lauantai 12. helmikuuta 2011

Hehkulamppuhuijaus

Tämä dokumentti osoittaa miten teollisuus tahallisesti ja tieten tahtoen tuottaa huonolaatuista tavaraa sen sijaan että panostaisi laatuun - vaikka se olisi mahdollista. Kaikki puheet kestävästä kehityksestä on tekopyhyyttä ja pelkkä vitsi jos tämä mielettömyys saa jatkua.



Hehkulamppuhuijaus
(Pyramids of Waste)
Tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan mitä ne nyt kestävät. 1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.T: YLE Yhteistuotannot.
su 13.3.2011

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä dokumentti - pitäisi saada suomenkin telkkariin!
Jäi vain mietityttämään opetetaanko Aalto Yliopistossa samanlaisia "kuluttamisen" oppeja uusien tuotteiden suunnittelussa..

Lars Osterman kirjoitti...

etkö huomannut että tuossa lukee että dokumentti näytetään Suomessa 13.3 2011

;-)

misterjukka kirjoitti...

Hehkulamppuhuijaus totta tosiaan.

Energiansäästölamppuja tungettiin markkinoille pelkästään siksi että ne sisältävät elohopeaa, se on kuluttajatuotteena myös ainoita joissa edes elohopeaa käytetään, ei ole mitään muuta suurta kulutuskohdetta mihin elohopeaa ylipäänsä missään muualla teollisuudessa käytettäisiin.

Tähän hehkulamppu huijaukseen päädyttiin yksinomaan siitä syystä että maailman ongelmajätevarastot olivat pullollaan vaikeasti varastoitavaa elohopeaa, joka on todellinen ympäristömyrkky.

Mikäpä helpompaa päästä siitä eroon kuin keksiä teollinen tuote jossa sitä on jokaisessa pieni tippa, ja kylvää elohopea takaisin luontoon.

Hehkulamppu ei ollut ongelmajäte päinvastoin kuin energiansäästölamppu.

Ja totta että hehkulamputkin kestäisivät pidempään, koska on edelleen myytävänä hehkulamppuja joiden takuukestoikä on 10 tuhatta tuntia, se todistaa että kunnollisia hehkulamppuja siis osataan tehdä!
Mutta suurelle yleisölle niitä ei kuitenkaan ole tavallisissa kaupoissa tarjolla.
Niitä saa ainoastaan erikoistilauksesta sähkötukkuliikkeestä ja erikoistarkoituksiin kuten radiolinkkimastojen lentovaroitus valoihin, hintakin on kohtuullinen 5 kertaa kalliimpi kuin vastaavan kokoinen hehkulamppu normaalikaupassa.
Radiolinkkimastossa niiden hehkulamppujen täytyy kestää kauan koska ei sinne jokapäivä noin vaan lähdetä valolamppua vaihtamaan.

misterjukka kirjoitti...

Monet muutkin tuotteet on tehty lyhytikäisiksi, omistan muunmuassa jääkaapin joka on ostettu vuonna 1976, ja se toimii edelleen energiatehokkaasti (se on todettu mittaamalla), olen myös ammatiltani kodinkonekorjaaja, jossa työssä olen saanut todeta kuinka vuosi vuodelta teollisuus valmistaa aina vain lyhytikäisempiä kodinkoneita, ja varaosien hinta on yleenä niin korkea että edullisemmaksi kuluttajan kannalta on ostaa uusi laite ja toimittaa vanhalaite jäteasemalle.
Nykyiset kylmälaitteet tahallisesti valmistetaan huonoista materiaaleista.
Pesukoneisiin tehdään helposti rikkoutuvia osia niiden ohjelmakoneistoon.
Monta muutakin laitetta tahallaan huononnetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän tuotesuunnitteluun kuuluu kiinteästi elinikäsuunnittelu. Jos tuote ei mene rikki, niin sen ulkonäkö muuttuu ajan kuluessa. Tuotteeseen laitetaan kahta ei materiaalia, jotka ovat valkoisia.
JA kas kummaa - toinen materiaali alkaa kellastua yhä pahemman näköiseksi. Viiden vuoden päästä jo tyhmemmänkin pitäisi huomata, että "tämä ei sovi enää meidän keittiöön...."