torstai 9. syyskuuta 2010

Vuosisadan lainaus

"If men can create electronic bookkeeping entries representing debt and loan them into circulation, men can surely create electronic bookkeeping entries as a payment and spend them into circulation with no debt. Which do you prefer?".

- Gregory K. Soderberg, Rep. Candidate MN. Lt. Gov., 2010


Jos ihminen voi luoda velkaa sähköisin kirjanpitoviennein - ja lainata tätä velkaa rahaksi yhteiskunnan rahakiertoon, niin ihminen voi varmasti myös luoda maksuvälineitä sähköisin kirjapitoviennein ja kuluttaa nämä osaksi rahakiertoa ilman velkaa. Kumman sinä valitsisit?


Lisäys 10.9:

Tarkennuksena: tänään systeemi on tämä: "banks monetize debt"..eli suomeksi pankit rahallistavat velkaa (muuttavat velkasitoomuksia uudeksi rahaksi). Allekirjoitat velkakirjan - ja heps kukkuu - pankki muuttaa velkasitomuksesi pankkiluotoksi. Pankkiluotto vuorostaan näkyy tililläsi numeroina - eli rahana. Tämä pankkien rahallistama velka kelpaa siis maksuvälineenä Suomessa. Tänään 98,5% kaikesta rahasta on tällaista rahallistettua velkaa.
Kaikki maksuvälineemme siis ovat jonkun toisen lainaa - eli olemme täysin vailla pysyvää rahaa. Jollei joku jatkuvast ota velkaa ainakin samoissa määrin kuin vanhoja lainoja lyhennetään, rahamäärä supistuu ja syntyy "matalasuhdanne".

Systeemi voisi olla toisin. Julkisen vallan eli yhteiskunnan yhteinen pankki voisi kirjata rahaa olemaan ilman kenenkään velkasitoomusta. Rahan vastineena voisi olla yhteiskunnan infrastruktuuria (rakennuskanta, tiestö, satamat, sillat, lentokentät, kanavat, tunnelit, vesi- ja viemäriverkosto jne) Tässä tilanteessa yhteiskunnan vaihdon välineen määrä EI olisi riippuvainen pankkien lainapolitiikasta.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Neuvostoliitossa ei taatusti yksityisillä pankeilla ollut rahanluonti-oikeutta. Eivätkä kansalaiset eläneet velkataakan alla. Missä siellä sitten mentiin vikaan ?

Anonyymi kirjoitti...

Hei !

En ole vähään aikaan tänne kommentoinut, mutta nyt on pakko sanoa jotain. Luin Taloussanomien kommenttiosasta "Korskeasta orhista velkaruunaksi" tarinan, joka todella kosketti syvältä. Siinä on asian ydin niin että jokainen tauno tajuaa mistä on kyse.

Nyt pojjaat, tuutatkaa tuota tekstiä joka helevitin palstalle, että ihmiset saadaan heräämään ! Minut tuo teksti herätti, jauskon että myös monet muut ovat valmiina tukemaan näitä ponnisteluja !

Tsemppiä Larsille, täysillä eteenpäin !

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen kommentoija taisi viitata seuraavaan Jani Laasosen tekstiin: http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/2010/03/36-korskeasta-orista-noyraksi.html