Olen kirjoitellut blogia vuodesta 2007. Pääteemana on, pienestä rönsyilystä huolimatta aina ollut - talousdemokratia.
Mitä sitten talousdemokratia on, voi joku uusi satunnainen kurkistelija kysellä itseltään?
Pitempi vastaus tuohon on - vilkaise blogiani - ja muiden talousdemokratia-aiheisten blogien kirjoituksia ja kannanottoja kautta viime vuosien. Lue esiteltyjä kirjoja ja artikkeleita. (katso linkit oikealla ja alaoikealla tai googlaa)
Lyhyempi vastaus on:
Talousdemokratia on uusi erilainen talousjärjestelmä missä ei pelkästään nimellinen poliittinen valta, vaan myös taloudellinen valta on kansalla, joko ns
suoran demokratian kautta - tai kansan valituilla edustajilla
välillisen demokratian mallin mukaan.
Nykyisellään yhteiskunnan kaikki raha on ensin lainattava yksityisistä pankeista. Tähän valtavaan epäkohtaan on saatava muutos.
Käytännön talousdemokratia on sitten ne tarvittavat uudistukset joilla y.m. tila asteittain saavutetaan. Talousdemokratiaan on monta vaihtoehtoista ja rinnakkaista tietä.
Aikaisempia ja selvästi epäonnistuneita järjestelmiä ovat
kapitalismi+markkinatalous sekä
sosialismi+suunnitelmatalous. Vielä aikaisempia ja nykyään pääosin jo hylättyjä olivat keskiajan
feodalismi ja muinaishistorian
valtiokaupunkien talousmallit. Valtio-opin opiskelija voisi varmaan täydentää listaa. Mutta pitäydytään tällä kertaa talousdemokratiassa ja käsitellään sitä.
Minua on hauskasti nimitetty "talousdemokratian isäksi" joten sallittakoon että selostan lisää tästä omasta lempilapsestani.
Talousdemokratiassa yhteiskunnan, valtion ja julkisen vallan rooli vahvistuu huomattavasti nykyisestään ilman että tämä millään lailla edustaisi vasemmistolaisuutta, sosialismia tai muuta huonomaineista ja useimmin paheksuttua aatesuuntausta.
**
Pieni sivuraide: Todettakoon tässä että me ihmiset tarvitsemme elääksemme ja toimiaksemme tukevaa maata jalkojemme alle, puhdasta hapekasta ilmaa, puhdasta vettä, viemäröintiä, tie- ja katuverkostoa, siltoja, satamia, lentokenttiä, kanavia ja muuta ns infrastrutuuria.
Nämä elintärkeät toiminnot ovat alusta asti olleet yhteiskunnan, valtion tai kuntien tarjoamia palveluita. Listaan voidaan lisätä sähköntuotanto- ja sähköntoimitusverkosto, kattava puhelinverkosto, sosiaali-, sairaala- ja terveydenhoitopalvelut, vanhainkodit, lasten päivähoito - ja paljon muuta. Unohtamatta valtionrautatietä, poliisia, palokuntia, maanpuolustusta ja rajavartiostoa, tv- ja radiolähetysverkostoa, autokatsastustoimintaa jne
Kaikki y.m. on perinteisesti ollut
julkisen vallan käsissä ja toiminut vallan mainiosti nykyistä hyvinvointivaltiota rakennettaessa. Kukaan ei missään vaiheessa itsenäisyytemme 70 ensimmäisten vuosien aikana esittänyt että mainittuja yhteiskunnallisia toimintoja kuuluisi yksityistää - tai edes että toimisivat jotenkin tehokkaammin ja paremmin yksityisissä käsissä ja että näitä tulisi saada käyttää
voitontavoittelumielessä. Nykyään tilanne on osittain toinen johtuen ns
uusliberalistisesta suuntauksesta mitä erityisesti Kokoomus edustaa. Olemme kaikki voineet huomata mihin tämä joidenkin ihailema uusliberalismi on johtanut - pakollisen autokatsastuspalvelun
hinnat ovat kolminkertaistuneet nykyisen
autokatsastusoligarkian käsissä. Yhtä surkeata oli nykyisen Yleisradion digitaalisen lähetysverkostotoiminnon yhtiöittäminen ja myynti ulkomaisiin käsiin. Digitaalilähetykset ovat nyt
monopolin käsissä - ja suomalaisia rahastetaan.
Edellä mainitut
yhteiskunnalliset toiminnot olisi sittenkin pitänyt antaa olla julkisen vallan hallussa - mutta paluu tähän hyvin toimineeseen malliin on jokseenkin ongelmallista.
Euroopan Unioniin liittyminen aiheutti myös aikamoisen muutoksen perinteisten yhteiskunnallisten palvelujen kannalta - koska
samanlainen tappava uusliberalismi näyttää pesiytyneen myös EU-komissioon ja tämän kasvottomaan virkamieskoneistoon. Sivuraiteen loppu.
**
Talousdemokratia katsoo että
uuden rahan, tai luoton luominen ja sen
liikeeseen laskeminen kuuluu valtion- ja muun julkisen vallan etuoikeuksiin ja velvollisuuksiin - kaikkien kansalaisten eduksi. Talousdemokratia ei hyväksy sitä että mainitut toiminnot on siirretty yksityisiin voittoa tavoitteleviin käsiin - pankeille joista 75% on ulkomaisissa käsissä.
Syy tähän pitäisi olla jokaiselle melko ilmeinen:
koko yhteiskunta on pahasti velkaantunut ja joutuu näin ollen maksamaan korkoja mainituille rahalaitoiksille. Varsinaisten korkosuoristusten ohella yhteiskunta on joutunut karsimaan ja supistamaan palveluitaan viittaamalla velkaan ja rahapulaan. Muistutan siitä että pankkien laina-ja luottopalvelu on silkkaa kirjanpitoa vailla minkäänlaista substanssia. Tästä ei ole syytä maksaa korkoa - tai paljon mitään muutakaan.
Talousdemokratia toteaa että vallitseva talousjärjestelmä on niin Suomessa kuin muuallakin kestämätön.
Tarvitaan radikaaleja muutoksia. Nykyisen hallituksen, EU-komission ja IMF:n ehdotukset ja vaatimukset ovat meille kohtalokkaan väärät. Tarvitaan lähes tulkoon päinvastaisia toimia.
Tässä lopuksi lyhyt listaus siitä mitkä ne välittömät poliittiset toimet tulisi olla:
- Talouskasvun doktriini on väärä. Suomen
taloutta tulee sen sijaan supistaa. - Työuria ei tule pidentää vaan
lyhentää. Työaika tulee puolittaa nykyisestään.
- Työllistämis- ja sosiaalitukisektori purettava ja on siirryttävä
perustulojärjestelmään. - Mikäli EU- tai muut sopimukset
estävät meitä toimimasta taloudellisesti järkevästi meidän tulee erota EU:sta. Lisäksi nettomaksajana ollessamme höyty EU:sta on Suomelle olematon tai jopa
negatiivinen. Voimme yhtä hyvin olla mukana kansanvälisessä toiminnassa ulkopuolisena toimijana.
- Suomella ei ole mitään syytä osallistua Naton
sotaleikkeihin tai pitää joukkojaan Afganistanissa tai missään muuallakaan maamme rajojen ulkopuolella.
- Suomen on voitava harjoittaa
itsenäistä raha- , talous- ja finanssipolitiikkaa sekä
vapauduttava kansainvälisen ja kansallisen pankkioligarkian koronkiskonnan niskaotteesta.
Tämä tarkoittaa Suomen Pankin aseman vahvistamista, mahdollista eroa kansainvälisestä järjestelypankista (www.bis.org),
kuntapankkikonseptin kokeilemista ja miksei myös Vasemmistoliiton ehdottamaa uutta
kansanpankkia joka olisi osuuskuntamuotoinen ja toimisi kansalaisten eli jäsentensä hyväksi mm ilman palvelumaksuja ja minkäänlaista voitontavoittelua.
Kansanpankki voisi toimia pääosin verkkopankkina ilman mitään pröystäileviä pilvenpiirtäjäkonttoreita tai edes liituraitajohtajistoa. Maaseudulla kansanpankin konttorit voitaisiin yhdistää postitoimintoihin. Perustulo mahdollistaa lisäksi varsin edullisten konttoriverkoston luomista mikäli sellaiseen ilmenisi tarvetta.
-
Ulkomaankauppa vaihtokauppapohjaiseksi. Tavaraerien arvoja kuitataan siten että tuonti ja vienti pysyy tasapainossa. Autoja ja kodintekniikkaa voi valmistaa Suomessakin. Palkkataso-ongelma on silkkaa politiikkaa. Perustulo mahdollistaa paljon uutta yritystoimintaa.
-
Paikallisrahan kokeiluja. Paikkakunnilla missä työttömyys on erityisen suuri voitaisiin kokeilla paikallaisrahan täydentävää rahajärjestelmää jolloin käytettävä raha pysyy paikkakunnalla, kiertää siellä tehokkaasti luoden vaurautta. Tästä on hyviä esimerkkejä nykypäivän Argentiinasta ja miksei myös 1930-luvun Itävallasta.
(listaa voi ja saa täydentää...)
Koska kahta herraa ei voi palvella yhtaikaa - olen katsonut että talousdemokratian toteuttamiseksi tarvitaan
kokonaan uusi puolue jolla ei ole minkäänlaista kytkyä nykyiseen talousvallan oligarkiaan, sen harmaisiin eminensseihin, Keskiviikkokerhoon tai vaalirahoittajiin jotka odottavat katetta rahoilleen.
Tästä syystä Suomen Talousdemokratia ry kerää kannattajakortteja. Todettakoon vielä että yhdistyksen sisällä on myös eriäviä mielipiteitä joiden linja on olla passiivinen mitä puoluehankkeeseen tulee. Voi toki olla että talousdemokratian aatteet pikkuhiljaa leviävät muihinkin puolueisiin - ja hyvä näin.
Ongelma on lähinnä se että
talousdemokratian pitää olla kokonaisvaltainen poliittinen pääteema. Se ei voi olla kohta 9.B jonkin puolueen ohjelmassa joka joko suoraan tai kiertoteitse saa rahoitusta pankeilta.