torstai 23. lokakuuta 2008

Uusi Suomi/Petri Kajander:Veronmaksaja maksaa

Kiitos sinulle vihjeestä nimimerkki Trump. Tässä varsin mielenkiintoinen kirjoitus USA:n piilovaltionveloista ja viimeaikaisista suurista rahasiirroista ja mistä ne oikeasti ovat peräisin. Petri Kajander kirjoittaa:

"Viime viikkoina valtiot ympäri maailmaa ovat kaivaneet kuvetta useiden satojen lisämiljardien edestä tukeakseen pankki- ja finanssisektoria. Vähemmälle huomiolle on jäänyt keskustelu siitä mistä patjan alta suuret summat yllättäen löytyvät tukitalkoisiin.

Pelkästään Yhdysvalloissa lähennellään tuhatta miljardia (biljoona) taalaa uutena apuna, kun aikaisempaa velkaa on yli kymmenen biljoonan eli noin 30 000 taalaa jokaista kansalaista kohden. Tämäkään ei ole vielä koko totuus sillä lisäämällä vielä kattamattomat sosiaaliturva-, terveys- ja eläkevastuut päästään jo yli 500 000 taalaan jokaista kansalaista kohden, kokonaisvelan näyttäessä 59 biljoonaa dollaria."

Lue loput.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrankin hyvä artikkeli ja Lars kusee heti muroihin tölvimällä "kultabugeja". ;=)

Lars Osterman kirjoitti...

Niin - minusta on tärkeätä että lukijat ymmärtävät millainen auktoriteetti tuo de Mises oikeasti on ja mitä hän loppujen lopuksi (salaa) hakee kritisoimalla nykysysteemiä.

;-)

Anonyymi kirjoitti...

Artikkeli oli kyllä hyvä, mutta yksi kohta pisti silmään: "Rahamäärän kasvattaminen on helppo tapa verottaa, koska hintojen nousun syntipukit yleensä löytyvät aina muualta kuin sen ainoasta ja oikeasta lähteestä - valtiosta itsestään, jolla on rahamonopoli.
"

Eikös asia kuitenkin ole niin että rahamonopoli nimenomaan ei ole valtiolla vaan keskuspankilla?

Anonyymi kirjoitti...

Petri Kajanderin artikkeli oli erinomainen. US:n pisteet nousee kohisten!

Lars:
Ludwig von Mises [sic] kuoli vuonna 1973, eikä hän siten varmasti "hae" yhtään mitään. Elossa ollessaan hän puhui kultakannan ja yleensäkin libertarismin puolesta. Näistä teemoista hän kirjoitti yli 20 kirjaa. Vaikea nähdä, että mitä "salaista" tuossa olisi voinut olla.

Kun kommentissasi esität, että esimerkiksi Ellen Hodgson Brown olisi "parempi rahafilosofi" kuin Ludwig von Mises tai F. A. Hayek, niin voi olla, että sinua ei palstoilla helposti oteta kovinkaan vakavasti. Ainakin tuollaisten väitteiden tueksi tulisi samantien olla esittää vahva ja ytimekäs perustelu. Muuten se on vähän sama kuin sanoisin, että naapurin Liisa on parempi säveltäjä, kuin Johann Sebastian Bach ja jättäisin asian siihen.

Mikäli talousdemokratian idea on niin hyvä, että kaikkien suomalaisten tulisi sitä harkita, niin parasta mitä asian eteen voisi tehdä olisi kirjoittaa siitä artikkeli suomenkieliseen Wikipediaan. Tällä hetkellähän meillä ei ole oikeastaan muuta kuin tuo Lasse Pitkäniemen selvitys aiheesta artikkelissaan Talousdemokratian kritiikkiä.

Itse en ole talousdemokratian ideasta vakuuttunut (kannatan kultakantaa 100% reservivaatimuksella), mutta olen silti sitä mieltä, että kaikki rahafilosofiset ideat ansaitsevat tulla samanarvoisesti julkaistuksi -- neutraalisti ja ytimekkäästi Suomen kielellä.

Anonyymi kirjoitti...

Markku Uusipaavalniemi valistaa

Ams kirjoitti...

Talousdemokratian keskeisin kritiikki on yksinkertaisesti se, että valtio ei voi tarjota kansalaisilleen nollakorkoista lainaa ilman inflaatiota ja verotusta. Kolmannen, syyttömän osapuolen kannalta kumpikin on yhtä väärin ja suurinpiirtein yhtä vahingollista, olipa kyseessä sitten pörssikeinottelijan rikastumisyrityksen kustantaminen tai nuoren parin ensiasunnon maksaminen.

Nollakorkoinen raha ei riitä kaikkeen, vaan valtio tulee väistämättä kontrolloimaan lainahanojaan sekä poliittisin, että hallinnollisin perustein.

Lars Osterman kirjoitti...

Tuollaista ja mitä tahansa voi laukoa olalta. Se on silti väärä olettamus.
Tyypillinen kultabugileirin "kuulostaa-hyvältä-ja-menee-jakeluun" disinformaatio - mutta harhaoppi.