maanantai 7. maaliskuuta 2011

Erään talousdemokraatin vaaliohjelma osa 1.

Kyseessä talousdemokraatin ja Muutos 2011-puolelaisen, Aki Järvisen vaaliohjelma, joka löytyy ainakin Facebookista:

Vaaliohjelmani lähtee vain ja ainoastaan yhden asian käsittelystä. Sen riittämättömyys on selkeä perusongelma koko yhteiskuntamme särmien pehmittämisessä, sen määrästä päättävät hyvin rajatut piirit ja sen varjolla maata sekä valtion omaisuutta ollaan lähes nimellishintaan antamassa pois -kaikkialla maailmassa.

Tuo yksi asia on RAHA.

  • Tänä päivänä rahan liikkeellelasku on 100%sesti yksityisissä käsissä eli liikepankeilla, jotka huolehtivat aina ensisijaisesti itsestään. Valtio ja kunnat ovat täysin pankki- ja rahajärjestelmän armoilla eli lainaavat käyttövaransa - samoin muu yhteiskunta.
  • 2007 alkanut talousromahdus (joka ei todellakaan ole ohi) on paljastanut räikeää muun yhteiskunnan hyväksikäyttöä suurissa kansainvälisissä pankeissa. "Hyvänä" esimerkkinä CDS-johdannaiset, joilla voi vakuuttaa lainanottajan maksujen epäonnistumista vastaan (vrt. palovakuutus naapurin taloon). Kreikan, Irlannin jne. lainojen kohdalla näitä käytetään runsaasti.
  • Käytäntö on, että liikepankki (Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank, Credit Suisse jne.) luotottaa kohdemaassa rankasti kohdemaan maksukyvyn yli. Kun maa/ kansalaiset eivät kykene maksamaan, niin muut maat/ IMF/ Maailmanpankki "hätälainoittavat" valtiota joka tietenkin maksaa liikepankeille (vrt. Kreikka, Irlanti, Balttian maat Ruotsin pankeille). Samalla liikepankki kerää voitot myös CDS-johdannaiset vakuuttaneelta laitokselta (tuotto noususta JA laskusta). Esim. jenkkilässä AIG (maailman suurin vakuutuslaitos) käytännössä kaatui 2008/09 veronmaksajien niskaan ja on imuroinut tukirahaa parisen sataa Mrd US$'a. Nuo rahat on maksettu pankeille kautta maailman niiden "mönkään menneistä" sijoituksista.
  • Toinen liikepankkien yhteiskunnalle antama "lahja" on pankkien bonuskulttuuri. Bonusten jakamisen perusteena on yhä isompien riskien kautta saadut hyödyt - jotka poikkeuksetta maksatetaan tavallisten kansalaisten elinehtojen leikkauksilla. Esim. viimeaikainen elintarvikkeiden ja energian hintojen nousu on paljolti seurausta pankeille annetuista tuista, jotka ovat valuneet lähinnä spekulointiin eivätkä reaalimaailman investointeihin

Tässä esittelemästäni toimintamallista käytetään nimeä TALOUSDEMOKRATIA (TD), josta sivun lopussa on muutama linkki. Idea ei ole uusi ja siitä on itse asiassa kirjoiteltu varsin ahkerasti satakunta vuotta. Muutamia käytännön tapauksiakin historia tuntee - vaikkakin ne on usein pankkijärjestelmän toimesta nopeasti murskattu (kansalaisten kannalta liian hyvin toimivina?). Sitä vastoin TD'a ei oppikirjoissa tai vallitsevan talousjärjestelmän hyväksymissä kouluissa juuri käsitellä. Syykin on selvä - talousdemokratia repii nykyiset rahavaltakeskittymät rikki.

TD'n idea on käytännössä kaksijakoinen:

  • Rahan liikkeellelaskusta ja sen liikkeellä olevan määrän seuraamisesta vastaa yksi taho, jonka henkilökunnan valinnat, riippuvuussuhteet, palkkaukset jne. ovat julkisia sekä henkilökunta on mahdollista erottaa myös kesken toimikautensa. Valitettavasti nykyiset keskuspankit toimivat ensisijaisesti liikepankkien ehdoilla (älä kuuntele puheita vaankeskity siihen mitä järjestelmän pystyssä pitämiseksi tehdään) eivätkä sellaisenaan suoraan toimi TD-mallissa.
  • Rahan kontrolloinnin ajatuksena on huolehtia, että taloudessa kiertää suhteellisen tasainen määrä rahaa. Tarkoitus on leikata taloudelle (ja osin ihmisluonteelle) tyypillisiä maanis-depressiivisiä piirteitä (nousu- ja laskukausia). Lisäksi "keskusjohtoinen" rahan liikkeellelasku mahdollistaa isotkin yhteiskunnalle oleelliset projektit ilman turhaa velkaantumista liikepankeille.
  • Toinen taho on rahan käytöstä päättävä elin - vaaleilla valitut eduskunta ja kunnanvaltuustot - kuten nykyäänkin. Jälleen päättäjien riippuvuussuhteet, palkat ja työhistoria pitää olla julkisia. Päättäjien erottaminen nykylainsäädännön mukaan.
  • Järjestelmän valvonta on elintärkeää. Valvonta edellyttää mm. medialta nykyistä paljon kriittisempää ja riippumattomampaa roolia sekä kansalaisten kiinnostumista ja osallistumista systeemiin. Tässä astuu kuvaan Muutos2011 -puolueen ajamat suorat ja SITOVAT kansanäänestykset. Kansanäänestyksiä tuskin tarvitsisi koko ajan pitää, koska niiden pitämisen MAHDOLLISUUS jo muokannee päättäjien toimintaa.
  • Valtion ja kuntien tehtävissä toimivien palkkojen pitäisi myös läpinäkyvyyden ja kansalaisvalvonnan varmistamiseksi olla täysin julkisia - ainakin vähänkin korkeammissa asemissa olevien kohdalla.

15 kommenttia:

lautturi kirjoitti...

Ensimmäisellä rivilla lukee virheellisesti piraattipuolue, myöhemmin tekstissä on oikein eli Muutos 2011 onpi oleskeluleirini. (^_^)

Lars Osterman kirjoitti...

jep..virhe korjattu !

Lars Osterman kirjoitti...

Outoa ettei tätä kommentoida. Sen verran hieno ohjelma Akilla - että ihmettelen.

Toisaalta ehkä Aki on saanut runsaasti kommentteja jo omalla sivullaan tai Facebookissa..?

lautturi kirjoitti...

Itse asiassa en ole juuri kommentteja saanut. Jossain keskustelussa nykyoletusten vajavuudesta keskusteltaessa TDa vastustavalle laitoin linkin tähän ohjelmaan - ja vastaus oli, että ei kiinnosta lukea vaaliohjelmia. Sekä tietenkin, että TD ei vain toimi - ei tarvitse lukea tai keskustella - ja siinä se. Kun kysyin, että miksi ei, niin vastaus oli suurinpiirtein että olen tyhmä tai jotain...

Naamakirjaan pari kommenttia sentään sain sekä joitakin "tykkää" -klikkauksia, mutta varsin vähäistä on. TD-videoni on saanut ainoana videoistani peukku-alas -klikkauksia. Sen sijaan perusteluja ei pahemmin ole tullut, vain perinteiset että poliitikot vain pahentaisivat tilannetta.

Toiverikkaana näistä asioista olen lähtenyt kirjoittamaan ja puhumaan, mutta vastaanotto ei kauheasti kannusta jatkamaan. Onneksi olen melkoinen puupää, enkä aina ymmärrä omaa parastani (^_^)

Anonyymi kirjoitti...

Blogit ovat sikäli erikoinen maailma, että niitä kohtaan tunnettua kiinnostusta ei voi juurikaan ohjailla.

Joten, miksei olisi ihan hyvä vaihtoehto osallistua sananvaihtoon eri puolilla, siellä, missä kulloinkin on vipinää?
Ja sitähän on! Milloin mitäkin hauskaa harrastusta:

http://ebolakani.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Avatarit helpottaa tunnistamaan sinut globaalisti, kun kirjoitat sisältöä blogeihin tai verkkofoorumeille.


http://fi.gravatar.com/

Anonyymi kirjoitti...

Aki Järvisellä ennennäkemättömän hyvät videot. Harmi vaan että täällä Oulunläänissä ei voi ko.jeppeä äänestää.

Anonyymi kirjoitti...

Levitätte ainaostaan talousanarkiaa yhteikunnassa ja täytyy todeta että olette maineenne veroisia.

Nimi: Markku Ruotsalainen kirjoitti...

Talousjärjestelmän rakenne on muovautunut näköisekseen vuosisatojen saatossa. Vanhan puolustajia kytkyineen on paljon. Tähän kuuluu tietenkin myös puolekoneistojen "näin on aina tehty" mantra. Protesti näyttää kanavoituvan perussuomalaisten kautta. Itse allekirjoitan TD:n perusnäkemyksiä, kuten paikallistalous, valtion/kuntien oma pankkijärjestelmä. Myös Akin hyvin perustelemat energian kytkyt systeemiin allekirjoitan myös. Joissain osin olen epäileväisempi, kuten salaliittoteoriat tässäkin blogissa (niitäkin voi tietenkin olla, on tämä maailma sen verran ihmeellinen paikka?) Puolueissa,vanhoissa ja uusissa, on samahenkisiä TD ihmisiä. Tällöin ei kirvestä kannata kaivoon heittää, vaan toivoa, heidän läpipääsyynsä ohjaa myös heidän puolueensa kohti talousdemokratiaa.

Lars Osterman kirjoitti...

Niinpä niin. TD-filosofia tulee varmaan leviämään ihan itsestään se on sen verran lyömätön tässä mahdottomassa taloudellisessa tilanteessa missä velkaantuminen on pääongelma.

Tuo mitä sanot salaliitoista kaipaa kommentin. Ensinnäkin voisit tarkentaa mitä tarkoitat. Toiseksi voisit miettiä mitä sellaiselle aikanaan sanottiin joka epäili "Mainilan laukauksia" Neuvostoliittolisten sotajoukkojen itsensä ampumiksi. Taisi olla valtaväestön kannalta "salaliittoteoreetikko" mutta jälleen oikeassa.

Ihmiset ovat niin johdatelvissa etteivät näytä rohkenevan epäillä mitään siitä mitä viralliset tahot ilmoittavat.

Nimi: Markku Ruotsalainen kirjoitti...

Jätinkin auki ajatuksen, ettei salaliittoteoriat nykymaailmassakaan ole mahdoton ajatus. Mutta se, että niitä nähtäisiin joka asiassa on vähän arveluttavaa lähinnä uskottavuuden kannalta. Tosin en osaa sanoa oliko 9.11 tapauksissa CIA tai muu "vanhojen kotkien" vallassa haluamisen ryhmä rahoittamassa Osaman jengiä, jotta USA:n omat sisäiset ongelmat siirrettäisiin perinteisesti ulkoiseen uhkaan (niin ettei Bush itse asiasta tiennyt mitään tai se salattiin)

Todistettavia tapauksia historiassa tosiaan on, joten niitä ei pidä poissulkeakaan. Mainitsemasi Mainilan laukaukset olivat sitä ja pidän myös Molotov - Ribbentrop sopimusta etupiirijaosta aikansa salaliittona.

Tiedetään myös, että USA sommitteli aseistuksen Afgaaneille kiertotietä Israelin ja Egyptin (vanhojen vihollisten) kautta, jotta voisivat antaa Neuvostoliitolle vastusta. Mutta asia piti hoitaa niin ettei siitä syntyisi kansainvälistä suurvalta selkkausta.

Rokotustehtaat on myöskin mielenkiintoinen verkosto, jossa voidaan nähdä kaikenlaisia piilosopimuksia. Enkä poissulje siinäkään erilaisia lehmänkauppojen olemassa oloa. Niissä "hommissa" pääomien virtauksilla ja suuruksilla on merkitystä ja pieni ihminen jää kyllä toiseksi. Kuten narkolepsia tapauksetkin osoittavat. Mutta ei rivi neuvolantäti, vaikka viranpuolesta systeemiin kuuluukin, piikkiä pistäessään ole varmaan näistä mahdollisista lehmänkaupoista ollut tietoinen. Joten summasummarum eppäillä soppii maailmanjärjestystä. Mutta miten todistat ja asian julkituot ettei vainoharhaiseksi tuomita onkin jo oma tarinansa...

Anonyymi kirjoitti...

Siinäpä se onkin Markku Ruotsalainen, että ihmiset mieltävät kaiken tietämättömän salaliittoteoriaksi. Pitäisi ensin itse ottaa asioista selvää ja vasta sen jälkeen tehdä omat johtopäätelmät eikä heti tyrmätä kaikkea tuntematonta tietoa salaliittoteoriaksi. Salaliittoteorikot olettavat kaiken heille tuntemattoman tiedon olevan ihmisten omasta päästä keksittyä.

Hilda K. kirjoitti...

Täällä (linkki) ajattelu perustuu vain tosipohjaisiin havaintoihin.
Kirjan tekijä on professoritasoa ja pysyy visusti erossa arveluista ja luulemisista.
Hän ei ota kantaa siihen, kuka tai mikä taho on kaiken tapahtuneen takana.

Hän noudattaa tieteen teosta tuttua metodia:

Ensin on selvitettävä, MITÄ ja MITEN jotakin tapahtui (ja mitä EI selvästikään todisteiden nojalla tapahtunut).

MIKSI ja KUKA -kysymysten aika on vasta kahden ensiksi mainitun seikan selvittämisen jälkeen.

Mitä tämän valossa on ajateltava 9-11 -tuhosta, jossa USA:n hallituksen tiedonannot vastasivat jo jo pari tuntia tuhon jälkeen kysymyksiin KUKA ja MIKSI.

http://wheredidthetowersgo.com

Anonyymi kirjoitti...

Sellaisat Hilda K ei voi nähdä mistä ei ole olemassa ennakkotapausta. Ihminen joka ei ole katkaissut jalkaa tai nähnyt jalan katkaisua ei osaa pelkältä jalan katkeamista. Kaikki näkemämme perustuu aina arvaulujen varaan, jos emme ole itse nähneet tapahtumia paikanpäällä todellisuudessa. Ihmisten välinen kommunikointi on suurimmaksi osaksi arvailua ja väärinymmärryksiä. Jos minä sanon, että hyppäsin korkealta niin korkeus jää sinun arvailujesi ja mielikuvituksesi varaan. Tämän vuoksi ihmiset kommunikoivat yleistäen ja olettamuskien pohjalta. Ihmiset eivät ymmärrä ihmiskieltä vaikka niin voisi kuvitella.

Mkkaran piastamisat nuotioall.

Kirjaimet ovat sekaisin, mutta niin vain sinä kuvittelet mielessäsi kirjaimet oikeaan järjestykseen.

Anonyymi kirjoitti...

911 ja Energy Cover Up.

Eräät väittävät, että ihminen olisi kehittänyt puhtaita ja päästöttömiä energian tekomuotoja. Niitä ei kuitenkaan ole saatettu koko ihmiskunnan käyttöön.
Näiden energian saantikeinojen salaamisesta maksetaan kovaa hintaa.

http://www.checktheevidence.co.uk/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=322&Itemid=55