aamulehti uutisoi aiheesta asiallisesti..!

Aamulehti: Hätäapua pankeille

pökkelström kirjoitti...

Hei,
Olen seurannut tätä blogia ja sisäistänyt paljon tämän kautta tätä maailmalla vallitsevaa talousjärjestelmää.

Se mikä itseäni ihmetyttää on se, että miksi ne pankit joutuvat vaikeuksiin tai konkurssiin, jos ja kun he voivat ikäänkuin luoda rahaa tyhjästä?

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu että Uusipaavalniemi on ainoa ihminen eduskunnassa joka oikeasti ymmärtää kyseisen kuvion. Se on aika surullista. Toivottavasti mies jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan arkadianmäellä, jatketaan me taistelua "tällä puolella".
--
Kiitokset myös Larsille silmiä avaavasta blogista.

Lars Osterman kirjoitti...

Pankit imevät jatkuvasti varallisuutta yhteiskunnasta ja lähettävät sen edelleen selvästi ylipalkatulle henkilökunnalleen, törsäävät mainoksiin ja ties mihin. Lisäksi maksavat huomattavia bonuksia - puhumattakaan osingoista.

Lisäksi pankeilla on BIS:in ja Finanssivalvonnan pääomavaatimukset ja stressitestit joten jos joku isompi laina jää maksamatta takaisin KIRJANPITO näyttää punaista vaikka pankilla ei ole mitään todellista hätää.

KIRJANPITO on se mikä määrää.

Lars Osterman kirjoitti...

Anonyymi,

Voi hyvinkin olla että raha-ja-pankki-teema on useamman puolueryhmittymän tai vaaliliiton ohjelmassa Suomen Talousdemokraattisen Puolueen tilanteesta riipumatta.

Näyttää vähän siltä kuin aihe olisi nyt yhtäkkiä otettu monen pienryhmän ohjelmaan...näin "sisäpiiritietona".

Lars Osterman kirjoitti...

Sen OP-esimerkin kaivaminen kestää hieman. Saat tyytyä Nordea-analyysiin jonka eräs tuttavani teki. Tässä löytyi yli 100 kertainen vivutus.

Nordea-esimerkki
Vaikka miulta löytyy kaks kaupallista tutkintoa (merkonomi ja KTM) en osaa varmasti täydellisesti lukea noita pankkien taseita. Miusta tuossa kuitenkin tärkeimmät rivit on nämä (Miljoonaa euroa):

Käteiset varat ja keskuspankkitalletukset 2 104
Luotot yleisölle 213 985


Tuosta laskettuna näkee, että 2104 miljoonaan "base moneylla" (se high-powered money) on luotu 213985 miljoonaa luottorahaa, eli reservit on noin 1%. Jos kattoo tuoreinta osavuosikatsausta (Q3/2009) niin tuo on enää 0,7%. Jos joku ei ymmärrä vieläkään niin tässä huippumoderni laskukaava tuolle prosenttiosuudelle:

alkuperäisen keskuspankin liikkeelle laskeman fiat-moneyn osuus
= 100 x (2104 : 213985)

Tässä on ollut money multiplier 101,7:1 mikä on aika paljon enemmän kuin kaikenmaailman vanhoissa dokkareissa vilisevä 10:1. Aika valaiseva esimerkki.

Matemaattinen todistusaineisto löytyy täältä:
money_creation

Ja jos haluaa itte leikkiä tällä kaavalla niin sen saa täältä:
nordea

Sitten siellä taseen vastattavaa-puolella on tämä rivi:

Yleisön talletukset ja muut velat yleisölle 126 452


Tämä on siis uutta käyttörahaa (commercial bank money) mikä on luotu money multiplierin avulla ja palautunut takaisin pankkijärjestelmään talletuksina. Se ei siis välttämättä oo lähtöisin just tuosta Nordeaan "pääomitetusta" base moneysta vaan tullut ympäri-ämpäri maailmaa. Talletuksille maksetaan korkoa aina talletusjakson alhaisimman summan mukaan, joten pankit ei pääse sillä köyhtymään. Niin kuin uutisista voi lukea Nordea tahkoaa muikeaa tulosta kvartaali toisensa jälkeen.

(Ainii, jos joku ei sitä tiennyt niin taseen vastaavaa ja vastattavaa -puolet on oltava aina samat. Muuten laskelmassa on tapahtunut virhe.)

Nordea Q3/2009: nordea Q3
__


EKP:n direktiiveissä lukee että pankin reservit pitää olla 0-2% suhteessa luottoihin. Tämä tarkoittaa että 2000 euron reservitalletus Suomen Pankkiin oikeuttaisi 50-kertaiseen eli 100.000 euron luottoon.

Julkiseyhteisöille lainatessa pohjaa tai rajaa ei ole. (0%)

Simon Dixon ja Katherine Austin Fitts ilmoittavat keskimääristen luottolaajennuksen perustuvat pääomanvivutukseen joka on luokkaa 165x. Nordean 100+ tarkoittaa siis että "se pärjää hyvin stressitestissä"...

Lars Osterman kirjoitti...

http://feedproxy.google.com/~r/MaxKeiserBlog/~3/RXhcDXdk-o0/max-keiser-goldman-sachs-fraud.html

Tästä selviää yhtä ja toista...siitä miten reservivaatimukset ovat kadonneet - erityisesti vuoden 2004 jälkeen.

Mika kirjoitti...

Kiitos Lars havainnollisista aineistoista Nordeankin osalta! Nyt on käytännössäkin erittäin selvää se, mistä myös Lyndon LaRouche on paasannut, eli: Rothschild -suvun pyörittämästä Inter Alpha -ryhmästä tämän toivottomasti saastuneen monetaristisen järjestelmän yhtenä pääpukaripesäkkeenä, johon Nordeakin siis kuuluu.

pökkelström kirjoitti...

https://www.op.fi/media/liitteet?cid=151134419

Tossa on Oulun Osuuspankin tuloskatsaus kesä-tammikuu 2009

Vakavaraisuussuhteeksi mainitaan 14,6%. Onko tuosta katsauksesta tehtävissä mitään johtopäätöksiä Osuuspankin toiminnan suhteen?

Lars Osterman kirjoitti...

No ei se tarkoita muuta kuin että pankin johto haluaa antaa tuollaisen kuvan tilanteestaan. Emme voi tietää onko pankin tase tilanteen tasalla vai sisältääkö se "pilvilinnoja" eli yliarvostettuja kohtia.

Tilintarkastus ja konsultointi ovat usein saman katon alla ..kuten Arthur Andersen & Co aikanaan osoitti.

Ebe kirjoitti...

11.5. klo18 mielenosoitus Kreikan tukipakettia vastaan

Facebookissa: Mielenosoitus - Kreikka-tukipakettia vastaan

Kaptah kirjoitti...

Live kuvaa Ateenasta webbikameroilla.
Nauttikaahan ;)

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=55287

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=55288&cid=86

Anonyymi kirjoitti...

Muutama kysymys kommentin sijaan.

Katselin tuota Nordean Q3/2009 tasetta ja se antaisi ymmärtää, että kun varat = velat+oma pääoma niin antaakseen esim 100k lainan (eli kasvattaa lainasaatavia i.e. varoja) pankin on saatava raha jostain (esim. talletuksina), jotta taseen summat täsmäisivät.

Toinen mikä raportista pistää silmään on korkomenojen ja -tulojen suhde, joka on luokkaa 50%. Tämäkin viittaisi siihen suuntaan, että Nordean on jostain tarvinnut hankkia lainaamansa raha. Miksi muuten korkomenot olisivat noin suuret?

Olen pitkään pohtinut missä raha syntyy ja kuinka paljon siitä pankit hyötyvät ja tullut sellaiseen tulokseen, että yksittäinen pankki hyötyy vain saatujen luottojen ja annettujen luottojen erotuksen (edellä esitettyjen perusteella). Vaikka kokonaisuutena pankkijärjestelmä pystyykin kasvattamaan kierrossa olevaa rahan määrää vakavaraisuusvaatimusten mukaisesti ja keräämään korot koko summasta.

Ainoa poppoo joka oikeasti nettoaa koko lainan koron puhtaana ovat nämä ns. keskuspankit, jotka todella taikovat rahan tyhjästä ja myyvät sen koron hinnalla valtioille.

En ole saanut itseäni vakuuttuneeksi että "tavalliset" yksityispankit voisivat laittaa rahaa kassaansa ja myöntämään tämän perusteella 100x lainoja.

Jos jollain tällaisesta on jotain luotettavia näyttöjä niin kiinnostaisi nähdä.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä Suomen Pankin ekonomistit tietävät kuinka raha syntyy. Tässä suora lainaus:

Raha on kuitenkin suurimmaksi osaksi nykyään vain elektronisia merkintöjä liikepankkien (+ säästö- ja osuuspankkien) tietojärjestelmissä ns. liikepankkirahaa. Yksinkertaisimmillaan raha syntyy seuraavasti. Pankki myöntää asiakkaalleen lainan, sanotaan 10 000 euroa. Pankki merkitsee kirjanpitoonsa velan asiakkaalle (=asiakkaan talletus) ja vastaavan saamisen asiakkaalta. Kun asiakas maksaa lainansa pois, hänen on järjestettävä jostain tililleen vastaava summa, jolloin sekä saamiset että velat kumotaan pankin kirjanpidosta.

Esimerkki:

Vähimmäisvaranto EU:ssa 0-2 prosenttia. Käytetään esimerkkiin selkeyden vuoksi 1 prosenttia.

Askel 1. Pankki saa talletuksen 100.
Askel 2. Pankki tallettaa 100 keskuspankkiin shekkitililleen.

Nyt pankin velat ovat 100 ja saatavat 100.

Askel 3. Pankki myöntää lainan 9900 merkitsemällä sen talletuksena asiakkaan tilille. Sama summa merkataan myös pankin saatavaksi. Nyt pankissa on talletuksia (velkoja) 10000 ja pankilla on saatavia 10000. Tuosta 10000 talletuksesta on siis otettu prosentti eli 100 vähimmäisvarantoihin ja lainattu loput eli 9900. Pankki siis loi kirjanpidolla 9900 uutta rahaa. 99 kertaisesti alkuperäisen talletuksen, joka voi tulla lainaamalla keskuspankista, muilta pankeilta, tai asiakkaalta (pihtiputaan mummo).

Toni

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran vielä lisäystä, että EU:ssa keskuspankkirahoitus valtioille on kielletty. Eli valtiot lainaavat yksityisiltä liikepankeilta, jotka luovat rahan edellä mainitulla tavalla. Suomen päämarkkinatakaajat ovat:

Barclays Capital,BNP Paribas, Citycroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Commerzbank AG, HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Merrill Lynch International, Morgan Stanley & Co., Nordea, Pohjola Pankki, Royal Bank of Scotland ja Société Générale.

Nämä voi tarkistaa Valtiokonttorin sivuilta.

Toni

Jouko Piho kirjoitti...

Jos tulen valituksi eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä ensi vuoden vaaleissa, tulen ajamaan talousdemokraattista linjaa, EU:sta eroamista ja omaan rahaan siirtymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jouko Piho

Toivottavasti harkitsette Jouko Pihon äänestämistä...

Hän puolustaa erittäin kovasti Israelin valtiota uskonnon pohjalta = eli tätä nukyistä rahajärjestelmää hyväksikäyttää tahoa. Siinä vasta erinomainen puolestapuhuja talousdemokratialle.

Anonyymi kirjoitti...

Video poistuu Areenasta 3.6.2010 klo 19.20. Sinne sitten katoaa Markun puheenvuoro. Jospa joku saisi videon Youtubeen muistoksi?