sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Miten raha syntyy osa 2. (eli miten pankit toimivat)

Mielenkiintoista. Alla poiminta Ellen Brown, J.D:n kirjoittamasta artikkelista jonka löysin Michael Chossudovsky´n Global Research sivustolla:

Eli yksinkertaisesti käännettynä modernin pankkijärjestelmän ongelma on se että kaikki tavallaan rakentuu luottamuskikkaan. Sama raha joka kuvitellusti on "talletettu" tilille - "lainataan" itse asiassa moninkertaisesti (10x) pitkäaikaisina asuntoluottoina. Edesmennyt Murray Rothbard huomioi:

[The problem reflects a fundamental flaw in the modern banking system: it is built on a confidence trick. The same money that is supposedly being "saved" by depositors is also being "lent" many times over in the form of long-term mortgage commitments. As the late Murray Rothbard observed:]

Tallettajat kuvittelvat että heidän pankkitilinsä on vertailtavissa varastokuittiin. Jos tuolin vie ja jättää varastoon - se on siellä ja sen saa sieltä
haluttaessa. Mutta valitettavasti pankit mielellään vertaavat omaa asemaansa
varastoon - ja näin juuri tallettajia järjestelmällisesti höynäytetään. Sillä tallettajien rahat eivät ole pankissa.

[Depositors] think of their checking account as equivalent to a warehouse receipt. If they put a chair in a warehouse before going on a trip, they expect to get the chair back whenever they present the receipt. Unfortunately, while banks depend on the warehouse analogy, the depositors are systematically deluded. Their money ain't there.

Rehellinen varastopalvelu varmistaa että tavarat sen huostassa ovat varastotiloissa tai holvissa. Mutta pankit toimivat aivan eri lailla. Pankit tienaavat rahaa kirjaimellisesti luomalla rahaa tyhjästä, ja raha on nykyään tilitalletuksia mielummin kuin seteleitä.Tämän sortin huijaaminen tai rahan väärentäminen in nostettu arvoon puhumalla "pankkitoiminnasta joka nojautuu osittaiseen kassavarantoon". Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että talletuksista vain murto-osa löytyy varantona pankin holveissa. Pelkkä murto-osa tallettajan rahasta on täten nostettavissa.

An honest warehouse makes sure that the goods entrusted to its care are there, in its storeroom or vault. But banks operate very differently . . . Banks make money by literally creating money out of thin air, nowadays exclusively deposits rather than bank notes. This sort of swindling or counterfeiting is dignified by the term "fractional-reserve banking," which means that bank deposits are backed by only a small fraction of the cash they promise to have at hand and redeem.

Lähde:

Murray Rothbard, "Fractional Reserve Banking," The Freeman (October 1995), reprinted on www.LewRockwell.com

2 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

Kannattaa vilasta, ellet jo ole.

Lars Osterman kirjoitti...

Kiitos vihjeestä. Pitää kurkistaa mikä se mahtaa olla. Tässä vaiheessa ei vielä tiedä.

Linkki ei toimi muuten. Siitä puuttuu jotain numeroita loppupäästä.

Tässä korjattuna:

http://video.google.com/videoplay
?docid=-9050474362583451279

Aha..se olikin se Money As Debt video. Joo tuttu on.

Mulla on se muuten DVD:llä jos joku internetitön haluaa katsella...

;-)

Lasse