keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Taloussanomat: Mistä tätä rahaa oikein tulee ?






















Yllä oleva kuva on napsittu tämän päivän Taloussanomien TaSa sivuilta.

Jutun ohella "tasapuolisuuden nimissä" on samalla julkaistu erään Sampo-pankin ekonomistin kriittinen TD-tarkastelu. On kuitenkin melko ilmeistä ettei kyseinen herra ole kunnolla perehtynyt TD:n ajatuksien kansantaloudellisiin taustoihin.

Päivitys 5.11 Artikkelit ovat herättäneet aikamoista keskustelua.

11 kommenttia:

Hilda K. kirjoitti...

Katsoin äsken kaikki 120 kommenttia kakkosjuttuun.
Kävi selväksi, että talousdemokratialle vastanäkemystä esittäneen ekonomisti Lauri Uotilan, 64, argumentit eivät olleet vakuuttavia.
Sampo-pankin johtavan neuvonantajan Lauri Uotilan väitteet osoitettiin taloudellisen eliitin kapeaa näkökulmaa palveleviksi tai kokonaan paikkansa pitämättömiksi.

On ilo nähdä, että valtamedian t-demokratiaa koskeviin juttuihin löytyy jo heti paikalla asiantuntevaa kommentointia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Lars ja kumppanit!Nyt pitää laittaa kunnolla kampoihin ja laittaa luu kurkkuun Talousdemokratiaa kritisoiville tahoille kuten Sampo Pankin ekonomistille Lauri Uotilalle,joka väittää taloudemareiden idelogiaa utopiaksi perustelemalla mm,että meillä Suomesssa saatavia 60miljardia ja ei ota ollenkaan kantaa olennaiseen eli siihen,että rahajärjestelmä yleisesti on epäreilu ja päättävät tahot (Keskuspankit) yksityisiä! Eikö raha ole jokamiehen oikeus ja turva?Samoin kuten Poliisi?Olisiko reilua että viranomainen kuten Poliisi yksityistettäisiin? siitähän riemu syntyisi.Ei varmasti moni pitäisi.

misterjukka kirjoitti...

Voisko olla mahdollista että meillä Suomessa olisi ainakin yksi pankki joka ei harrastaisi rahalla vivuttamista, nimittäin S-pankki joka on osuuskauppojen asiakasomistajien yhteinen pankki?

linkki sinne:
http://www.s-pankki.fi/

kuka saisi selville kannattaisikohan siirtää rahansa tuonne, onko toiminta heillä rehellisempää kuin muualla?

Anonyymi kirjoitti...

Voisit järjestää luentoja asian tiimoilta ja kasata ymärille myöskin muita luennoitsija levittämään sanaa.

Tomi Astikainen kirjoitti...

Misterjukka -> Kaikki liikepankit toimii samojen pelisääntöjen mukaan, myös Merkuri-pankki, joka on ns. eettinen pankki.

S-ryhmä on aika kaukana alkuperäisestä kaikkia hyödyttävästä osuustoiminnasta.

misterjukka kirjoitti...

Voisiko olla mitenkään ajateltavissa että pankki luodessaan rahaa tyhjästä, otetun lainasumman verran, toimisikin takaajan ominaisuudessa, rahamarkkinoiden suuntaan, kuten jo nimikin sanoo esimerkiksi silloin kun valtiot ottavat velkaa, velkajärjestelyissä velanjärjestävää pankkia nimitetään päämarkkinatakaajaksi.
Velan järjestävä pankki siis takaa että joukkovelkakirjojen omistajat tulevat saamaan rahansa korkojen kanssa pois, vaikka velallinen tekisikin konkurssin, päämarkkinatakaaja pankki takaa velan omista pääomistaan.

Yleensä velallisilla ei ole vaikeuksia maksaa velkaa ajallaan pois, varsinkaan valtioilla, mutta joskus kuitenkin käy niin jolloin pankkikin voi joutua selvitystilaan kuten kävikin juuri SOFIA pankille, koska se pankki oli taannut enemmän lainoja kuin mitä sillä oli tosiasiallisesti edes varaa taata.

Pankit siis takaavat ihmisten ottamia velkoja tyhjästä nyhdetyllä rahalla, pelaten siihen korttiin että kaikilla ei ole maksuvaikeuksia yhtä aikaa.

Ehkäpä on kohtuutonta väittää että pankit toimisivat tässä asiassa väärin (jos vertaan vaikka henkilöön joka lähtee takaamaan jonkun toisen velkaa, hän taatessaan on selvillä taattavan henkilön varallisuudesta ja maksukyvystä, mutta jos taattava henkilö ei jostain syystä kykenisikään maksamaan velkaansa, niin takaaja joutuu vastaamaan siitä itse).

Mutta muissa suhteissa olen kyllä talousdemokraattien kanssa samaa mieltä, että on väärin ettei korkoon luoda rahaa, tottakai se johtaa siihen että kun jos kaikki maailman velalliset haluaisivat maksaa velkansa pois, niin se on 98 prosenttisesti mahdotonta, juuri velan luonteen takia.

Ja että valtiot voisivat itse ryhtyä kansalaistensa pankkitoiminnan harjoittajaksi, velkojen takaajaksi suoraan ilman että tarvitsisi käyttää yksityisiä pankkeja siinä tarkoituksessa.

Valtio voisi luopua kokonaan verotuksesta tässä tapauksessa koska se voisi luoda uutta rahaa markkinoille sen verotustarpeen verran.
En tiedä millä tavoin valtio voisi sitten ohjata yhteiskunnan kehittymistä jos veroporkkana poistetaan, (esim. Alkoholivero) veroluonteisilla maksuillako?

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen antanut TD:stä juttuehdotuksen TalSalle, tuskin olen ainut, mutta hyvä että juttu on nyt tehty.

Hilda K. kirjoitti...

USA:n vaaleista.
Ne olivat ja menivät ja näyttää siltä, että blogisti Jane Burgermeister liputtaa Tea Partya lupaavana vaihtoehtona USA:n talousvaikeuksiin.
Useita teräviä analyyseja puolueajattelun harhaisuudesta ja rahajärjestelmän petoksesta kirjoittanut blogisti puhuu nyt hämmentävästi itsensä kanssa ristiin.
Johtuneeko siitä, että J.B. haluaa peesata ja linkata sivuillaan vaikutusvaltaisena pitämäänsä Alex Jonesia, Tea Partyn varsinaista asiamiestä.
En ole jaksanut katsella, pitääkö Jones vuorostaan J.B:tä esillä.
Ron Paul poikineen tai Sarah Palin eivät edusta ratkaisua rahajärjestelmän kriisiin.

http://birdflu666.wordpress.com/2010/11/05/ron-paul-squares-up-to-take-on-the-federal-reserve

Anonyymi kirjoitti...

Tämä jobi tulee olemaan yhtä vaikeata kuin vakuuttelu maan olevan pyöreä eikä litteä. Ihmiset kyllä tiedostavat mistä puhutaan, mutta unohtavat kerrotun jo seuraavana päivänä tai eivät välitä mistä puhutaan. Aivoja ei niin vain käännetä ajattelemaan toisenlailla ja vielä vähemmän muuttamaan toimintatapoja.

Lars Osterman kirjoitti...

Viimeinen anonyymi on kyllä valitettavan oikeassa.


Tämä jobi ei ole helppo, ei.

Ehkä tähän ongelmaan silti olisi jotain "lääkkeitä" esittää.

Olen itse kuvaillut nykytilannetta missä nuori perhe rakentaa OKT:n ja ottaa 30 vuoden lainan.

Se mitä moni ei tajua on se että vaikka korkotaso onkin alhainen juuri nyt niin 30 vuoden lainan elinkaaren myötä maksetaan talon hankintahinta 2-3 kertaisesti.
Korkotilanne voi nimittäin olla aivan toinen 5-10 vuoden kuluttua.

Vaihtoehto olisi ostaa talo julkisen yhteiskunnallisen luototuksen keinoin korotta siten että se olisi maksettu 10 vuodessa samaa kk-erä soveltaen.
Lainapääomaan voidaan ehkä lisätä sopivat hallinnointikulut luokkaa 150 euroa/v. Tämä on täysin mahdollista.

Luulisi ihmisten korottavan edes kulmakarvojaan ja miettivän hetken haluavatko mielummin olla yksityisen liikepankin maaorjina 30 vuotta tai kunnan asuntorahoituskonttorin asiakkaina 10 vuotta ?

Anonyymi kirjoitti...

Totuus on, että ihmiset ovat velttoja henkisesti, ainakin suurin osa. Tämä 'das Man' eli massaihminen ei kaipaa kuin leipää ja sirkushuveja ja siksi aatteet tai ylipäätään omanpään vaivaaminen ei inspiroi.
Se on vaikea asia tajuttavaksi mutta evoluutio on vielä pahasti kesken tämän homo sapiensin suhteen, jolla lisäksi näyttää olevan kova tarve uskoa aina olevansa oikeassa eli pysyä omissa tyhmissä luuloissaan.
Vaikea on käsittää, ettei tällainenkaan asia kuin oman rahan lahjoittaminen jollekin pankkiirieliitille herätä enempää henkeä. Maksetaan vaan mieluummin kuin noustaisiin kapinaan.
Mutta mnkäs teet.