perjantai 31. elokuuta 2007

NZ Democrats for Social CreditUusi-Seelantilainen "Sosiaalisen luototuksen puolue" jolla on ollut kymmeniä edustajia paikallisessa parlamentissa. Puolueen ohjelmajulistus kotisivun etusivulla:

"We stand for social, economic and environmental justice.
At the heart of our vision for New Zealand is a fundamental reform of the monetary system.

"Development of modern banking has resulted in nations losing the power to issue most of their own money. The present economic system, world wide, is based on debt."

Puolue haluaa siis rahapolitiikan radikaalia uudistusta mikä selväkielisesti tarkoittaa että halutaan palauttaa rahahuolto ja sen hallinta valtiovallalle. Lisäksi todetaan nykyisen rahahuollon perustuvan lähes kokonaan velkaan. Velkojat ovat yksityiset pankit joille ollaan velkaa enempi kuin kaikki yhteenlaskettu raha tileillä Uudessa-Seelannissa.

Miten tämä voisi olla mahdollista saatat kysyä itseltäsi ..? No ajattele näin: pankkilainojen myötä
rahaa on siirtynyt tileille yhteenlaskettujen pääomien verran (100%) mutta pankeille ollaan velkaa sekä pääoma että korko (100%+korko). Näin ollen yhteenlaskettu velka pankeille on huomattavasti suurempi kuin tileillä kierrossa olevan rahan arvo. Tavallinen asuntolainaa lyhentävä kansalainen maksaa usein pääomansa kaksinkertaisena. Eli 15 vuoden tasaerälyhennysten yhteenlaskettu summa ylittää huomattavasti pankilta alunperin saatu pääoma.

NZ Democrats for Social Credit -puolueen ajamat asiat ja osoittamat epäkohdat ovat Suomessa vaiettuja asioita. (Samanlaisia SC-puolueita löytyy muuten myös Australiasta ja Kanadasta)

Puolue ajaa myös meille tuttua perustuloa kansalaisille - mutta aivan eri syistä. Perustulo koetaan keinoksi millä pienennetään korollisen velkarahan osuus kokonaisrahakannasta.

Tänä päivänä jokainen pankkilaina paisuttaa rahamäärää ja aiheuttaa siten inflaatiota sekä velkaa. Social Credit-idean mukaan kansalaisille voi jakaa BKT:n verran perustuloa vuodessa ilman että se tuottaisi inflaatiota. Näitä perusteluja ei löydy Osmo Soinivaaran kirjoista eikä Tarja Crohnbergin vaalivuodatuksista ennen viimeisiä eduskuntavaaleja.

Katso tästä mitä Wikipedia sanoo tästä puolueesta.

1 kommentti:

Lars Osterman kirjoitti...

Tässä voisi vielä huomauttaa että kyseinen puolue ei ole koskaan ollut eikä ole enää kovin merkittävässä asemassa Uudessa-Seelannissa.

Miksi näin on käynyt ?

Arvioisin että ihmiset eivät ole tajunneet asioiden tärkeyden ja miten puolueen ohjelma vaikuttaisi juuri heidän omaan elämäänsä.
Kansalaispalkka = työntekoa voisi vähentää ilman että taloudellinen tilanne heikkenee.
Rahahuollon hallinta valtiolle = valtionvelka poistuu eikä sitä enää synny koska valtio ei enää ole pakotettu lainaamaan esim. budjettivajeen täyttämisessä. Jokainen veronmaksaja huomaisi tämän asian kukarossaan ! Mutta ihmiset ei näytä välittävän.
=Annetaan kaiken mennä niin kuin ennenkin.
Mutta näin ei tarvitsisi olla jos politiikka kiinnostaisi ihmisiä....