lauantai 12. kesäkuuta 2010

Kesäkuinen lyhyt raportti

Tällä blogirintamalla on tänä keväänä - ja alkukesällä ollut melko hiljaista johtuen monestakin asiasta. Yhdistyksen tie puolueeksi on hankala ja projekti pantiin jo yhdessä vaiheessa jäihin kun joidenkin tahojen kanssa nousi esiin erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa laajempaa yhteistyötä yhteisen vaalipuolueen merkeissä.
Talousdemokratian-liikkeen kannalta tilanne nyt, kesäkuussa 2010, ei kuitenkaan näytä kovin hyvältä. Kansan Vaaliliitto oli eräs meidän kannaltamme yksi vaihtoehtoinen yhteistyömahdollisuus mutta se tavallaan kuivui kasaan koska kyseisen organisaation aktiivisimmat tahot lähtivät omin luvin etenemään - viittaamalla kiireeseen ja virkamiesten tuleviin kesälomiin. Siellä rakennetaan nyt sitten uutta pöytälaatikkopuoluetta ilman että osapuolet edes olisivat sopineet vaaliohjelmasta tai paljon muustakaan. Se että jokin taho halua lisätä lääkärikoulutusta ei minusta ole vaaliohjelma. Kansan Vaaliliitto kirjoittaa tänään sivullaan ajavansa suoraa demokratia, avoimuutta, korruption kitkemistä. Miten sitten kaikki tuo aiotaan toteuttaa, siitä ei hihkuta mitään. Kannattaja kortteja kerätään - ja ihmettelen kyllä kuka ne kortit tulee allekirjoittamaan. Toivotan kuitenkin onnea ja menestystä Kansan Vaaliliitolle.

Toinen vaihtoehtoinen yhteistyökuvio liittyi Itsenäisyyspuolueeseen ja rekisteröityneeseen puolueeseen nimeltä Köyhien Asialla. Työnimellä "Muutosrintama" yritettiin selvitellä jos löytyisi mielenkiintoa laittaa pystyyn yhteinen vaalipuolue jonka alla toteuttaa eduskuntavaalikampanja. Muutosrintamakin kuitenkin ajautui kiville. Talousdemokratian talouspolitiikka olisi käsittääkseni kuitenkin sopinut K.A. joten sääli ettei asia edennyt.

Jäljellä on enää kaksi mahdollisuutta - joko yhteistyötä Zeitgeistliikkeen joidenin henkilöiden kanssa (Zeitgeist-liike ei nimittäin itse halua olla poliittinen - vaikka on sitä mitä suurimmassa määrin..) - tai sitten jatketaan omin päin ja yritetään rakentaa tyhjästä se Suomen Talousdemokraattinen Puolue. Suurin ongelma on kuitenkin mieskato. Jotenkin tuntuu että hyvin paljon näyttäisi riippuvan minusta. Lisäksi alusta asti ilmeni linjaerimielisyyksiä hallituksessa . Yhdistyksen varapuheenjohtaja ei halua uutta puoluetta vaan viihtyy vasemmistonuorten piirissä. Yhdistyksen jäsen Ville Iivarinen on vuorostaan ollut varsin aktiivinen eritysiesti facebookissa, Helsingin katukuvassa sekä nyt viimeksi Radio Rock-haastattelussa.

Tietysti tämän puolueprojektin tähtäimessä on eduskuntavaalit huhtikuussa 2011. Yhdessä vaiheessa näytti siltä kuin vapaaehtoisia ehdokkaita olisi ollut peräti viisi. Mikä tilanne tänään sitten mahtaa olla? Sormituntumani on että meitä on enää kaksi: Ville ja minä. (en tosin ole ihan varma Villen kannasta) Kannattaako siis edes lähteä keräämään kannattajakortteja jos mielenkiinto on näin heikkoa?

Markku Uusipaavalmiemi on myös yksi yhteistyökysymysmerkki minulle. Hänen linjansa keskustassa osoittaa että hän olisi mainio talousdemokraatti. Se miten muut kansanedustajat ovat suhtautuneet Uusipaavalniemeen osoittaa ettei hänellä ole luonnollista "kotipuoluetta" missään nykyisessä puolueessa.

Muistutan vielä mitä asioita talousdemokratia ajaisi - enkä tässä ota huomioon sitä mitä EU, EKP, OECD tai BIS kieltää tai sallii meidän tehdä:

1. Pankeilta pitää kieltää valuuttakaupan, keinottelun ja spekulatiivisen investoinnin luotottaminen. Pankkien tulisi luoda uutta luottoa vain ja ainostaan todellisen reaalitalouden tarpeisiin. Tämä luotottaminen näkyisi myös BKT:ssa.

2. On perustettava uusia kuntapankkeja pelastamaan kuntien ja kaupunkien talouden. Oman kuntapankin tileillä verovarat ovat turvassa - ja näin kuntien lainatarve järjestyisi omasta kuntapankista veromaksajien etujen mukaisesti. Kuntapankki voisi mahdollisesti myös lainata korkoa vastaan oman kunnan reaalitalouden tuottajille ja näin kerätä osan rahoituksestaan lainalaitoksena.

3. Paikallisten valuuttojen mahdollisuudet selvitettävä. Tämä voi myös liittyä kuntapankkiin joka luotottaisi kuntalaisia paikallisella valuutalla.

4. Perustulon aika on nyt. Se on rahoitettavissa ilman tulonsiirtoja osana julkista rahan liikkeeseen laskemista joko kuntapankkien kautta tai valtakunnallisesti keskitettynä. Perustulo voidaan maksaa osaksi paikallisvaluuttana jolloin raha jää paikallisen talouden käyttöön eikä katoa jonnekin ulkomaille.

5. Talouskasvun oppi romukoppaan. Emme oikeasta tarvitse minkäänlaista talouskasvua vaan kaikki mikä tähän littyy johtuu korosta jota rahoituslaitokset rohmuavat maksuvälineistämme, euroista. Koko korkomenettely tulisi samalla tutkia perusteeellisesti. On mahdollista että tutkimuksen lopputulos on se että kestävän kehityksen ja yhteisen edun vuoksi meidän on luovuttava korkomenettelystä ja sen sijaa maksettava korvaus rahoituspalveluista jollain toisella tavalla.

6. Vientikauppa clearingkaupaksi - eli vaihtokaupaksi ilman rahansiirtoja.

7. Suomen Pankki tulisi luoda kaikki uusi raha (ja luotto) Suomeen - ja Suomen Pankin tulisi laskea se liikeeseen. Pankkien tulee supistaa toimintansa jo olemassa olevan rahan varastointiin, välittämiseen ja kansallisen maksuliikenteen hoitamiseen. Pankista otettava laina tulee olla olemassa olevaa rahaa - ei uutta pankkiluottoa. Perustulo olisi mainio keino laskea raha liikkeeseen demokraattisesti ja oikeudenmukaisesti. Perustulolla pitäisi voida tulla toimeen.

Tässä siis jotain muistutukseksi siitä miksi Suomen Talousdemokratia ry on olemassa. Täydennän ja muokkaan yllä olevaa luetteloa myöhemmin.

7 kommenttia:

Köpä Hyttinen kirjoitti...

Uuden, entisestä poikkeavan talousmallin omaksuminen meillä "taviksilla" vie aikaa. Mutta, mutta, se tulee tapahtumaan, koska asia on jopa meidän (taviksien )selviytymiskysymys...
Talousdemokraattiset mielipiteet näyttävät jatkuvasti kasvavan sekä netin palstoilla, että "oikeessa elämässä" talouteen liittyvissä keskusteluissa.
Jatketaan työtä ja levitetään tietoa ihmisille.
On todennäköistä, että näissä seuraavissa vaaleissa ei ole vielä talousdemokraattisen puolueen aika.
Itse olisin tässä tilanteessa valmis äänestämään talousdemokraattisesti ajattelevaa ehdokasta myös muiden ( ei kokoomus ja liberaalit) puolueiden listoilta (Uusipaavalniemi), jos heidät tunnistaisin.
Muuten Wikipediaan on tullut hieno päivitys sanalle Raha.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaisiko olla yhteydessä piraattipuolueeseen yhteistyön merkeissä? Vaikka he ovatkin ns. yhden asian puolue, heillä tuntuu olevan avoimmuutta uusiin asioihin. Oikeanlainen talouspoliittinenlinja sopisi hyvin heidän ohjelmaansa, se heiltä puuttuu.
Koittakaa myös ihmeessä saada Uusis teidän/meidän puolelle. Hän on liian fiksu tuhlaamaan kykyjään keskustan riveissä, tai missään muussakaan nykyisistä roskapuolueista!

Henry Björklid kirjoitti...

Juu, kannatan kaikkia seitsämää kohtaa.
Myös nämä kaksi edellä olevaa kommenttia ovat asiaa.

Henry Björklid

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Lars, tästä raportista, kiitos myös tästä blogista! Terv. nimim. Lilakuu

Anonyymi kirjoitti...

Tällä hetkellä poliittinen protesti valitettavasti näyttää Suomessa kanavoituvan pelkästään populistiseksi maahanmuuttovastaisuudeksi, jolla Perussuomalaiset ja jo 5 000 kannattajakorttia kerännyt Muutos 2011 ratsastavat. Maahanmuuttokriittiset tarkastelevat asioita sammakkoperspektiivistä eivätkä näe, mitkä ylikansalliset ja globaalit voimat vaikuttavat kaiken taustalla, maahanmuutonkin. Eikä Suomi kuitenkaan pysty edes mitenkään kontrolloimaan EU:n sisäistä muuttoliikettä Suomeen.

http://twitter.com/EDUSKUNTAVAALIT kirjoitti...

Mielestäni kannattaa tavoitella jättipottia. Asiallinen esittely Timo Soinille talousdemokratian eduista tavallisille suomalaisille olisi nyt paikallaan. Mikäli hän ymmärtää perusasiat, uskon että Perussuomalaisista saatte äänen itsellenne suomalaiseen puoluekenttään.

Perussuomalaiset tulevat myös saamaan lisää kannatausta, kun kansa hiffaa mistä talousdemokratiassa on kyse.

J. J. R. kirjoitti...

Tuntuu siltä, että aidon opposition rakentaminen on Suomessa mahdoton tehtävä. Ainoaksi "oppositioksi" näyttävät jäävän yhteistyökyvytön vasemmisto ja politiikasta paskaakaan ymmärtämättömät "maahanmuuttokriitkot".

Timo Soinia tuskin liikuttaa mikään muu kuin hänen oma pääsynsä hallitukseen. Hän on EU-miehiä ja omaa valtaanpääsyään tavoitteleva opportunisti. Talousdemokratiaa ei pitäisi liiaksi sotkea "maahanmuuttokriittisyyteen". Ne ovat kaksi eri asiaa, ja oikeistopopulistien kanssa veljeily voisi karkottaa liikaa talousdemokratian potentiaalisia kannattajia.