maanantai 23. elokuuta 2010

Inflaation todellisista syistä vaietaan

Inflaation syistä puhutaan paljon. Disinformaatiota enimmäkseen. Edellisen blogipostauksen kommenttiosiosta näkee tyypillistä disinformaatiota.

Todelliset syyt inflaatioon ovat kuitenkin toiset.

- Pankkien holtiton spekulaation ja keinottelun luototus
- Lainaaminen korkoa vastaan
- Korkea verotus
- Arvonlisavero
- Pankkien asuntolainojen ylipitkät laina-ajat
- Työn perään muuttaminen PK-seudulle
- Perustulon puute
- EU-lisäkulut ja kaikki EU-byrokratia

Inflaatiosta päästään kunhan talousdemokratian uudistuksia päästään toteuttamaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En minä ainakaan kiistä etteikö asia olisi pitkälti niin kuin pilakuva osoittaa. Ongelma on että jos julkinen valta otettuaan rahanluonnin pois pankeilta alkaa kasvattamaan rahamäärää turhan nopeasti tai rahoittaa sillä tuottamattomia investointeja (esim. sota), niin se inflaatio tulee näkymään myös silloin.

Muistatko vielä sen Bill Stillin videon Tukholman rakentamisesta parin kuukauden takaa? Bill toteaa siinä yks kantaan että pankkiirien paras konsti suistaa koroton raha epäsuosioon on aloittaa sota, joka pakottaa aina valtion elämään yli varojensa ja painamaan liikaa rahaa. Se toimii hetken ja sen jälkeen rahan arvo romahtaa mikä tarkoittaa että kenttä on auki taas pankkiireille.

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko näitä purkaa kohta kerrallaan? Avata vähän miten jokainen näistä seikoista vaikuttaa inflaation syntymiseen?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, jokaisen kohdan voisi avata ja perustella erikseen. Sen lisäksi loppuun perustelut miten ja miksi talousdemokratian toteutuessa inflaatio katoaisi kuin taikaiskusta? Sitähän on perusteltu kyllä blogissa jo aiemminkin, mutta ainakin voisi sitten linkittää vanhempiin teksteihin, mutta mielellään toki perustella suoraan tuohon alle. Jos muutosta meinaa saada aikaiseksi, täytyy vääntää rautalangasta pitkään, ja perustella, ilman suuttumusta siitä kun kaikki ei heti ymmärrä.

lautturi kirjoitti...

Inflaatiopelko on aivan ymmärrettävä - ja saattaisi toteutuakin "tavallisina" aikoina.

Tässä kohtaa pitäisi erottaa ja ymmärtää inflaation kaksi selitystä. Tavallisestihan puhutaan hintojen noususta inflaationa, mutta inflaatio/deflaatio -sanoja pitäisi käyttää kuvaamaan kaikkea kierrossa olevaa rahaa. Hyvinä aikoina rahanahan ymmärretään kaikki sijoituspaprut (johdannaiset 500ooo Mrd US$a), vakuutukset, pankkien luotot ja tilit, asunnot ja autot ilmoitetaan nnn-arvoisina jne. kuvitellen, että kaikkien nimellisarvo pitää kutinsa.

Kuka maailman uutisia on seurannut (muualtakin kuin puuppituubista), niin esim. jenkkilässä kierrossa oleva raha supistuu jo 10%n vuosivauhtia. Ja senkin rahan liikkuvuus (velocity) yhteiskunnassa on hirttämässä pahasti kiinni. Kaikki tämä vaikka FED/Obama ovat pumpanneet tuhansia Mrd'eja digitaalirahaa ja lupauksia systeemiin. Olemme tipahtamassa velkadeflaatioon, mutta ikävä fakta ei ole vielä viralliseen mediaan eksynyt (ja tuskin eksyy pariin vuoteen).

Tässä kohtaa valtio on pieni kala laskemassa rahaa liikkeelle (valtion osuus muutoinkin on murto-osa kiertoon tulevasta rahasta). Liikepankit ovat kuristamassa massiivisesti kierrossa olevaa rahaa paikatessaan epätoivoisesti kirjanpitojaan - eikä niiden toiminta ole todellakaan tästä "löystymässä". Päinvastoin. Seurauksena tulee olemaan massiivinen työttömyys ja hintojen/palkkojen tipahtaminen kautta linjan.

Maailman ruoka- ja energiatilanteen takia kiertoon jäävä raha hakeutuu väistämättä elintärkeisiin kohteisiin ja niiden hinnat pysyvät suht. ylhäällä (varsinkin suhteessa ihmisen käytössä oleviin varoihin) riippumatta valtioiden toimista. Jokaisen onkin syytä varautua omien välttämättömien kulujensa suhteelliseen nousuun käytettävissä olevista varoista (palkasta ennen 25%a velkoihin, ruokaan, asuntoon, lämmitykseen, liikkumiseen - pian 50%a - jos riittääkään).

Lyhyesti sanoen hintojen nousu/lasku -inflaation määritelmänä on kuin katsoisi taustapeiliin eikä ennusta mitään tulevasta. Sen sijaan kaikki kierrossa oleva "raha" -inflaation määritelmänä kertoo mitä on tulossa arkipäivään. Kumpaa median pitäisi seurata?

Vimosimpaan katsaukseeni kirjoitin ultrayksinkertaistettua deflaatiomatematiikkaa.

PS. Lars, laitoin TD'sta postauksen Dojolle myös.

lautturi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.