keskiviikko 5. syyskuuta 2007

Distributismi - suomalainen puheenvuoro

Ilokseni löysin mielenkiintoisen tekstin kerrankin suomeksikin. Onko distributismi kellekään tuttua ? No ei ollut minullekaan. Tässä kuitenkin tullaan taloudellisen demokratian alueelle joten
on kaikki syy lukea Nikolas Ojalan sivu kokonaisuudessaan. Tässä muutamia poimintoja pitkän sivun puolestavälistä:

2.4. Distributismin keinoja: Rahan luominen ja kierrätys

Oikeus ja velvollisuus luoda laillista rahaa kuuluu valtion yksin omistamalle keskuspankille, joka vastikkeetta antaa luomansa rahan valtiolle. Valtio edelleen laskee rahan liikkeelle käyttämällä sen, eikä lainaamalla. Rahan määrää tulee kasvattaa varovaisesti vain suhteessa todelliseen talouskasvuun. Kun kierrossa olevan rahan määrää säädellään oikein, yleinen hintataso ei nouse eikä laske. Vakioidakseen rahan arvon valtio voi myös verotuksen avulla tarvittaessa kerätä ylimääräistä rahaa markkinoilta pois kierrosta. Valtion yksinoikeus käyttää uutta luotua rahaa ei merkitse sitä, että valtiolla olisi oikeus ryhtyä rahoittamaan hankkeitaan luomalla riittävästi uutta rahaa. Perustuslakiin tulee tehdä lisäys, joka määrittelee sellaisen toiminnan laittomaksi. Myös valtion rahoituskeinot perustuvat pääasiassa rahan kierrätykseen, eikä sen luomiseen. Rahan luonti ja poistaminen kierrosta ovat käyttökelpoisia keinoja, mutta vain rahan arvon säätelyyn. Tällä tavoin toimien yleinen luottamus rahan arvoon saadaan pidettyä.

Painottaisin erityisesti oheisen tekstin alkua :

Oikeus ja velvollisuus luoda laillista rahaa kuuluu valtion yksin omistamalle keskuspankille, joka vastikkeetta antaa luomansa rahan valtiolle. Valtio edelleen laskee rahan liikkeelle käyttämällä sen, eikä lainaamalla.

Suomi ja lähes kaikki valtiot lainaavat kiltisti rahansa sieltä täältä - vaikka olisi mahdollista hoitaa raha-asia ilman lainanottoa. Valtionvelkamme kasvoi 1992-1994 n. 400 mrd markkaa.
Yhteenlasketut korkokulut ovat olleet merkittävä menoerä Suomen veronmaksajille. Edelleen maksamme yli 5% korkoa - ja Valtionkonttorin verkkosivujen mukaan valtaosa velkojista istuu ulkomailla. Eli korkomaksuista 85% valuu akselille Lontoo-New York. Näin talousjärjestelmäämme vuodatetaan ihmisenergiasta. Raha on tiivistettyä ihmisenergiaa: hikeä, verta ja kyyneleitä. Korkomenot voisi mennä suomalaisten omalle keskuspankille ja näin ollen siirtyä suoraan valtion budjettin tulopuolelle.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taidat nyt unohtaa sen, että suomella ei enää ole omaa keskuspankkia, sillä Suomen Pankista on EU:hun liittymisen seurauksena tehty ainoastaa Euroopan Keskuspankin paikallinen konttori, jolla ei ole enää mitään todellista valtaa vaikuttaa rahapolitiikkaan.

En itseasiassa ole varma onko Suomen Pankki koskaan edes ollut suomen valtion omistama, sillä suurin osa keskuspankeista Bank of England:ista lähtöisin ovat olleet yksityisiä ja valtiosta irrallisia (kuten nykyään USA:n Federal Reserve ja Euroopan Keskuspankki) ja juuri tämä on nykyisen rahaeliitin vallan ydin, jota myös Ron Paul vastustaa. Politiikan nykyinen ongelma on se, että se on polarisoitu oikeisto-vasemmisto akselille ymmärtämättä, että niin oikeisto kuin vasemmistokin on tämän hiljaisen rahaeliitin talutushihnassa ja juuri tämän takia toivomallesi uudelle puolueelle olisi tarvetta.

Taustojen valaisemiseksi kannttaa katsoa erityisesti tämä dokkari: http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279&q=money+as+debt

Ja itsekkin olen aiheesta blogissani joskus kirjoitellut: http://blogit.helsinki.fi/aivomassaa/powers_that_be.htm

Lars Osterman kirjoitti...

Kiitos kommentistasi !

Tiedän kyllä Suomen Pankin vaisun nykyrolin. Mutta asioita voi muuttaa.
Ainakin teoriassa voi. Sitähän se demokratia pitäisi olla. Jos riittävän moni äänestäjä herää tajuamaan miten ratkaisevasta asiasta on kyse niin asia voi muuttua. Tosin pelkkä keskuspankin omistus ei ratkaise kovinkaan paljon koska nykyinen käytäntö osittaisella kassavarannolla on se suurin ongelma. Kassavarannon pitäisi olla 100%. Sitä ehdottaa mm jenkkiläinen
www.monetary.org (kts american monetary act)

Muuuten et taida tietää että monen maan keskuspankki on tänään jo valtiollinen. Esim. Kanadan BoC, Isonbritannian BoE kansallistettiin 1946 sen oltua yksityinen vuodesta 1694. Tosin tällä ei ole paljonkaan merkitystä jos valtiollista keskuspankkia ei tajuat/haluta/uskalleta käyttää uuden korottoman rahan luomisessa.

Muuten olen ihan samaa mieltä kanssasi poliitikoista. Tosin monet niistä tuntuvat tietämättömiltä, eli eivät edes tajua mistä raha tulee ja missä se syntyy.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin vielä se että kurkista myös mun toista blogiani joka on ruotsinkielinen.
http://larsosterman.blogspot.com/

Siellä nimittäin on linkkejä videoihin ja mm myös tuohon mainitsemaan Money As Debt -leffaan.
Sattumoisin annoin sen jo viime joulun aikoihin DVD:llä parille kansanedustajalle. Toinen sanoi katsoneensa sen muttei osannut englantia riittävän hyvin tajutakseen mistä oli kyse...toinen väitetysti ei ehtinyt katsoa sitä.

Jos tiedät jonkun joka voisi haluta sen DVD:nä kerro minulle niin järjestän asian.