torstai 28. huhtikuuta 2011

Kataisen seitsemän kysymystä - ja kommentit niihin.


Otin Kataisen "kysymykset" omaan erityistarkasteluun. ( Lähde: Uusi Suomi.)


Talouspoliittinen linja:

a) Valtiovarainministeriö on arvioinut julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi tarvittavan ylijäämän olevan vuonna 2015 4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Onko eduskuntaryhmänne valmis kirjaamaan hallitusohjelmaan päätöksen alkavan hallituskauden aikana toteutettavasta toimintasuunnitelmasta, jolla turvataan julkisen talouden kestävyys ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja tulevaisuudessa?

Kommenttini: Totuus on se että mitään ns "ylijäämää" ei tarvitse olla. Kataisen ja VM tapa tarkastella asioita on vanhakantainen ja tämänlainen ajattelutapa on omiaan ajamaan kansalaisten hyvinvointia alas. Bruttokansantuote on myös vanhakantainen mittari josta vain näkee ns liiketoiminnan kasvua. Liiketoiminnan kasvu ei muutenkaan ole tarpeen. Suomessa on ihan kiitettävästi liiketoimintaa, kiitos emme tarvitse sitä aina vain lisää ja lisää...ja lisää. Talouskasvun politiikka on vain politiikkaa. Se on huonoa politiikkaa. Se on politiikkaa joka kuluttaa luonnonvaroja, tuhoaa ympäristöä, riistää suomalaista työvoimaa ja aiheuttaa laajaa yhteiskunnallista huonovointia väitetyn "paremminvoinnin sijaan". Talouden kestävyys on järjestettävissä aivan toisenlaisin menetelmin. Sellaisin menetelmin joiden visualisointiin ministeri Kataisen mielikuvitus ei millään riitä. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaan on monia ratkaisuja joista Suomen Kokoomuksen piirissä ei tällä erää kovin moni taida olla tietoinen.

***

b) Mikäli olette tähän valmiita, missä määrin kullakin seuraavista vaihtoehdoista ja millä uusilla konkreettisilla keinoilla vaikutetaan kestävän rahoitusaseman saavuttamiseen (% / bkt tai mrd.)?

Kommenttini: Kysymyksen muotoilu kielii selvästi rajoittuneesta tavasta katsoa ongelmaa. Ne konkreettiset keinot ovat - tai voivat olla jotain ihan muuta kuin mitä Katainen esittelee "ainoina vaihtoehtoina. Olisi samalla varsin mielenkiintoista tietää onko Kataisen seitsenkohtainen ohjelma itse asiassa kenties konsulttitoimisto McKinseyn käsialaa?

***

– työurien pidentämiseen vaikuttavat uudet toimet

Kommenttini: Työuria ei tarvitse pidentää. Työuria tulee sen sijaan lyhentää koska työn tekemisen osuus ihmisen elämässä on jo vuosikymmeniä sitten noussut epäterveelle tasolle. Tekninen automatisointi ja rationalisointi tulevat viemään työpaikkoja jatkossakin. Perustulojärjestelmän myötä jokainen joka niin haluaa voi työllistää itse itsensä.

***

– kuntarakenteen ja palvelurakenteen uudistaminen

Kommenttini: Kuntien määrä pysyköön samana kuin nyt. Kuntien määrää ei ollenkaan tarvitse supistaa. Paikallisdemokratia on tärkeä asia - ja se menetetään jos Kataisen pääsisi tuhoamaan Suomen kuntarakennetta.Kunta voi perustaa kuntapankin ja näin rahoittaa mahdollista alijäämää ilman korkokuluja. Kunta voi tehdä erilaisia paikallisrahakokeiluja joilla raha pysyy kotikunnassa. Kunta voi maksaa osan palkoistaan paikallisrahalla tai jopa oman aikapankin "tovina". Mielikuvituksen puute näyttää olevan sekä Kataisen että VM suurin ongelma tällä erää.

***

– talouskasvua ja työllisyyttä lisäävät uudet toimet esimerkiksi verotusta uudistamalla

Kommenttini: Talouskasvua emme kaipaa. Talouskasvu on vanhakantaista ajattelua. Talouskasvu tuntuu olevan itseisarvo Kataiselle. Rahajärjestelmän uudistusohjelman myötä kaikki puheet talouskasvusta voitaisiin unohtaa. Suomen tulee tähdätä siihen että taloudellinen toiminta on riittävää, sopivaa suomalaisiin olosuhteisiin ja kestävällä pohjalla. Talvivaaramaiset megaprojektit tulevat olemaan tulevien polvien riesana. Moista lyhytnäköisyyttä tullaan oudoksumaan ja tuomitsemaan.

***

– valtion budjettitaloutta kiristävät toimet (verotuksen kiristäminen ja menojen leikkaaminen)1

Kommenttini: Ei ole mitään syytä kiristää mitään toimia. Kaikki puheet tästä kielivät rajoittuneesta mielikuvituksesta ja rajallisesta ongelmanratkaisukyvystä. Hyvinvointi varmistetaan perustulojärjestelmällä, kuntapankeilla ja pyrkimyksenä pitää olla Vauras Velaton Suomi. Tähän päästään toteuttamalla ns talousdemokratiaa sen sijaan että jatkettaisiin Kataisen vaalirahoittajien ja taustavoimien suosimaa finanssiolgarkiaa, plutokratiaa ja kleptokratiaa.

***

c) Millaiseksi valtion menotaso tulisi asettaa ja mihin aikatauluun hallituksen tulee sitoutua valtiontalouden velkaantumisen pysäyttämiseksi?

Kommenttini: Valtion menotaso on vaikea määritellä etukäteen - mutta ainakin turhat korkomenot tulisi eliminoida tekemällä uusia luovia rahoitusratkaisuja ns talousdemokratian antamien mallien mukaisesti. Alijäämää tulee olla koska alijäämä tarkoittaa uutta rahaa talousjärjestelmään. Päätehtävä olisi varmistaa etteä tästä makseta korkoja kenellekään - ei ainakaan maan rajojen ulkopuolella toimiville pankeille. Valtion tulisi pyrkiä siihen että se rahoittaisi itse itseään luovalla tavalla. Tässä on oleellisinta päästä eroon vanhakantaisesta ajattelusta - eli velkarahan paradigmasta.

***

Suomen EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa) Mitkä ovat mielestänne Suomen EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikan painopisteet?

Kommenttini: EU on ollut Suomella lähinnä haitaksi. EU on tullut Suomelle ja suomalasille todella kalliiksi. Ulkopolitiikassa tulisi kääntyä enemmän itänaapurin puoleen. Suomella ei oikeasti missään taida olla venäläisiä parempia ystäviä. Rajakauppaa ja rahatonta vaihtokauppaa tulisi elvyttää 1975-1990 toimineen mallin mukaan.Suomen tulisi suhtautua varsin kriittisesti Maailmanpankin, IMF:n OECD:n, WTO:n ja BIS:n sanelupolitiikkaan ja pyrkiäSveitsin- tapaiseen ystävällismieliseen riippumattomuuteen ja jatkaa hyviä naapuruussuhteitaan ILMAN muiden tahojen sanelua.

***

b) Miten turvaisitte myös jatkossa Suomen kansainvälisen aseman ja vaikutusvallan meihinkin vaikuttavissa kysymyksissä?

Kommenttini: Miksi Suomella pitäisi olla jokin erityisen "kansainvälinen asema ja vaikutusvalta"? Suomella on viisi miljoonaa ihmistä lähes arktisella metsäisellä maanviljelysmaalla. Ei Suomella ole mitään syytä olla enemmän vaikutusvaltaa kuin mitä kansakuntamme maantieteellinen ja kauppapoliittinen asema edellyttää. Suomen tulee olla hyvä naapuri - hyvä kauppakumppani - ei suostua saneluun- suojella suomalaisia työpaikkoja ja suomalaista vaurautta.

***

c) Oletteko valmiit hyväksymään Suomen jo tekemien sitoumuksien loppuunsaattamisen euroalueen sekä Suomen vakauden, talouskasvun ja työllisyyden turvaamiseksi?

Kommenttini: Suomen mahdolliset sitoomukset tulee tarkastella uudelleen uudessa totuudellisemmassa valossa. Suomalaisille on paljastettava EU-kokeilun todellinen hinta ja EU-lobbariluopioiden nimet. Edellisessä kohdassa todettiin jo että muutkin sopimukset tulee katsoa uudelleen ja määritellä onko jäsenyyden hintalappu suurempi kuin hyöty. Tämä koskee myös "yhteistyötä" Naton kanssa ja muuta EU:n valmiusjoukkoleikkiä jota suurin osa suomalaisista vastustaa.


15 kommenttia:

Köpä kirjoitti...

Kataisen kysymykset ovat yhtä kuin nykyisen rahajärjestelmän aikaansaamat tuhoisat seuraukset. Ratkaisuksi vaaditaan keinoja, joilla pankkien petosta voidaan jatkaa. Ongelmat tulevat vain pahentumaan, vaikka keinovalikoimaan liitettäisiin Persujen mieliksi pakkoruotsin poista sekä neekeriukkojen maastakarkoitus.

Lars Osterman kirjoitti...

Facebookissa on tullut enemmän kommentteja. Tässä kopio kommenttisadosta:

"Tykkää · · Jaa · Poista
Anja Kauranne, Toni Törrönen, Joona Paajanen ja 4 muuta tykkäävät tästä.
Leena Ojanperä Nyt meni nuo jakoon...
Eilen 1:14 · Tykkää
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola jakoon myös.
Eilen 2:29 · Tykkää · 1 henkilö
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola Mitäs mieltä Lars olet tuosta hallintarekisteri "uudistuksesta"?
Eilen 2:33 · Tykkää
Leena Ojanperä Multa ei kysytty mutta vastaan silti. Syvältä. Missä on se "läpinäkyvyys -periaate". Unohtunut hups sattuuhan sitä ja dementiakin iskee toisinaan. (Anteeksi tällainen röyhkeä sekaantuminen "miesten puheisiin")
Eilen 2:39 · Tykkää
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola Anteeks ei ollu tarkoitus olla epäkunnioittava :) Tietenkin saa muutkin kommentoida! Tänään junassa luin vasemmistolaista voima lehteä niin aika uskomattomalta kuullosti, että jatkossa esim. poliitikoidan sidonnaisuuksia ei saa millää selvi...Näytä lisää
Eilen 2:48 · Tykkää
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola Tossa vissii sama jutt. http://www.fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-3/veronkiertotemppu-kuinka-se-tehdaan
Eilen 2:49 · Tykkää
Leena Ojanperä Vaikenee. Kerrankin. Voima tulee mulle kyllä ihan tilattuna. Joten ei tarvitse erikseen kauhistella ja linkittää... :)
Eilen 3:12 · Tykkää
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola Joo kyllä se läpinäkyvyys on nyt pahasti unohtumassa. Mä en kyllä muuten lue sellasta "roskalehtee" ;), mutta junassa hyvää lukemista ja kun ei maksakkaan mitään. :)
Eilen 3:15 · Tykkää
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola No ei on siinä oikeesti välillä hyviäkin juttuja, mutta liikaa diipadaapa aivopieruja.
Eilen 3:16 · Tykkää
Leena Ojanperä Jaa. Että sellaista siellä aivokopan sisäisillä alueillä :D Mielenkiintoista!
Eilen 3:21 · Tykkää
Leena Ojanperä ‎*alueilla
Eilen 3:22 · Tykkää
Lars Osterman haluaisin nähdä ne perustelut sen hallintarekisterin perustamiselle...haiskahtaa nimittäin plutokratian oireelta.
Eilen 8:14 · Tykkää · 1 henkilö
Juha-Matti 'Junnu' Lehtola Hallintarekisteröinnin laajentamista perustellaan kansainvälisellä käytännöllä ja verokilpailun mantraa toistellen. Moni muu maa Euroopassa ja muualla kun tarjoaa mahdollisuuksia sijoittamiseen ohi julkisten rekisterien.
Eilen 8:27 · Tykkää
Joona Paajanen Pistinpä itsekin tämän jakoon. :)
Eilen 8:40 · Tykkää
Mikael Lönnroth Hyvä Lars! Noilla vastauksilla et kyllä pääse Kataisen hallitukseen, mutta se onkin osoitus niiden hyvyydestä :)
3 tuntia sitten · Tykkää
Lars Osterman no - oli miten oli - raivoistuin nähdessäni nuo McKinseyn..eiku ööh..Kataisen kysymykset - ja oli pakko kirjoittaa vuodatus :)
28 minuuttia sitten

Anonyymi kirjoitti...

Kataisen kysymykset eivät ole tosiaankaan mitään kysymyksiä, vaan väitteitä, jotka sisältävät ennakko-oletuksia.

Oletko ajatellut lähettää kansanedustajille postauksesi?
Tällaisiin kysymyksiin vastaaminen ilman, että ennakko-oletukset paljastetaan, olisi hulluutta ja uhriksi asettumista.

Lars Osterman kirjoitti...

Osa vaalikoneiden "kysymyksistä" oli samanlaisia väitteitä. Todella raivostuttavaa.

En ole ajatellut mitään erityistä tällä vuodatuksellani. Oli vain pakko päästää höryjä. Tällä blogilla lähtökohta on aina ollut tämä: Mikäli joku kokee että sanoillani on merkitystä niin kuka tahansa saa levittää ne minne tahansa.

Voisin tietysti laittaa tämän saman Uusi Suomen puheenvuoroon.

Anonyymi kirjoitti...

Korkeintaan 6 kk Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset eivät maksa Suomen tuloveroa penniäkään! Siksi Suomessa on kymmeniä tuhansia ylimääräisiä työttömiä, koska heidän työnsä vie verottomasti työskentelevä vierastyöläinen, erityisesti rakennusalalla.

Euro valuuttana saattaa romahtaa lähivuosina Kreikan, Portugalin ja Italian ylivelkaantumisen vuoksi. Jo syksyllä 2010 on pakko tehdä jotain (esim. erottaa eurosta ongelmamaat) Espanjan joutuessa vuorostaan sijoittajien pörssikeinottelun uhriksi. Velkakriisi on vasta alkamassa, ei loppumassa. Suomi on jo nyt sijoittanut miljardeja euroja velkaantuneiden ulkomaiden tukemiseen. Hyvinvointivaltio lopulta romahtaa.

Köpä kirjoitti...

"Korkeintaan 6 kk Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset eivät maksa Suomen tuloveroa penniäkään! Siksi Suomessa on kymmeniä tuhansia ylimääräisiä työttömiä, koska heidän työnsä vie verottomasti työskentelevä vierastyöläinen, erityisesti rakennusalalla."
Miksi?
Väitän, että elämme rikkaiden ja heidän renkiensä pankkiirien hallitsemassa varkaiden paratiisissa, jossa korruptuneiden virkamiesten ja hyödyllisten hölmöjen (kansanedustajat) myötävaikutuksella harhautetaan köyhät toisiaan vastaan. Näin Banksterit voivat rauhassa operoida siirtojaan. Raha, joka luodaan velasta ja josta maksetaan korkoa (jota ei luoda) on myrkkyä. Varsinkin, jos korko maksetaan ulkomaisille pankeille. Väistämättä tulee hetki, jolloin myöskään Suomi ei pysty maksamaan velkojaan. Kuka omistaa huomisen Suomen?

Anonyymi kirjoitti...

"5,6 miljardia ihmistä maailmassa asuvat maissa joissa keskimääräinen tulotaso on pienempi mitä Meksikossa."

Meksikossa keskimääräinen kuukaisipalkka on noin 250 euroa, mutta Meksikon väestöstä puolet on köyhiä.

Videolla demonstroidaan suomeksi tekstitettynä kyseinen asia maahanmuuton kannalta.

http://www.youtube.com/watch?v=GhOS5btEmyw

Mika kirjoitti...

Erittäin hyvin väitetty Köpä!

Anonyymi kirjoitti...

Jan Hurri on haastatellut Deutsche Bankin pääekonomistia Talsaan.

Saksalaisen ekonomistin argumenttien valossa Kataisen hoppuilu sekä koko Suomen osallistuminen takauksiin näyttää entistäkin omituisemmalta.
- Suomi on pikkuvaltio, meidän eliittimme ei näytä uskovan sitä.
- Vouhotus kilpailukyvystä, talouskasvusta ja pääsystä EU:n isoihin pöytiin, jossa päätökset tehdään, ovat nähtävästi pelkkää höpinää äänestäjiä varten. Suomea viedään kuin käärmettä pyssyyn epäedullisiin päätöksiin, näin on tehty koko surullisen EU-historiamme ajan.
Tosin, veronmaksajat ovat heräämässä tietämättömyydestä kaikissa EU:n kolkissa.
- EU pelottelee ja liioittelee, sanoo saksalaisekonomisti.
Katastrofeja ei Suomelle tule, vaikka tehtäisiin oman etumme mukaan kuten kaikki muut, isommat jäsenmaat toimivat.
Kun Suomen EU:hun viennin vaiheita lukee, pahimmalta näyttää tosiasioiden salaaminen kansalaisilta. Suomalaiset on saatu mukaan liittovaltioon valheilla.
EU on laittomuuksien ja korruption pesä. Onko niin, ettei edes tilintarkastustuomioistuin ole vuosikausiin suostunut vahvistamaan EU:n budjetteja?
- Miten tämmöiseen edelleen omat ministerimme kehtaavat painostaa Suomea mukaan yhä yltyvien kulujen maksumieheksi, kohtuuttoman suurin osuuksin?

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/05/01/kriisi-paattyy-saneerauksiin-lehman-pelottelu-liioittelua/20116106/12

Anonyymi kirjoitti...

Herra Kanilta on tullut pari epätavallista postausta.

Mitä niistä tulee Larsille mieleen, ja kommentoijille.
http://ebolakani.blogspot.com
...
6. toukokuuta 2011 14.19
Ebolakani sanoi...
Kerroin heille kaiken sinusta.
Ajatusrikoksista. Seksirikoksista, petollisuudestasi.
Olen kiitollinen, että he saivat minut, ennen kuin oli myöhäistä.

Lars Osterman kirjoitti...

Nuo tuollaiset on poistettu..mut on siellä muuta outoa nyt.

Lars Osterman kirjoitti...

Nyt löytyi. Kommenteista.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki mukaan huomenna
Pankkitukipiknik-mielenilmaukseen. Kutsujana Suomen Attac, puhujana mm. Heikki Patomäki.

11. toukokuuta 2011 · 15:00 - 18:00
Paikka: Pikkuparlamentin puisto
Solidaarisuutta Portugalin kansalle - ei eurooppalaisille pankeille

"Eduskunnan suuri valiokunta käsittelee Portugalin takauspakettia keskiviikkona 11.5.2011.

...Kriisipaketista käytävää keskustelua on hallinnut kritisoivia tahoja syyllistävä ilmapiiri. Tukipaketin arvostelijoita syytetään solidaarisuuden puutteesta.

”Olisi väärin jättää Kreikan ja Portugalin kaltaiset maat pulaan.”
” Ilman tukea kriisimaat voisivat pahimmassa tapauksessa ajaa
Euroopan rahoitusjärjestelmän kriisiin ja Suomenkin lamaan.”
Mutta ollaanko tässä todella auttamassa Portugalia ja muita kriisimaita? Vai onko kyse globaalien rahoitusmarkkinoiden yleisen periaatteen ”yksityiset voitot, sosialisoidut riskit” uudesta ilmentymästä?
Ja mitä tarkkaan ottaen ovat solidaarisuuden ehdot, jos kriisimaat esitetyillä ehdoilla ”pelastetaan”?

EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n junailemat tukipaketit ja vakausmekanismit ehdollistetaan ankariin budjettileikkauksiin valtiontalouden alijäämien kuromiseksi umpeen. Säästökuurit syöksevät kriisimaat syvään taantumaan ja estävät velkaisten maiden toipumisen.

Suuren valiokunnan kokoustaessa tukipaketin tiimoilta Suomen Attac kutsuu koolle mielenosoitus-piknikin
11.5. klo 15.00 lähtien Pikkuparlamentin puistoon.

Puheenvuoron kriisipaketin vaikutuksista demokratian kannalta pitää Suomen Attacin puheenjohtaja, kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki.

Myös kokouksesta poistuvia suuren valiokunnan jäseniä haastetaan kommentoimaan tukipakettikeskustelua ja vastaamaan mielenosoittajien esiin nostamiin kysymyksiin.

Mielenilmaukseen osallistuvat haluavat sanoa Pikkuparlamentissa kokoontuvalle suurelle valiokunnalle, ettei Euroopan komission ehdottamaa reformipakettia tule hyväksyä sellaisenaan. Ehdotetussa muodossa se ei viitoita tietä ulos kriisistä eikä kykene estämään tulevia kriisejä.

Mieltään osoittavat kansalaiset haluavat myös kritisoida hallintapakettia siitä, että:

• siihen kuuluvat vyönkiristyskuurit rapauttavat hyvinvointijärjestelmiä entisestään ajamalla alas julkisia palveluita, palkkoja, eläkkeitä ja tulonsiirtoja; toisaalta siihen kuuluu uusliberalistisen ideologian mukaisesti veronalennuksia yksityisille yhtiöille ja hyökkäyksiä työlakeja vastaan

• samalla kun se rankaisee eniten kaikkein huono-osaisimpia niin se myös johtaa deflaationaariseen talouskehitykseen ja kriisin pitkittymiseen

• se kaventaa entisestään demokraattisen politiikan alaa Euroopassa kun komissiolle annetaan pitkälle menevät valtuudet kontrolloida jäsenvaltioiden talouspolitiikkaa

Demokraattiselta näkökannalta ei ole mitenkään hyväksyttävää päättää tällaisista asioista ilman laajaa ja perusteellista julkista keskustelua. Taas kerran kriisin nimissä ajetaan kiireellä uutta uusliberalisaatio-kierrosta. Parempi olisi yrittää käyttää kriisiä hyväksi kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman järjestelmän rakentamiseen."

Lisätietoja mielenilmauksesta antaa:
Marissa Varmavuori (050 5422067)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka kukin äänesti Portugalin paketista http://www.harmaasusi.com/klubi2011.html

Riikka Söyring

Anonyymi kirjoitti...

'Tekninen automatisointi ja rationalisointi tulevat viemään työpaikkoja jatkossakin.'

Automatisointi tai rationalisointi (=työn uudelleen ja tuottavammin organisointi) eivät nettona vie työpaikkoja, eivät ole koskaan vieneet. Muutoinhan koko läntinen maailma olisi ollut jo 100 vuotta sitten yli 90% työttömänä.

Suomessa TES:n yleissitovuus ja muu työlainsäädäntö, joka kartellisoi työn hinnan, tuhoaa työmarkkinat. Seurauksena on havaitsemamme krooninen 20 - 30* % työttömyys.

--
* todellinen efektiivinen työttömyys on tuntematon, koska pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa on pitkä perinne työttömien siivomisessa pois tilastoista. Yo. luvut ovat suurinpiirtein samat kuin Ruotsin LO:n erään ekonomistin julkisuuteen taannoin möläyttämästä arviosta.