perjantai 27. toukokuuta 2011

Toholammilla oma paikallisrahansa TOHO

Tässä talousdemokratian ensiaskeleitä. Paikallisraha pysyy paikkakunnalla ja voitelee paikallistaloutta. Suosittelen tätä muillekin kunnille tai kuntainliitoille.



Toholammilla on otettu käyttöön paikallisraha, TOHO. Se on seteliä muistuttava maksusitoumuspaperi, jota tuottaa ja myy Toholammin kehitys Oy ja joka käy tällä hetkellä maksuvälineenä 14:ssä toholampilaisyrityksessä.Yritysneuvoja Tuomas Sarjanoja Toholammin kehitys Oy:stä kertoo, että toukokuun alussa käyttöön otettua TOHOa on liikkeellä jo reilun 20 000 euron edestä.– Kunta antaa niitä opiskelijastipendeinä, yritykset ovat ottaneet niitä omaan käyttöönsä ja lisäksi yksityiset ovat ostaneet niitä lahjakorteiksi.Käytössä on 1, 5 ja 10 TOHOn seteleitä, jotka vastaavat samansuuruisia euromääriä. Seteleihin on merkitty voimassaoloaika, ja ne voidaan tunnistaa viivakoodin perusteella. Toholammin kehitys Oy vaihtaa yrityksiltä saamansa setelit takaisin euroiksi.Periaatteena on Sarjanojan mukaan, että seteli käytetään liikkeessä koko arvostaan, eli vaihtorahaa siitä ei makseta.
Kunnanjohtaja Jari Kangasvieri sai idean paikallisrahasta Kanadassa, missä vastaava systeemi on käytössä kauppaketjulla. TOHOn kehittelyssä on hyödynnetty myös Vaasan yliopistossa tehtyä tutkimusta paikallisrahasta. Järjestelmän kehittämistä on tukenut Pirityiset ry.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Gadaffi on uhka lännen valtaeliitille


Verkkomedia: Nato myrkyttää Libyaa köyhdytetyllä uraanilla (Foreign Policy Journal)


Naton ilmavoimat ovat ampuneet eri puolille Libyaa satoja panssarintorjuntaohjuksia, jotka sisältävät köyhdytettyä uraania. Uraaniohjuksia on ammuttu myös maan pääkaupunkiin, Tripoliin, ja ainetta on viime viikkojen aikana kylvetty Libyaan tonneittain.

Köyhdytetty uraani on radioaktiivinen myrkky, joka on suunniteltu leviämään tuulen mukana laajoille alueille, ja sen vaikutukset kestävät useiden sukupolvien päähän. Asetta ei voi kohdistaa vihollisiin vaan sen vaikutukset ulottuvat myös siviiliväestöön.

Yhdysvallat käytti uraaniammuksia myös hyökätessään Irakiin, ja sen tuhoisat vaikutukset on hyvin dokumentoitu. Foreign Policy Journalin toimittaja Thomas C. Mountainin mukaan uraaniammusten käyttöä voidaan pitää sotarikoksena ja rikoksena ihmisyyttä vastaan.

"Libyalaisten säteilyttämistä libyalaisten pelastamiseksi? Miten muutoin voisit kuvailla Naton hyökkäystä Libyaan?" kysyy Mountain.



Lue loput tästä

torstai 19. toukokuuta 2011

Mary Meller kertoo rahatutkimuksistaan


Tässä todella mielenkiintoinen keskustelu joka suorastaan vilisee talousdemokratian ajatuksia.

Our latest Podcast is with Professor Mary Mellor. Mary is Emeritus Professor of Sociology at Northumbria University, and is the author of “The Future of Money, From Financial Crisis to Public Resource”, which you can buy from our bookshop.Mary’s current research focuses on the financial crisis, money systems and financial exclusion. Her research interests include the social economy and alternative economics; co-operatives and other alternative economic structures; ecofeminist political economy, ecological political economy and feminist economics; ecologically sustainable and socially just ‘sufficiency’ economics.You can find out more about the work Mary does and find links to her articles by clicking here.

Mary's current research focuses on the financial crisis, money systems and financial exclusion. Her research interests include the social economy and alternative economics; co-operatives and other alternative economic structures; ecofeminist political economy, ecological political economy and feminist economics; ecologically sustainable and social just ‘sufficiency’ economics.

tiistai 17. toukokuuta 2011

Chartalismi on talousdemokratian yksi muoto



Huomaa että samalta tekijältä on myös useita muita videoita.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Venäläinen paljastaa miksi Nato hyökkäsi Libyaan


Gaddafi wanted to abandon dollar for gold (Hermann Sterlingov interview in Russian)