Tunnustelukokous pidettiin Tampereella ilman mitään ylimääräistä kokousbyrokratiaa, joten mitään pöytäkirjoja tai muistiinpanoja ei ole tarjota. Paikalla oli viitisentoista ihmistä joista kaksi naista loput miehiä. Osa saapui reilusti myöhässä. Aluksi tunnusteltiin mielipiteitä erilaisista vaihtoehtoisista toimintamalleista: lobbaaminen, yksittäinen henkilökohtainen vaikuttaminen, mitä lisäarvoa mahdollinen yhdistystoiminta antaa, valitettava resurssipula, mahdollinen yhdistys josta tulisi puolue, yleinen antipatia puolueita kohtaan jne. Todettiin että lobbaaminen loppujen lopuksi on varsin hankala tie ja vaatii ammattimaista otetta ja paljon kahisevaa. Samalla myös että monet lobbyt, esim AIPAC (USA) ja öljyteollisuuslobby - ovat hyvinkin vaikutusvaltaisia koska painostavat ja rahoittavat kaikkia puolueita.
Jäljelle jää siis jonkinlainen puoluetoiminta. Yhteistyössä kenen tai keiden kanssa...? Onko yleensä jotain tahoja jotka voisivat kokea saavansa lisäarvoa talousdemokraattisen kansalaisliikkeen kautta? Tietysti tämä kansalaisliike pitää ensin saada liikkeelle - eli kansalaisliikkeeksi. Kokouksen eturiviltä esitettiin paljon ajatuksia siitä miten herättää kansalaiset. Osa niistä sai kannatustakin - mutta sovittiin ettei niistä kirjoiteta tässä vielä.
Piraattipuoluetta ehdotettiin yhteistyökumppaniksi. Itse en tunne ketään tästä porukasta - ehkä oma ikä vaikuttaa asiaan? Ehkä myös hiusteni pituus. (hymy)
Piraattipuolue on ainakin tuore liike ja pitkälti nuorten juttu ja sieltä löytyy energiaa (eli paljon vihaisia nuoria miehiä?). Tosin koen itse kyllä itseni melko nuoreksi ja olevaksi täynnä energiaa myös.
Piraattipuolue on kuitenkin pelkkä protestiliike - joten jos aikovat edetä eduskuntaa kohti ja ottamaan myös vastuuta ne joutuvat miettimään miten suhtautua niihin kaikkiin muihin asioihin joita kansanedustajan eteen tulee. Katsos kun 99% kansanedustaja työstä ei sitten millään lailla liity piraattipuolueen nykyisiin suppeisiin teemoihin. On talouspolitiikkaa, ulkopolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa, koulutuspolitiikkaa jne jne jne. Esittiin ajatus siitä että piraattipuolueen piirissä on kovasti puutetta ajatuksista jotka liittyisivät näihin muihin teemoihin, kantoihin & asioihin joten "piraattijohto" voisivat ehkä olla halukas kaveraamaan meidän talousdemokraattien kanssa?
Me talousdemokraatit taas saisimme valmiin puolueen jonka kanssa lähteä taistoon "nykyetablissemankia" vastaan. Jos ymmärsin oikein niin kokous oli suurimmalta osaltaan tämän ajatuksen kannalla - joskaan eivät kaikki pitäneet "piratismia" oikeana tienä.
Muina mahdollisina yhteistyökumppaneina mainittiin 9/11-Totuusliike, Itsenäisyyspuolue, Vasemmistonuoret, uusi mahdollinen "Terveyspuolue" (?) sekä laaja skaala ihmisiä jotka kokevat olevansa ulkopuolella kaikkien nykyisten puolueiden. Itse totesin että monet jotka ovat kriittisiä valitsevaa hegemoniaa kohtaa esim rokottamisasiassa voisivat lähteä mukaan ihan vain tästä syystä. Mihin nykyiseen puolueeseen Nato-vastustajat voisivat liittyä? Mihin ne jotka kokevat lännen sotarikosten (köyhdytettyä uraania on kylvetty 400.000 nagasakipommin verran entiseen Jugoslaviaan, nyky-Serbiaan, Irakiin, Libanoniin, Afganistaniin) tuhonneen lännen maineen ikiajoiksi. Tässä valossa yhteistoiminta itänaapurin ihmisten kanssa tuntuu paljon moraalisemmalta. Ei tarvitse olla entinen kommunisti tai vasemmistolainen tajuaakseen että pahan pesäkkeet ovat suunnassa Lontoo, Washington ja Tel Aviv. (tästä tosin ei kokouksessa mainittu vaan tämä on oma lisäykseni tässä ja nyt)
Häkämiehen tunnettu "Russia, Russia, Russia" tulee joskus vielä kokoomuksella kalliiksi kun jokaiselle alkaa selviämään mihin rikoksiin lännen suuret ja kauniit ovat tieten tahtoen syyllistyneet ja syyllistyvät edelleen tänä päivänä.
Oli miten oli kokouksessa oli puhetta siitä että talousdemokraattinen liike ei voi olla yhden teeman liiek vaan nippu eri teemoja tarvitaan. Itse vertasin tätä Canadian Action Partyn ohjelmakokonaisuuteen - ja tästä olen kirjoittanut aiemmin blogilla. Tosin joku oli sitä mieltä että moni ajattelee niin että jos edes yksi näistä muista ei miellytä niin sitten koko talousdemokratia mahdollisesti sivuutetaan. Itse kuitenkin koen asian niin että jos edes yksi näistä teemoista on jollekin tärkeä niin se jo riittää uuden talousdemokratialiikkeen tukemiseksi - ja samalla sitten oppii näistä muista itselle vielä tuntemattomista epäkohdista - esim siitä että kaikki rahamme on velkaa ja luotu salakavalasti pankeissa "luottona" ja vieläpä valtiovallan siunauksella. Valtiovalta on siis tavallaan tahallaan järestänyt itsensä ja Suomen talouden ahdinkoon suostumalla tähän velkarahapeliin päästäkseen mukaan isojen poikien hiekkalaatikkoon.
Kokoushuoneen tekniikka petti heti alussa joten etukäteen lupaamiani asioita ei päästy käsittelemään niin kuin itse olin aikonut - eli muistitikulla olleen aineiston avulla. Videotykki ei nimittäin toiminut. Lisäksi keskustelu vei sinne tänne - ja sallin sen koska tämä oli nimenomaan tunnustelukokous jonka tavoite oli katsastaa mitä ihmisiä talousdemokratia viehättää ja mitä nämä ihmiset itse haluavat sanoa tällaisessa tilaisuudessa.
Kolmessa tunnissa ehdittiin kuitenkin puhua paljon myös perustulosta ja siitä miksi se on tarpeen. Onneksi kaikki eivät olleet tässä asiassa samaa mieltä - tietysti ns vastikkeeton raha monen mielestä voi tuntuu väärältä - esim jos itse on joutunut repimään jokaisen markan ja euron omasta selkänähästaan jopa oman terveytensä kustannuksella. Mutta mutta..olosuhteet muuttuvat ja 1960- ja 1970-luvun työntäyteiset hyvät ajat ovat takanapäin. Suomea on ns rakennettu aika valmiiksi - eikä kaikki ole mennyt hyvää suuntaan.
Lopetan tämän vuodatukseni toteamalla että jatkosta sovittiin sikäli että Taloudemokratia Foorumilla asioista voitaisiin keskustella lähemmin - ellei sitten täällä. Seuraava mahdollinen kokous on vuoren varmasti sitten Helsingissä. Ja kuten jo totesin aimmin - myös ns "maakunnissa" voidaan järjestää kokouksia koska vain missä tahansa päin Suomea.
Kiitos kaikille jotka näkivät vaivaa tullakseen Tampereelle. Erityisesti kiitos niille jotka tulivat kauempaa - Espoosta, Helsingistä, Somerolta.
sunnuntai 12. heinäkuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Kaaoksesta talousdemokratiaan ja
uuden mallin luomisesta
esimerkiksi perustulo- tai
kansallisosinko-asiasssa.
Talouskasvun tilalle talousdemokratiaa..
Risto Heiskala s. 14 kirjassa
Uusi jako. Miten Suomesta tuli kilpailukyky-yhteiskunta?
Risto Heiskala & Eeva Luhtakallio (toim.) Hki 2006
"..pelkkä kriisi ei sinänsä koskaan tuota muutosta vaan
pelkän kaaoksen. Kaaoksesta päästään vain sillä
edellytyksellä, että kriisiytynyt malli voidaan
korvata uudella. Tämä puolestaan edellyttää
joko kokonaan uuden mallin keksimistä tai sitä,
että korvaava malli löydetään valmiina
yhteiskunnallisen keskustelun marginaalista, jossa
se on odottanut löytymistään. Uuden mallin
tuottaminen kriisin keskellä on hankalaa ja
siksi myönteiseen lopputulokseen päätyminen
edellyttää yleensä sitä, että mallin muotoilu
on jo ennen kriisiä alkanut joillain
yhteiskunnan alueilla, jotka usein
sijoittuvat sivuun valtavirrasta.";
jaakko
Se on moro
Olen tässä pähkäillyt tuota edustuksellista demokratiaa se kun
tappaa kaiken innon ihmisillä osallistua yhtään mihinkään.
Paitsi tietysti keskusteluun siitä kenellä on eduskunnassa isoimmat tissit tai railakkain seuraelämä.
Viestihän on että äänestä meitä ja me murehdimme puolestanne! Siten suora kansalaisten halu ja mahdollisuus vaikuttamiseen hiipuu kuin kuuluisa saunan lyhty.
Ehkäpä taloudemokratia vastaa tarpeeseen ja ne joilla on paloa sydämessä asialle pyrkivät tavalla tai toisella vaikuttamaan vaikkapa kunnallis-politiikan tasolla.
Luulen että mahkut sinne pääsyyn olisivat realistisemmat ja tulokset vaikuttavammat kuin yhden kansanedustajan "hikinen pelleily"
eduskunnassa.
Voin olla väärässäkin.
Jos sinne ei olla kypsiä on aika järjestää puhe/väittely tilaisuuksia. Haasteita nyky poliitikoille/bankstereille ja heidän zombeille.
Radio haastatteluita..
Banderolleja, lippuja, lappuja, esitteitä ilmoitus tauluille jne..
Internet teho käyttöön ?
Ruohonjuuri työtä !
Pauhatkaa kotona ja puutarhassa !
Opiskelijat kohderyhmänä ? Voimavaraa ja energiaa löytyy..
Kansalais aktivismia..
Please, ei mitään assosiaatioita Piraattipuolueen kanssa.
WtC.net
Niin watching...näin se aina menee: mikä yhdelle sopii ei sitten toiselle sovi. Mikään ei ole lopullista vielä. Kaikesta voi esittää ajatuksia ja mielipteitä.
Moni asia kuitenkin jakaa ihmisten yhteishengen. Niin se aina on ollut ja näin se on edelleen...
Tarviipa pitää silmä tarkempana kun tällainen kokous mennyt aivan ohi vaikka suht usein luenkin blogiasi. Noh syytän kesää :). Ensi kerralla sitten koitan päästä paikan päälle varsinkin jos ko. kokous on tampereella.
Aikalailla esim. Lyndon LaRouchemaisia / Alex Jonesmaisia teesejä teillä on suunnitteilla eli juuri oikeaan suuntaan olette menossa! Paljon onnea projektille!
Kannattaa katsella foorumiin - sielä on pientä keskustelua, kuten Tampereella sovittiinkin.
Vesa ja Juha ovat ainakin jo kirjoittaneet jotain - ja muutama kommentoinutkin, kiitos siitä.
Lähetä kommentti