torstai 15. heinäkuuta 2010
Bill Still neuvoo islantilaisia
Bill Still´in kirje Reykjavikin pormestarille, missä hän suosittelee Islannille North Dakota State Bank -ratkaisua (löydät kirjeen myös sivulta http://larsosterman.blogspot.com/
http://www.secretofoz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=148:icelandic-press-coverage
Artikkeli Islantilaislehdessä (voit lukea sen esim google-translaterin avulla)
http://www.dv.is/frettir/2010/7/6/vilja-ad-jon-gnarr-stofni-banka/
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
"voit luoda omia varoja.Voit myös maksaa velkoja"..sanoo Bill Still tässä islantilaislehden artikkelissa.
Lisäys:
Modern Money Secrets -kirjassa sivulla 253 Ben Dyson
toteaa:
"There are only two ways to eliminate debt. Rebudiate it or pay it."
Jaakko
Pitkään blogia lukeneena minua on jäänyt askarruttamaan muutama seikka, johon olisi kiva saada selvyyttä.
Esim. Kun lainan ottaja maksaa lainaansa takaisin, rahankierrosta poistuu lainan lyhennyksen verran rahaa( -korot). Eli mitä tapahtuu kun lainanottaja ja lainan takaaja eivät kykene maksamaan lainaa takaisin?
Suomessa jäädään lainaloukkuun, mutta mistä esim. Amerikassa? Kun lainaaja menee konkurssiin, niin eihän lainaraha voi jäädä pysyväksi osaksi rahankiertoa? Onko pankin tällöin poistettava lainanverran rahaa kierrosta omista pääomistaan? Tämäkö johti Amerikassa bailout järjestelyihin, joissa keski-luokkaa kurnutetaan?
Lainaraha ei jää pysyväksi. Pankki poistaa sen kierrosta myymällä pantin (esim. asunto) ja pyyhkii sitten siitä saadun rahan pois kirjanpidostaan ja tietojärjestelmistään. Jos on tapahtunut arvonalentumisia tai laina on ollut vakuudeton, pankki joutuu käyttämään omaa pääomaansa. Kun pääoma laskee alle vaadittujen säädösten, pankki ajautuu konkurssiin ja toimilupa voidaan peruuttaa.
Isojen pankkien (pankkijärjestelmän) ei tietenkään voida antaa ajautua konkurssiin, koska silloin koko järjestelmä romahtaisi. Tämä siitä syystä, että pankin konkurssissa tapahtuu seuraavaa:
Suuri määrä rahaa katoaa kansantaloudesta kerralla (talletukset, talletussuoja-rahasto korvaa vain murto-osan, n. prosentin). Toinen mekanismi joka poistaa rahaa taloudesta pankin konkurssissa on lainojen pistäminen takaisin maksuun välittömästi (call in). Yleensä pankkien velkakirjat (esim. asuntolainat) ovat haluttuja, joten muut pankit ostavat ne ja alkuperäinen maksusuunnitelma pitää. Mutta jos kukaan ei halua tai pysty ostamaan niitä, on konkurssipankilla oikeus pistää ne samantien maksuun. Ihmiset joutuvat siis keräämään esim. koko asuntolainan summan rahaa taloudesta (vaikka myymällä asuntonsa) ja maksamaan sen pankille, jolloin se poistuu kierrosta (pankin tietojärjestelmistä ja kirjanpidosta).
Toisin sanoen yhteiskunnasta poistuu vaihdonväline. Seurauksena järkyttävä lama: Työttömyyttä, köyhyyttä, asunnottomuutta ja nälänhätää.
Sen takia bailoutit ovat välttämättömiä. Jonkun on otettava koko ajan lisää velkaa järjestelmän ylläpitämiseksi. Viime kädessä se on aina valtio.
Tämä siis nykyjärjestelmässä. Talousdemokratiallahan on helpot, selvät keinot kaiken tämän muuttamiseksi.
Toivottavasti tämä selvensi jotenkin asiaa.
Toni
kirjoitusvirheen korjaus Ben Dyson -kirjaan:
englanninkielinen sana on "repudiate",
joka on suomeksi:
kumota,
torjua tai
kieltäytyä maksamasta
Oletteko lukeneet viime aikoina Ellen Brownia..?
Jaakko
Lähetä kommentti