keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Miten raha syntyy. Osa 1.

Tässä esimerkki epäkohdasta mitä mahdollinen tuleva presidenttiehdokas Ron Paul myös haluaa muuttaa Yhdysvaltain talousjärjestelmässä. Mutta Suomessa on sama tilanne.
Yritän osoittaa mistä on kysymys. Kuvitellaan seuraavaa:

-Lähtötilanne on se että oman pankkisi kaikilla tileillä on yhteensä esim. 900.000 euroa.
-Sitten sinä menet pankkiin nostamaan sinulle myönnettyä 20.000 euron "lainaa".
-Allekirjoitat velkakirjan, panttaat asunto-osakkeesi ja ojennat velkakirjan pankinjohtajalle.
-Pankinjohtaja näplää tietokonettaan ja siirtää rahan tilillesi.
-Tililläsi näkyy nyt ne uudet 20.000 euroa.
-Jos nyt uudelleen lasketaan pankkisi kaikkilla tileillä olevat rahat tilien saldo on 920.000 euroa.
-Pankki siis loi rahat tyhjästä naputtelemalla tietokonepäätettä. Yksinkertaista.

-Pankki ei välittänyt sinulle kenenkään toisen tallettamaa rahaa vaan teki sen minkä kaikki pankit tekevät: tehtaili salavaivihkaa uutta rahaa.

-Pankki ei siis välittänyt sinulle mitään mitä sillä olisi ollut ennestään mutta haluaa silti sinulle luodut rahat itselleen takaisin korkoineen päivineen. Pankki voi vieläpä asuntosi jos et maksa kaikkea sentilleen sille takaisin lyhennyssuunnitelman mukaisesti. Joskus ne tosin joustaa.

-Pankki silti loi tyhjästä 20.000 euroa UUTTA rahaa ja saa takaisin sinulta korkoineen esim. 20.000 euroa + korot 5.000 euroa eli yhteensä 25.000 euroa.

-Mistä revit ne 5.000 euroa ? No ne ovat jonkun toisen nostamaan lainaa ja muodostavat osan maamme rahahuollosta. Se toinen velkaantunut ei näin ollen pysty maksamaan velkansa omalle pankilleen vaan joutuu selvitystilaan ja menettää vakuutensa pankille. (yksinkertaistus)

-Tästä esimerkistä näemme mistä raha syntyy. Näemme myös sen että jonkun toisen on pakko menettää osan lainapääomastaan jotta sinun pankkisi saisi korkonsa.

-Pankkien tileillä olevasta rahamäärästä 98% on tällaista lainapääomarahaa. (korollinen osuus rahahuollosta)

-Loput 2% on Suomen Pankin levittämiä euroseteleitä ja kolikoita. (koroton osuus rahahuollosta)

-Suomessa korollisen rahan osuus kaikesta rahasta on Euroopan suurin.

-Tällainen finanssijärjestelmä on käytännössä suurta jatkuvaa tulonsiirtoa pankeille ja niiden suuromistajille.

-Monessa maassa on poliittisia puolueita jotka eivät hyväksy tällaista finassijärjestelmää vaan haluavat muuttaa tilanteen. Tällaiset puolueet ajavat taloudellista demokratiaa.

-Useimmin tällaiset puolueet haluaisivat korvata nykyjärjestelmän uuden rahan tuottamisen sosiaalisella luototuksella joka olisi valtiokoneiston hallussa.

-Valtiokoneisto voisi tuottaa uutta rahaa ja luottoa korottomasti. Luottojen hallintokulut olisivat mahdollisesti luokkaa 0,5-1,0%. Korkotuotto menisi suoraan valtion budjettiin.

-Lopputulos sinulle ja minulle olisi se että asuntomme takaisimaksuaika vähintäinkin puolittuisi.

-Mutta tällaista Uutta Talousajattelua tuskin hyväksyttäisiin Lontoon Cityssä. Joutuisimme WTO:n, IMF:n, Maailmanpankin ja YK:n talouspakotteiden uhriksi. Meidät lisättäisiin pahuuden akselille jollain tekaistulla verukkeella.

Mutta ainahan voi leikkiä ajatuksella. Lisään linkit myöhemmin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota noin, kun se pankki lainaa sen 20000 sulle, niin kyllä se laittaa tilikirjoihinsa paitsi sen +20000 sulle, myös -20000 itselleen antolainauspuolelle, eli yhteensä +-0. Eli joo, tietysti vois nyt ajatella että tultiin tehneeksi lisää rahaa, mutta kokonaiskirjanpidossahan rahan määrä ei lisääntynyt.

Lars Osterman kirjoitti...

En tiedä mitä haet takaa. Tosiasia on silti se että pankki loi sen 20.000 tyhjästä vaikka pankin kirjanpito näyttääkin lähes plus-minus-nollaa. (siis jos korkotuottoennustetta ei huomioida)

Pankki otti allekirjoitetun velkakirjan ja laskee se "rahanarvoiseksi rahaksi" ja laittaa sen taseeseensa lisävarallisuutena.

Lopputulos 14 vuoden jälkeen jos laina korko on 5% on se että 20.000 euroa lainattiin /luotiin tyhjästä. Ja tästä pankki kirjaa pääoman palautusta 20.000 euroa sekä korkotuottoa yhteensä 20.000 euroa.

1. Tätä olisi valtiollinen luottopalvelukonttori voinut hoitaa alla 0,5% koroilla jolloin koko lyhenyspottisi olisi 22.000 - 40.000 euron sijasta.

2. Vaihtoehtoisesti valtiollinen luottopalvelukonttori olisi voinut
velottaa 5% korkoja ja tilittää korkotuotosta 18.000 valtion budjettiin. Tällöin korkotuotto olisi omiaan pienentämään verotaakkaa lähes nollaksi....

Oli miten oli pankki loi uuttaa rahaa 20.000 tyhjästä ja vaati siitä korkoa. Moraalitonta ja yleisen oikeustajun vastaista !

Anonyymi kirjoitti...

Unohdat sen että kun lainanottaja NOSTAA rahat tililtään, joko käteisenä tai maksaa laskuna niin pankki joutuu rahat mmaksamaan myös ulos. Kohtuullisen paha ajatteluvirhe.

Lars Osterman kirjoitti...

Anonyymin kommenttia on aika vaikea ymmärtää.

Jos nostat lainan pankista maksaaksesi jotain luotto käytännössä joko:

A. siirretään sinun tilillesi tilisiirtona ilman että seteleitä käytetään.

B. annetaan sinulle pankkishekkinä ilman että seteleitä käytetään.

Tietysti joku pienempi summa saatetaan nostaa käteisenäkin.

Mitä sitten kommentilla halusit tuoda esiin ?

Nostettu raha käytetään sitten kuitenkin johonkin isompaan hankintaan, esim asunto tai auto.

Mitä "rahoille" tapahtuu ?

Kun shekki on myyjän hallussa myyjä vie sen pankkiin ja shekin rahasumma laitetaan myyjän tilille. Tämä tili voi jopa olla samassa pankissa. Pankilla tai pankkijärjestelmällä on siis edelleen samat rahat itsellään - mutta velka tilinomistajalle.

Lisäksi asiakkaitten yhteenlasketut tilisaldot muodostaa suuren osan "pankin" vakavaraisuudesta vaikka raha ei ole pankin vaan asiakkatten.

Luotonlaajennusmekanismilla tästä asiakkatten tilillä olevasta päomasta sitten taiotaan ihka uutta luottoa moninkertaisesti riippuen olosuhteista ja Basel II säännöistä.

Jokainen uusi luotto lisää rahakantaa maassamme - mutta se lisää velkakantaa vielä enemmän koska luoton korko ei ole luotu missään mutta pitkä laina-aika ja korko kasvattavat velkasaldoa huomattavasti. Esim.nostat 100.000 euroa, laina-aika 14 v, korko 5% = maksat kokonaisuudessaan takaisin yli 200.000 euroa.

Tästä syystä talouden velkakanta on aina huomattavasti isompi kuin rahakanta.

[jos taas ostaja olisi ostanut käteisellä ja myyjä pitänyt rahat omassa peltilaatikossaan rahat eivät olisi pankkijärjestelmän käytettävissä luotonlaajennukseen]